Θάνος Πλεύρης: 5 μέρες καραντίνα και μετά 5 μέρες με μάσκα υποχρεωτικά

 Θάνος Πλεύρης: 5 μέρες καραντίνα και μετά 5 μέρες με μάσκα υποχρεωτικά

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Παρασκευής, 29 Ιουλίου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα δημόσιας Υγείας, δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με τις ημέρες της καραντίνας, το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, αλλά και για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ρούλα Σκουρογιάννη

5ήμερη καραντίνα και μετά πέντε μέρες με μάσκα υποχρεωτικά

Η καραντίνα είναι πέντε μέρες (με ημέρα μηδέν την 1η ημέρα της νόσησης). «Αυτή είναι η καραντίνα και δε σπάει με τίποτα», τόνισε ο κ. Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι το πρωτόκολλο είναι 5 μέρες καραντίνα και μετά 5 μέρες με μάσκα υποχρεωτικά. «Όλες οι χώρες στην Αμερική και στην Ευρώπη, και το ECDC το CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν αποσυνδέσει την καραντίνα με το τεστ, διότι το διάστημα της καραντίνας θεωρείται ότι είναι το μίνιμουμ που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης».
Είπε ακόμα ότι το CDC στην Αμερική αναφέρει πως ακόμα και στις πέντε μέρες, υπάρχει η δυνατότητα του αρνητικού τεστ, αλλά υποχρεωτική για τις δέκα μέρες είναι η μάσκα ακόμα κι αν έχει κάποιος αρνητικό τεστ. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μιλάει για δέκα ημέρες και δεν το συνδέει καθόλου με τεστ και το ECDC έχει παρόμοιες οδηγίες με τον ΕΟΔΥ».

Μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φέρουμε κανένα μέτρο πίσω, το κύμα ήδη έχει κορυφωθεί, εδώ και μια εβδομάδα όλα τα νούμερα είναι πτωτικά, αναφέρομαι στα κρούσματα, οπότε λογικά και οι δείκτες με τα αρνητικά στοιχεία θα έχουν κι αυτοί την πτωτική τους πορεία», εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

«Ειδικά σε αυτό το κύμα, είδαμε ότι δεν είχαμε διασωληνώσεις. Να σας θυμίσω ότι στις εκπομπές ειδικοί μιλούσαν και για 400 διασωληνώσεις στο τέλος του μήνα. Οι διασωληνώσεις είναι γύρω στις 140, (δεν επιβεβαιώθηκαν οι ειδικοί), άρα δείχνουν ότι έχουμε νοσηλείες κυρίως στις απλές κλίνες».

Σχετικά με τους θανάτους, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συνδέονται με θανάτους που είναι με covid. «Πλέον έχουμε πολλούς θανάτους οι οποίοι είναι με covid και όχι από covid. Διότι το 30% με 35% των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται γιατί έχουν πάει στο νοσοκομείο για άλλο λόγο κι έχουν βρεθεί θετικοί, οπότε υποχρεωτικά μπαίνουν σε μονάδα covid.

Το γεγονός ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεν πιέζεται στις κλίνες ΜΕΘ δείχνει ότι δεν υπάρχει ο λόγος που υπήρχε σε προηγούμενες περιόδους για να πάρουμε μέτρα. Τα μέτρα τα παίρνεις για να μην πιέζεται το εθνικό σύστημα υγείας, και προσέξτε με πλήρη κυκλοφορία», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο και για τα χειρουργεία

«Αυτή τη στιγμή έχουν ετοιμαστεί μέτρα. Σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, είμαστε σχεδόν έτοιμοι να πάμε στα ηλεκτρονικά ραντεβού στο νοσοκομείο για τα χειρουργεία. Ηλεκτρονικό ραντεβού και ηλεκτρονικά χειρουργεία.

Δείτε το μοντέλο των εμβολίων, είναι πάρα πολύ απλό: Στο μοντέλο των εμβολίων έμπαινε κάποιος μέσα και έβλεπε τα διαθέσιμα ραντεβού για να κάνει εμβόλιο. Αντίστοιχα, θα βλέπει τα διαθέσιμα χειρουργεία».

Η πολυαναμενόμενη ενίσχυση του ΕΣΥ

«Το εθνικό σύστημα υγείας θα ενισχυθεί και σε προσωπικό. Βγαίνουν 6.000 θέσεις (υγειονομικού προσωπικού). Θα ενισχυθεί και με στοχευμένες κατευθύνσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι 1,5 δισεκατομμύριο και στην επόμενη μέρα θέλουμε ένα σύστημα το οποίο, να λειτουργήσει και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα Υγείας, με την εμπειρία του πώς λειτούργησαν τα εμβόλια που ήταν μια επιτυχής διαδικασία».

Καταλήγοντας, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως από τη 1η Αυγούστου ανοίγει ο προσωπικός γιατρός. Στο e-health.gov μπαίνει μέσα κάθε πολίτης και εγγράφεται.

Σχετικά Άρθρα