Ο “πόλεμος” στην ηγεσία του ΔΣ του ΠΙΣ εντείνεται

 Ο “πόλεμος” στην ηγεσία του ΔΣ του ΠΙΣ εντείνεται

Άλλο ένα πρόσφατο περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει τη διαφαινόμενη εδώ και καιρό διάσταση μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που αποτελεί το κεντρικό συντονιστικό όργανο και την εποπτεύουσα οργάνωση όλων των ιατρών και Ιατρικών Συλλόγων της χώρας. Ειδικότερα, την έντονη δυσαρέσκειά της εκφράζει η πλειονότητα των μελών του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τον αποκλεισμό τους από τη συνάντηση της Τετάρτης (27 Απριλίου) με τον υπουργό Υγείας, για την οποία δεν είχαν καν ενημερωθεί ούτε συμφωνήσει στην ατζέντα των θεμάτων που συζητήθηκαν!

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Μάλιστα, χαρακτηρίζουν ως «ιδιωτική» τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, μην αναγνωρίζοντας έτσι την εγκυρότητά της, καθώς –εκτός από την ελλιπή ενημέρωση και αντιπροσώπευση– πολλά και σημαντικά ήταν και τα αιτήματα που ούτε καν αναφέρθηκαν, όπως τονίζουν σε ανακοίνωση-καταγγελία για τη στάση του προέδρου του ΠΙΣ, οι «εξαιρούμενοι» της συνάντησης. Τη συγκεκριμένη ανακοίνωση υπογράφουν η Ά Αντιπρόεδρος ΠΙΣ, Ά. Μαστοράκου, ο Γεν. Γραμμ. ΠΙΣ, Γ. Ελευθερίου και το Μέλος ΔΣ του ΠΙΣ, Π. Καψαμπέλης.

Να αναφέρουμε ότι στην επίμαχη συνάντηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Β’ αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Κ. Κουτσόπουλος, ο ταμίας, κ. Β. Ψυχογυιός και ο πρόεδρος του ΙΕΕ του ΠΙΣ, Χ. Βαβουρανάκης,

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση-καταγγελία – Τα αιτήματα που ΔΕΝ αναφέρθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας!                

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι, στις 27 Απριλίου, έγινε συνάντηση εργασίας 4 μελών του ΔΣ του ΠΙΣ (επί συνόλου 15) με τον υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση και εξηγούν ότι:

«Το ΔΣ του ΠΙΣ δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση, τόσο για τη συνάντηση όσο και για το περιεχόμενο αυτής. Είναι αυτονόητο ότι οι απόψεις που μεταφέρθηκαν ΔΕΝ εκπροσωπούν το ΔΣ του ΠΙΣ αλλά αποτελούν προσωπικές απόψεις όσων συμμετείχαν στην ιδιωτική αυτή συνάντηση.

Παρά τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων του ΠΙΣ αλλά και του ΔΣ του ΠΙΣ, στην ιδιωτική αυτή συνάντηση ΔΕΝ αναφέρθηκαν βασικά σημεία των θέσεων του ΠΙΣ αλλά και των ιατρικών συλλόγων της χώρας όπως:

1.      Η αμοιβή κατά περίπτωση και πράξη και όχι με capitation

2.      Η αντίθεση στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία από ιατρούς του ΕΣΥ

3.      Η εκπροσώπηση του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

4.      Η αντίθεση μας στην υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

5.      Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού

6.      Κατάργηση του claw back

Κατόπιν αυτού, ζητάμε επίσημη και εκ του σύνεγγυς συνάντηση του ΔΣ του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας, με συμμετοχή όλων των μελών του ΔΣ χωρίς αποκλεισμούς», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του ΠΙΣ που εξαιρέθηκαν από τη συνάντηση.

Στο libre, μίλησε ο Γεν. Γραμμ. Του ΠΙΣ, Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου, ο οποίος τοποθετήθηκε ανοιχτά επί του θέματος, λέγοντας:

«Ως υπεύθυνος Γενικός Γραμματέας, μπορώ να βεβαιώσω με τον πιο επίσημο τρόπο ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για αυτή τη συνάντηση, η οποία έγινε κατόπιν επιλεκτικής πρόσκλησης. Πρέπει να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε ότι την ευθύνη δεν την έχει, φυσικά, ο υπουργός Υγείας! Την ευθύνη την έχει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου

»Μας κάνει μεγάλη εντύπωση η στάση αυτή. Στις δημοκρατίες, έχουν δικαίωμα να μιλάνε ακόμα και αυτοί που διαφωνούν!
»Κατά τη γνώμη μας, η συνάντηση της Τετάρτης, επειδή δεν έγινε κατόπιν πρόσκλησης όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, μόνο ως ‘ιδιωτική’ μπορεί να χαρακτηριστεί.
Επί της οσίας των αιτημάτων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Γενική του Συνέλευση αλλά και Διοικητικό Συμβούλιο έχουν θέσει ορισμένα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν», επεσήμανε ο κ. Ελευθερίου και αναφέρθηκε στα έξι ζητήματα που υπογραμμίζονται στην ανακοίνωση-καταγγελία επειδή δεν συζητήθηκαν καθόλου στη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση από την πλευρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου συνοψίζονται στα ακόλουθα:

·         Η ελευθερία επιλογής γιατρού από τους ασθενείς.

·         Το δικαίωμα παραπομπής όλων των θεραπόντων σε νοσοκομεία.

·         Το δικαίωμα στη συνταγογράφηση.

·         Η απαλλαγή των εργαστηρίων από clawback και rebate.

·         Ο διπλασιασμός των αμοιβών και η σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τον ΕΟΠΥΥ.

Χωρίς να υποτιμούν τη σπουδαιότητα των ανωτέρω θεμάτων, οι «εξαιρούμενοι» της συνάντησης, υπερτονίζουν τη σημασία των ζητημάτων που ούτε καν αναφέρθηκαν, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν και οι ίδιοι μετά τη συνάντηση της Τετάρτης.

Συγκεκριμένα:

1.      Δε γίνεται αποδεκτή η αμοιβή με capitation

Παραμένει πάγιο αίτημα των ιατρών ότι η αμοιβή πρέπει να είναι κατά πράξη και περίπτωση γιατί αυτό είναι υπέρ της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Είναι άλλο να πληρώνεσαι ανάλογα με το έργο που παράγεις και άλλο να πληρώνεσαι μία πάγια μηνιαία αντιμισθία είτε δουλεύεις είτε δε δουλεύεις (capitation).

2.      Η αντίθεση στα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία από ιατρούς του ΕΣΥ

Υπάρχει σαφής αντίθεση -από το σύνολο των μελών των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου- με τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία από γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γεγονός το οποίο δεν αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, τουλάχιστον στο ενημερωτικό που κυκλοφόρησε αμέσως μετά.

3.      Η εκπροσώπηση του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

Υπάρχει το αυτονόητο αίτημα του ΠΙΣ να επανέλθει στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και εκεί δεν εκπροσωπούνται οι γιατροί», τόνισε με σημασία ο Δρ. Γ. Ελευθερίου. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο (για την ΠΦΥ) αφαιρείται η εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών φορέων (όχι μόνο του ΠΙΣ που ήδη είχε αφαιρεθεί προ καιρού, επί υπουργίας Β. Κικίλια). Τώρα, αφαιρούνται και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων, όπως οι φαρμακοποιοί, για παράδειγμα. Οπότε, θα έχουμε ένα διοικητικό συμβούλιο στον ΕΟΠΥΥ, το οποίο θα αποτελείται μόνο από οριζόμενους από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας. Έτσι, η κοινωνία, οι κοινωνικοί φορείς και οι γιατροί δε θα έχουν λόγο…

4.      Η αντίθεση μας στην υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας

Άλλο σημαντικό ιατρικό αίτημα το οποίο παραλήφθηκε –σύμφωνα με την ενημέρωση που κυκλοφόρησαν τα τέσσερα μέλη του ΠΙΣ– είναι η υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στις εφημερίες δημόσιων νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, εν είδει πολιτικής επιστράτευσης. Η ρύθμιση που έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής προβλέπει ότι, εφόσον ένα ιατρός είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, είναι υποχρεωμένος να παρέχει υπηρεσίες (είτε το επιθυμεί είτε όχι) στα δημόσια νοσοκομεία ή στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι τα Κέντρα Υγείας και τα ΤΟΜΥ. Αυτό, ομόφωνα, δεν έχει γίνει αποδεκτό από το σύνολο των ιατρικών συλλόγων της χώρας!

5.      Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις

Ένα άλλο πάγιο αίτημα -το οποίο εδώ και καιρό δυστυχώς δεν έχει υλοποιηθεί- και δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον ΥΥ είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού.

6.      Κατάργηση του claw back

Αυτό που είναι παν-ιατρικό αίτημα και επίσης δεν έχει αναφερθεί στη συνάντηση με τον ΥΥ είναι η πλήρης κατάργηση του clawback και το κούρεμα παλαιών καταλογισμών από τον ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς.

«Με βάση όλες αυτές τις σοβαρές παραλήψεις, ζητάμε επίσημη και εκ του σύνεγγυς συνάντηση του συνόλου του ΔΣ του ΠΙΣ με τον υπουργό Υγείας, χωρίς αποκλεισμούς», τόνισε ο ΓΓ του ΔΣ του ΠΙΣ.

»Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει έγινε επίσημη συνάντηση και συζήτηση με τον ΠΙΣ, όταν από τα 15 μέλη του διοικητικού Συμβουλίου παραβρέθηκαν και συνομίλησαν σε συνάντηση εργασίας μόνο 4 μέλη, ενώ τα υπόλοιπα μέλη αγνοούσαν ότι επρόκειτο να γίνει συνάντηση και δεν είχαν ενημερωθεί και συμφωνήσει για την ατζέντα της συζήτησης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση. Αν κάποιος ενημερώνεται μετά από τον πρόεδρο είναι ο Γεν. Γραμματέας… Όταν ο ΓΓ του Συλλόγου δεν ενημερώνεται, γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η συνάντηση –χωρίς ευθύνη του υπουργού Υγείας, αλλά με ευθύνη του προέδρου του ΔΣ του ΠΙΣ– δεν μπορεί να θεωρηθεί θεσμικά ορθή!», κατέληξε με έμφαση ο Γεν. Γραμματέας του ΠΙΣ.

Το libre προσπάθησε να ακούσει την άποψη και της άλλης πλευράς, του προέδρου του ΠΙΣ, κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

Όποια πλευρά και αν έχει δίκιο, το σίγουρο είναι ότι οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις των θεσμικών οργάνων είναι καλό να επιλύονται με διάλογο και εσωτερικές διεργασίες και να μη γίνονται κινήσεις που δεν τιμούν τα μέλη τους ούτε αντιπροσωπεύουν το σύνολο του ιατρικού κόσμου, που αναμένει σύμπνοια προς την βέλτιστη επίλυση σημαντικών ζητημάτων του κλάδου._

Σχετικά Άρθρα