Σύνοδος Κορυφής: Οι προτάσεις Μητσοτάκη για Ευρωπαϊκή άμυνα, προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και Γάζα

 Σύνοδος Κορυφής: Οι προτάσεις Μητσοτάκη για Ευρωπαϊκή άμυνα, προμήθεια όπλων στην Ουκρανία και Γάζα

Την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας στην Μεσόγειο και την συμβολή της χώρας μας στην επίτευξη της περιφερειακής σταθερότητας στη Μέση Ανατολή αναμένεται να υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής, αύριο και μεθαύριο. Στην ατζέντα της Συνόδου θα τεθεί το ζήτημα της ευρωπαϊκής αμυντικής στρατηγικής, οι τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και η στήριξη στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο πρωθυπουργός θα τονίσει την συνέχιση της στήριξης που παρέχει από την πρώτη στιγμή. Επίσης, αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό, τις συζητήσεις του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και για τη σημασία του ουκρανικού Νότου, με αιχμή τον ουκρανικό θαλάσσιο διάδρομο για την εξαγωγή αγαθών.

Αναμένεται ακόμη να ενημερώσει για την επίθεση με πυραύλους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Οδησσό

  • Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπο για κοινές προμήθειες αμυντικού υλικού στην Ουκρανία με αποζημίωση των κρατών-μελών για αμυντικό υλικό ευρωπαϊκής προέλευσης. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι αυτή θα πρέπει να γίνει μέσω των σχημάτων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, υπό την προϋπόθεση ότι τρίτες χώρες δεν παρακάμπτουν τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την αυξανόμενη ανησυχία της ελληνικής πλευράς για τις μεγάλες απώλειες αμάχων και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Όμως θα υπογραμμίσει και την ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός, απελευθέρωσης όλων των ομήρων και διάνοιξης όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα. Ειδικότερα, αναμένεται να σταθεί στους κινδύνους της περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής και θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε προσπάθεια που θα οδηγήσει στην επίτευξη περιφερειακής σταθερότητας. 

  • Σχετικά με το ζήτημα των αμυντικών προμηθειών της Ε.Ε, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει προς τους ευρωπαίους ομολόγους του ότι «πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ξοδεύουμε πιο έξυπνα στην άμυνα».

Ταυτόχρονα αναμένεται να επαναλάβει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η πρόβλεψη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες κατά την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος όμως αυτή η πρόβλεψη δεν αρκεί, ούτε είναι φιλόδοξη σε σχέση με όσα πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Σχετικά Άρθρα