Υποκλοπές/Βουλή: Πότε θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Τσίπρας – Επαναφέρει ισχυρότερο το αίτημα για εκλογές, με την… “μπάλα” στο ΠΑΣΟΚ

 Υποκλοπές/Βουλή: Πότε θα καταθέσει πρόταση μομφής ο Τσίπρας – Επαναφέρει ισχυρότερο το αίτημα για εκλογές, με την… “μπάλα” στο ΠΑΣΟΚ

Με το βλέμμα στις διεργασίες που εκκινούν από αύριο στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει τις κινήσεις του σε επίπεδο κοινοβουλευτικών διαδικασιών με βασικό παρονομαστή το διαρκές αίτημα για εκλογές τώρα. Η πρόταση δυσπιστίας βρίσκεται πάντα πάνω στο τραπέζι.

Οι τάσεις της MRB τον περασμένο Ιούλιο ανέδειξαν για πρώτη φορά μια αισθητή μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Το χάντικαπ των 7,5 μονάδων ήταν μια επιβεβαίωση για την Κουμουνδούρου ότι η διαφορά ήταν σαφώς μικρότερη από την εικόνα που παρουσίαζαν οι άλλες μετρήσεις και αποτέλεσαν για πολλούς στην αντιπολίτευση το δείκτη των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για το οριστικό κλείσιμο της συζήτησης περί πρόωρων εκλογών εξαιτίας του τοξικού κλίματος που μέχρι εκείνη την ώρα επέλεγε να το χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ωστόσο, θεωρούν στην Κουμουνδούρου, το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι παραιτήσεις προσώπων κλειδιά για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ανέτρεψαν όλα τα δεδομένα.

Με τις απόψεις πλέον να διίστανται για το αν ο πρωθυπουργός μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό που δημιουργήθηκε μέσα από το ίδιο του περιβάλλον και την ΕΥΠ που ο ίδιος εποπτεύει, τα εκλογικά σενάρια ανακάμπτουν και πάλι.

Νέοι συσχετισμοί

Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι τα επιτελεία αναμένουν με αγωνία τις πρώτες μετρήσεις του Φθινοπώρου για να καταγράψουν κέρδη και ζημιές από την ελληνικό Watergate.

Το άγχος είναι έκδηλο σε όλο το πολιτικό φάσμα και ιδιαίτερα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος που σε αυτή τη φάση κυριαρχείται από φυγόκεντρες τάσεις ή τουλάχιστον από αποστασιοποίηση από τον αρχηγό.

  • Το πρώτο λοιπόν και κρίσιμο μετερίζι στο οποίο θα κριθεί το αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων είναι η Βουλή και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Η πόλωση αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο αλλά από την μείζονα αντιπολίτευση τα βλέμματά τους θα είναι καρφωμένα στα τυχόν άδεια έδρανα της πλειοψηφίας και στις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ όταν στο βήμα θα βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.

Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει άλλη επιλογή από το να χτυπήσει τώρα περισσότερο και ισχυρότερα από κάθε άλλη φορά τον αντίπαλό του.

  • Το αίτημα του για άμεση προσφυγή στις κάλπες αναμένεται να το απευθύνει τώρα περισσότερο ηχηρά από κάθε άλλη φορά καθώς πλέον πέρα από τη βλάβη που προκαλεί στην κοινωνία και την οικονομία η κυβέρνηση της ΝΔ όπως έχει καταγγείλει η ζημιά είναι μεγάλη και για την ίδια τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Απόντος του κ. Ανδρουλάκη ο κ. Τσίπρας θα ρίξει το μπαλάκι και στο ΠΑΣΟΚ για να καθορίσει τη στάση του το επόμενο διάστημα σε συνάρτηση πάντα και με το ζήτημα της διερεύνησης του ζητήματος σε βάθος.

Ο κ. Τσίπρας από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής της οποίας το αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί να το εγγυηθεί μια άλλη πλειοψηφία.

  • Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει το αίτημα για εκλογές με το βλέμμα και στη Χαριλάου Τρικούπη και με το δίλλημα της ανατροπής των σημερινών συσχετισμών για τη διερεύνηση του σκανδάλου των επισυνδέσεων και της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.

Στην Κουμουνδούρου δεν τρέφουν αυταπάτες και θεωρούν περισσότερο από βέβαιο ότι η ΝΔ έχοντας την πλειοψηφία και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας θα επιχειρήσει να κλωτσήσει το τενεκεδάκι παρακάτω έως και να κουκουλώσει την υπόθεση μόνο και μόνο για να κερδίσει χρόνο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με τις οριστικές του αποφάσεις.  

Πρόταση μομφής

Με τις διαρροές να μιλούν ήδη για παρακολουθήσεις και άλλων πολιτικών προσώπων να βαραίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα και στην ίδια τη ΝΔ το ζήτημα της κατάθεσης πρότασης μομφής παραμένει πάντα στο τραπέζι.

  • Το ζήτημα είναι πότε θα αξιοποιηθεί το έσχατο αυτό όπλο κοινοβουλευτικού και δημοκρατικού ελέγχου.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημείωναν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των αποκαλύψεων καθώς η ενεργοποίηση της πρότασης δυσπιστίας θα πρέπει να ακολουθήσει στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σχετικές πληροφορίες για παρακολούθηση ακόμη και πρώην πρωθυπουργών.

Σκληρό πολιτικό πόκερ

Νερό στο μύλο των παρασκηνιακών διεργασιών έριξε και η τοποθέτηση του άλλοτε σοφού του ΚΙΝΑΛ καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου – εγγυητής των εσωκομματικών εκλογών του 2017 – ο οποίος φωτογράφησε ακόμη και πρώην συνυποψήφιο του Νίκου Ανδρουλάκη στην κούρσα διαδοχής του ΠΑΣΟΚ, για λογαριασμό του οποίου όπως εκτίμησε ίσως και να διενεργούνταν η παρακολούθηση του μετέπειτα προέδρου του κόμματος.  

  • Τίποτα από όλα δεν περνά απαρατήρητο στην Κουμουνδούρου η οποία παραμένει προσηλωμένη στην τακτική της να μην ανοίγει μέτωπο με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ωστόσο στο σκληρό πόκερ που στήνεται δεν μπορεί να παρ’α να αξιοποιηθεί κάθε περιθώριο που αφήνουν οι πολιτικοί αντίπαλοι για την επικράτησης της αναγκαιότητας της στρατηγικής της προοδευτικής διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό δεν φαίνεται να μένουν άθικτες και οι αντίστοιχες φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάθε φορά που η ηγεσία του υψώνει τους τόνους απέναντι στη ΝΔ πέρα από τα συνηθισμένα και ανεκτά επίπεδα αντιπολίτευσης. 

Όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος στο εκτελεστικό γραφείο που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα σήμερα προκειμένου να περιχαρακωθεί το κόμμα κοινοβουλευτικά απέναντι σε κάθε απόπειρα της πλειοψηφίας να συσκοτίσει και να θολώσει τα νερά είτε δια του συμψηφισμού με εξεταστικές για υποκλοπές και παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ σε παρελθόντα έτη και προηγούμενες κυβερνήσεις είτε δια της αλλαγής της πολιτικής ατζέντας.

Σχετικά Άρθρα