Δυσμενείς προβλέψεις από το Citigroup- Άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων και στασιμότητα

 Δυσμενείς προβλέψεις από το Citigroup- Άνοδος των spreads των ελληνικών ομολόγων και στασιμότητα

Για υφεσιακό και πληθωριστικό σοκ που μπορεί να έχει διάρκεια κάνει λόγο σημερινή έκθεση του Citigroup σχετικά με την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια οικονομία, ενώ ανησυχία προκαλούν οι αναφορές σχετικά με την ελληνική οικονομία. Ουσιαστικά είναι ένα σήμα στασιμότητας με πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν εκτός των άλλων και από την άνοδο των spreads.

Όπως σημειώνει το capital.gr, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, ένα ακόμη σεισμικό εξωγενές σοκ εκτροχιάζει την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, όπως σημειώνει η Citigroup σε σημερινή της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές. Ως συνέπεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, οι οικονομολόγοι της Citi αναθεωρούν προς τα πάνω τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό σχεδόν σε κάθε οικονομία που καλύπτουν, και μάλιστα με σημαντικό ποσοστό. Ομοίως, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα κάτω για όλες σχεδόν τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η αμερικανική τράπεζα δεν δίνει κάποιες νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη ωστόσο βλέπει ανοδική πορεία για τα ελληνικά spreads και στάση αναμονής από τους οίκους αξιολόγησης μέχρι να υπάρξει ορατότητα σχετικά με τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην οικονομία.

Άνοδος στα spreads

Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, η ΕΚΤ τερματίζει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο, πιθανώς τον Αύγουστο, και οδεύει έτσι στην πρώτη της αύξηση επιτοκίων φέτος, πιθανότατα τον Οκτώβριο, όπως εκτιμά η Citi. Η απάντηση στη δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να αναπτύσσεται με τις κυβερνήσεις να ανακοινώνουν μια πληθώρα εθνικών μέτρων για τη θωράκιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τη φιλοξενία προσφύγων. Με λιγότερη υποστήριξη από την ΕΚΤ, απαιτείται ένα δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης σε επίπεδο ΕΕ για να βοηθήσει τα ασθενέστερα μέλη του ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί. Χωρίς νέα νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, η ΕΚΤ θα αποτύχει να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής πέρα από το μηδέν (τον Ιανουάριο του 2023).

Οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να τελειώσουν το 2022 σε όχι υψηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, κατά τη Citi, η περιφέρεια, ωστόσο, παραμένει ευάλωτη σε μια άλλη αύξηση της καθαρής προσφοράς και στην περιορισμένη ζήτηση από τους ξένους επενδυτές. Η αμερικανική τράπεζα, σε αυτό το πλαίσιο βλέπει ανοδική πορεία για τα ελληνικά spreads, όπως και για τα spreads της υπόλοιπης περιφέρειας, με τα ιταλικά να κινούνται στα επίπεδα των 200-220 μονάδων βάσης έως το γ’ τρίμηνο του 2023. Ο στόχος της Citi για το spread του ελληνικού ομολόγου τοποθετείται στις 245 μονάδες βάσης στο β’ τρίμηνο, από 225 μ.β. σήμερα, στις 260 μ.β. το γ’ τρίμηνο, στις 270 στο δ’ τρίμηνο και στις 280 μ.β. έως το γ’ τρίμηνο του 2023.

Σε ό,τι αφορά τις αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα, με αφορμή και την διπλή αξιολόγηση από Moody’s και DBRS αυτήν την Παρασκευή, η Citi εκτιμά πως θα υπάρξει στάση αναμονής έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Δυσμενείς είναι και οι προβλέψεις της BofA σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης ως απάντηση στη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας. Το 69% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αποδυναμωθεί το επόμενο έτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2011. Τον περασμένο μήνα, ένα 12% εξακολουθούσε να αναμένει καλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, με αυτή την απότομη και βαθιά μείωση των προσδοκιών να σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση ιστορικά, και από το 1994 που η BofA συλλέγει τα δεδομένα. Το 64% των επενδυτών πιστεύει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη πρόκειται να αποδυναμωθεί, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2008, με ένα 44% να αναμένει ότι οι εντεινόμενες διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αποτελέσουν τροχοπέδη στον παγκόσμιο κύκλο (από 3% τον περασμένο μήνα).

Σχετικά Άρθρα