Διαψεύδει ο πρωθυπουργός ότι η επίτροπος Βεστάγκερ έθεσε θέμα απονομής της δικαιοσύνης- Το ρεπορτάζ του Euractiv

 Διαψεύδει ο πρωθυπουργός ότι η επίτροπος Βεστάγκερ έθεσε θέμα απονομής της δικαιοσύνης- Το ρεπορτάζ του Euractiv

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια πρωτοφανή κίνηση, επιτέθηκε το μεσημέρι στον Έλληνα δημοσιογράφο Σαράντη Μιχαλόπουλο που εργάζεται ως ανταποκριτής του Euractiv και του MEGA στο Ευρωκοινοβούλιο, γιατί δεν συμφωνούσε με σημερινό ρεπορτάζ του (διαβάστε παρακάτω).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πληροφορήθηκε πως ο Έλληνας ανταποκριτής εργάζεται στο Euractiv, διέψευσε εκνευρισμένος το ρεπορτάζ και ακολούθησε διάλογος με ένταση.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στην αίθουσα όπου γινόταν άτυπη ενημέρωση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους, ο Σαράντης Μιχαλόπουλος απηύθυνε ερώτημα προς τον πρωθυπουργό και εκείνος το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να τον ρωτήσει: “Θυμίστε μου από ποιο μέσο είστε εσείς”.

“Γράφετε σαχλαμάρες” του είπε, ενοχλημένος, ενώπιων όλων των δημοσιογράφων που βρίσκονταν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν την επίθεση του Έλληνα πρωθυπουργού στον συνάδελφό τους επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ. Ο Σαράντης Μιχαλόπουλος του επεσήμανε: “Με προσβάλλετε κύριε πρωθυπουργέ” και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν πειράζει, θα το αντέξετε”. Όταν, μάλιστα ρωτήθηκε εάν αυτό συνιστά διάψευση του αποκλειστικού ρεπορτάζ σχετικά με όσα φέρεται να του είπε η Δανή επίτροπος κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως το διαψεύδει.

Προσβεβλημένος ο δημοσιογράφος επιχείρησε να σηκωθεί από τη θέση του για να αποχωρήσει μετά την προσωπική επίθεση και μόλις ο πρωθυπουργός το αντιλήφθηκε σηκώθηκε εκείνος πρώτος, είπε πως δεν πρόκειται να δεχτεί καμία ερώτηση από άλλον δημοσιογράφο και αποχώρησε από την αίθουσα.

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Euractiv

Θέμα αναποτελεσματικότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος και σοβαρών καθυστερήσεων έθεσε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της EURACTIV.

Μεταξύ άλλων, η Δανή Επίτροπος φέρεται να έθιξε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος της χώρας και συγκεκριμένα της ταχύτητας απονομής δικαιοσύνης, δεδομένου ότι λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων, πολλές επενδύσεις μένουν στον αέρα.

Μάλιστα, όπως πληροφορήθηκε η EURACTIV, η Βεστάγκερ συνέδεσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων του συστήματος της δικαιοσύνης και με την εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι το οποίο είχε προειδοποιήσει η EURACTIV από τον περασμένο Φλεβάρη.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Κομισιόν για το 2022, οι επιδόσεις του ελληνικού δικαστικού συστήματος είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, με εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων να υπερβαίνει τις 600 ημέρες το 2020.

Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος αποτελεί στόχο-ορόσημο για το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης.

«Το σημαντικότερο στοιχείο της μεταρρύθμισης είναι η προβλεπόμενη αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα την ορθολογική αναδιοργάνωση των δικαστικών περιφερειών σε όλη την Ελλάδα και τη σύσταση, κατάργηση ή ανακατανομή των δικαστικών δομών σε αυτές τις περιφέρειες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια και την εκτεταμένη συλλογή δεδομένων που αφορούν όλα τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα», τονίζει το ελληνικό σχέδιο.

Η αναγκαία μεταρρύθμιση της απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα φαίνεται επίσης να συνδέεται έμμεσα και με τον στόχο της κυβέρνησης για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος παραμένει εφικτός, ωστόσο, πιστεύουν ότι οι εκλογές θα καθορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτής της πολυαναμενόμενης αναβάθμισης.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι οίκοι αξιολόγησης θα προτιμούσαν να δουν το νέο πολιτικό τοπίο πριν προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, ακόμη κι αν πλησιάζουν να χορηγήσουν στην Ελλάδα επενδυτική βαθμίδα.

Η R&I την προηγούμενη εβδομάδα αναβάθμισε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε BB+, ένα βήμα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, στο ίδιο επίπεδο με τις αξιολογήσεις S&P, DBRS και Scope.

Οι Fitch και Moody’s κατατάσσουν την Ελλάδα δύο και τρία βήματα αντίστοιχα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, με την επόμενη ετυμηγορία του Fitch να αναμένεται στις 8 Ιουλίου.

Και ενώ η φημολογία για πρόωρες εκλογές φουντώνει στην Αθήνα, η EURACTIV πληροφορείται ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν και πολύ θετικά μια τέτοια εξέλιξη δη αυτή την περίοδο.

Ωστόσο, αναγνωρίζουν την επερχόμενη πολιτική πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξανόμενης ακρίβειας η οποία δεν αφήνει και πολλές εναλλακτικές επιλογές.

Σχετικά Άρθρα