Σύνοδος Κορυφής: Μικρό καλάθι για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας – Τι θα υποστηρίξει ο Κ. Μητσοτάκης, πού προσβλέπει η κυβέρνηση

 Σύνοδος Κορυφής: Μικρό καλάθι για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας – Τι θα υποστηρίξει ο Κ. Μητσοτάκης, πού προσβλέπει η κυβέρνηση

Εθνικό δημοσιονομικό χώρο ψάχνει η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει την ακρίβεια καθώς οι Βρυξέλλες – μέχρι στιγμής –  δείχνουν απροθυμία να συμφωνήσουν σε ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης των κρατών μελών για την ενεργειακή κρίση.  Σήμερα, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα θέσουν επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και τις επιπτώσεις του που μαστίζουν τις εθνικές οικονομίες. Ωστόσο τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξα όσον αφορά την προοπτική για ευρωπαϊκή στήριξη.

Της Άννας Καραβοκύρη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός αν και προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής με ξεκάθαρες θέσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πυροδοτεί την ακρίβεια και συνέχισε να διεκδικεί «ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόβλημα», η Ε.Ε. εμφανίζεται διχασμένη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής στήριξης των κρατών μελών.

  • Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνομιλίες του με άλλους ευρωπαίους ηγέτες υπογράμμισε ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν πρέπει να επισκιάζει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων.

«Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ υψηλές τιμές ενέργειας, αποτέλεσμα υπερβολικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου, τιμές οι οποίες -όπως έχω πει πολλές φορές- δεν δικαιολογούνται από τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τη συζήτηση για ένα πλαφόν στη χονδρική τιμή φυσικού αερίου, ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουμε να συμπαρασύρουμε προς τα κάτω συνολικά τις τιμές ενέργειας και φυσικά τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.   

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

  • «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου σχεδίου REPowerEU, το οποίο και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί, απορροφώντας σημαντικούς πρόσθετους πόρους από τα αναξιοποίητα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF)».

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά εναγωνίως τρόπους για να δημιουργήσει νέο δημοσιονομικό χώρο στον προϋπολογισμό προκειμένου να ληφθούν νέα μέτρα ενίσχυσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν πως η Ελλάδα έχει δώσει σχεδόν διπλάσιους πόρους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες.

  • Εκτιμούν δε ότι η καλή πορεία του τουρισμού θα τονώσει σημαντικά την εθνικά ταμεία και θα δημιουργήσει τον απαραίτητο «χώρο» για νέες παροχές. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι μέσα  στις επόμενες 15 ημέρες θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας αύξησης που έχουν καταβάλει νοικοκυριά στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους.

Και από τις αρχές Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, με παρεμβάσεις στην χονδρική αγορά, έτσι ώστε πραγματικά να εξουδετερωθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι λελογισμένες.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ήδη έχει τεθεί  σε εφαρμογή Εθνικό Σχέδιο στήριξης που προβλέπει αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο, αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.

Σχετικά Άρθρα