“Αμπντουλχαμίτ Χαν”: Ξεκινά γεωτρήσεις βόρεια της Κύπρου- Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία- Σκληρό πόκερ Ουάσιγκτον- Ερντογάν

 “Αμπντουλχαμίτ Χαν”: Ξεκινά γεωτρήσεις βόρεια της Κύπρου- Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία- Σκληρό πόκερ Ουάσιγκτον- Ερντογάν

Αύριο αναμένεται το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» να ξεκινήσει το ταξίδι του, για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Χθες, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ επανήλθε στην γνωστή ρητορική. «Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας της Γαλάζιας Πατρίδας και της εναέριας πατρίδας», δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι σύντομα ο Ερντογάν «θα ξεπροβοδίσει το πλοίο».

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το γεωτρύπανο να πραγματοποιήσει έρευνες βόρεια της Κύπρου. Οι ελληνικές αρχές, πάντως, είναι σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο επανάληψης σεναρίων θερμού, επιχειρησιακά και πολιτικά καλοκαιριού στην ανατολική Μεσόγειο.

Σκληρό πόκερ ΗΠΑ- Ερντογάν

Σχετικό ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του K-Report:

Υπάρχει περίπτωση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία στην περίπτωση που η συνεργασία της Άγκυρας με την Μόσχα μετατραπεί σε λεωφόρο παράκαμψης των κυρώσεων;

Επιστρέφοντας από το Σότσι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με την Ρωσία και την επόμενη μέρα , προχθές Σάββατο, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στους Financial Times έκανε λόγο για ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την στενή συνεργασία της με την Ρωσία είναι για τις ΗΠΑ και την Δύση, ένας Ρουβίκωνας που άμα τον διαβείς δεν μπορείς να επιστρέψεις.

Πρώτα από όλα στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται για το ορατό μέλλον η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας να παραπέμπεται στις καλένδες.

Δεύτερον, δεν είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση επιβολής αμερικανικών κυρώσεων ότι θα συμφωνήσουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν στενή αμυντική συνεργασία με την Τουρκία.

Τρίτον, το πιο σοβαρό πρόβλημα θα το έχει η Γερμανία όπου ο Ερντογάν μπορεί να κινητοποιήσει τους οπαδούς του και επιπλέον να υπάρξουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων συγκρούσεις Τούρκων με Κούρδους.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αν επιβληθούν κυρώσεις είναι η επανέκδοση του σεναρίου του αποτυχόντος πραξικοπήματος του 2016.

Να θεωρήσει ο Ερντογάν την επιβολή κυρώσεων ως επίθεση κατά της χώρας και να εξαπολύσει νέο κύμα καταστολής για να μπορέσει να κερδίσει τις εκλογές με κάθε δυνατό μέσο.

Το βέβαιο είναι ότι τόσο οι δηλώσεις Ερντογάν στο προεδρικό αεροσκάφος όσο και το δημοσίευμα των Financial Times είναι οι κορυφές του παγόβουνου μιας διμερούς παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Τουρκίας που δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Με δεδομένη την χωρίς προηγούμενο ρευστότητα που επικρατεί αυτή την στιγμή, με επίκεντρο το κόστος των παρενεργειών των κυρώσεων που θα κληθεί να πληρώσει η Ευρώπη, ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία έχουν συμφέρον από μια επιδείνωση των διμερών σχέσεων που μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και το δημοσίευμα των FT είναι από ότι φαίνεται προειδοποιητικές βολές.

Σε επιφυλακή Αθήνα και Λευκωσία

Η έξοδος από το λιμάνι Tasucu του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» έθεσε σε εγρήγορση της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Το πλοίο που ήταν να βγει σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντομέζ στις 9 Αυγούστου, από το Σάββατο πλέει σε σχετικά κοντινή απόσταση με το τουρκικό λιμάνι και έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως ανέφερε στη voria.gr o διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος ότι η Τουρκία προς το παρόν δεν έχει εκδώσει κάποια navtex.

«Επειδή είναι ένα καινούργιο πλοίο, το δοκιμάζουν. Δηλαδή απλά κάνει απόπλου ασφαλείας κοντά στις ακτές. Δεν έχουν βγάλει κάποια navtex, άρα δεν υπάρχει θέμα για την ώρα. Βέβαια στη συνέχεια θα βγάλουν το ξέρουμε αυτό», τόνισε.

Η Τουρκία όπως εκτιμά ο διεθνολόγος στο voria.gr, «προσπαθεί να προκαλέσει ένταση», ωστόσο δεν θα «προκαλέσει τέτοια που να την βάλει σε περιπέτειες μεγάλες με την Ελλάδας».

«Η Τουρκία θέλει να τεστάρει τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στο νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Το νέο σκηνικό είναι ότι πιέζει τις ΗΠΑ για τα F16 και η Γερμανία βλέπει ότι μετά το ουκρανικό και μετά από την ανάγκη να έχει ενεργειακή συνοχή στην Ευρώπη βλέπει μια αλλαγή στάσης ως προς την Ελλάδα. Κάτι το οποίο βέβαια είναι αποτέλεσμα και της δικής μας πολιτικής λόγω της ενεργειακής μας αναβάθμισης» ανέφερε.

Ο κ. Δεσποτόπουλος θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί «να κρατήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δώσει ένα θετικό αέρα στο εσωτερικό της.

«Αφενός (σ.σ. ο Ερντογάν) προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και παράλληλα θέλει να μεταφέρει κάποιες θετικές εικόνες στο εσωτερικό της χώρας του επειδή πάει σε εκλογές κι έχει μια άσχημη δημοσκοπική εικόνα», επισήμανε.

Η σημαντική γραμμή του 28ου μεσημβρινού

Το ενδεχόμενο να έχουμε μια επανάληψη του θερμού καλοκαιριού του 2020 στο Αιγαίο όπως εκτιμά ο κ. Δεσποτόπουλος αυτή τη στιγμή είναι μακρινό και φυσικά εξαρτάται από την πορεία του πλοίου και έως ποιον μεσημβρινό θα φτάσει.

«Δεν θα το τραβήξει στα κόκκινα, δεν θα φτάσει σε σημείο που θα χρειαστεί να έχουμε κατάσταση σαν το 2020. Δηλαδή όλο το κλειδί είναι εάν θα μείνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό ή θα πάει πιο πέρα. Διότι τώρα πέραν του 28ου μεσημβρινού έχουμε οριοθετημένη πια ΑΟΖ με την Αίγυπτο άρα εκεί έχουμε κάθε δικαιώματα να την προασπίσουμε. Εκεί θα έχουμε άλλη κατάσταση. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα κινηθεί προς Κύπρο», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος

Πηγή: K-Report

Σχετικά Άρθρα