Οι μεγάλες δυτικές εταιρίες που φεύγουν από την Ρωσία

 Οι μεγάλες δυτικές εταιρίες που φεύγουν από την Ρωσία

Ο ενεργειακός κολοσσός BP, η παγκόσμια τράπεζα HSBC και η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών στον κόσμο AerCap εντάχθηκαν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο δυτικών εταιρειών που επιθυμούν να αποχωρήσουν από τη Ρωσία τη Δευτέρα μετά από τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Δύση προσπάθησε να τιμωρήσει τη Ρωσία με μια σειρά μέτρων, όπως το κλείσιμο του εναέριου χώρου στα ρωσικά αεροσκάφη, το κλείσιμο ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό δίκτυο SWIFT και τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να αναπτύξει τα συναλλαγματικά της αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άρθρο Κοτζιά: Μια διαφορετική σκοπιά – Η γεωπολιτική του Ουκρανικού και ο νεοτσαρισμός

Η οικονομία της Ρωσίας είχε ήδη αναταράξεις τη Δευτέρα.

Το ρούβλι έπεσε έως και 30% σε χαμηλό όλων των εποχών, ενώ η κεντρική τράπεζα διπλασίασε το βασικό της επιτόκιο στο 20%, κράτησε τις χρηματιστηριακές αγορές και τις αγορές παραγώγων κλειστές και απαγόρευσε προσωρινά στους χρηματιστές να πουλήσουν τίτλους που κατείχαν ξένοι για να βοηθήσουν να περιοριστούν οι απώλειες.

Η BP BP.L, ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής της Ρωσίας, ανακοίνωσε ξαφνικά το Σαββατοκύριακο ότι εγκαταλείπει το 20% της συμμετοχής της στην κρατικά ελεγχόμενη Rosneft ROSN.MM (η οποία εφοδιάζει με καύσιμα τον ρωσικό στρατό) με κόστος έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της βρετανικής εταιρείας στο μισό.

Η απόφαση της BP, η οποία ακολούθησε συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση, έριξε τα φώτα της δημοσιότητας σε άλλες δυτικές εταιρείες με μερίδια σε ρωσικά έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil XOM.N, η γαλλική TotalEnergies TTEF.PA και η βρετανική Shell SHEL.L.

Η Equinor EQNR.OL, η ενεργειακή εταιρεία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο νορβηγικό κράτος, δήλωσε ότι θα αρχίσει να εκχωρεί τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία, ενώ το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, θα εκχωρήσει επίσης τα ρωσικά περιουσιακά του στοιχεία, αξίας περίπου 25 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια).

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Αυστραλίας δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να περιορίσει την έκθεσή του σε εταιρείες εισηγμένες στη Ρωσία.

Μεγάλα τμήματα της ρωσικής οικονομίας θα είναι απαγορευμένη ζώνη για τις δυτικές τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες μετά την απόφαση να αποκόψουν ορισμένες από τις τράπεζές της από το SWIFT, ένα ασφαλές σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων που χρησιμοποιείται για συναλλαγές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Ο ευρωπαϊκός βραχίονας της Sberbank SBER.MM, του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας, αντιμετωπίζει αποτυχία, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη Δευτέρα, μετά από εξάντληση των καταθέσεων της.

Η βρετανική τράπεζα HSBC HSBA.L δήλωσε ότι αρχίζει να τερματίζει τις σχέσεις της με μια σειρά από ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης, της VTB, μίας από αυτές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων, σύμφωνα με σημείωμα από το Reuters.

Εν μέσω της διευρυνόμενης οικονομικής πίεσης στη Ρωσία, ακόμη και η ουδέτερη Ελβετία δήλωσε ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει την ΕΕ επιβάλλοντας κυρώσεις και παγώνοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Ενώ οι Ρώσοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο λόγω των ανησυχιών ότι οι κυρώσεις θα προκαλούσαν ελλείψεις μετρητών, οι δυτικές εταιρείες με έκθεση στη Ρωσία δέχτηκαν το χτύπημα όταν άνοιξαν οι αγορές τη Δευτέρα.

Η Nokian Tires TYRES.HE, η οποία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μετέφερε κάποια παραγωγή στη Φινλανδία από τη Ρωσία όπου έχει εργοστάσιο και αποθήκη, απέσυρε τις οδηγίες για το 2022, βάζοντας στο σφυρί τις μετοχές της.

Οι μετοχές υποχώρησαν επίσης στη Societe Generale SOGN.PA, τη γαλλική τράπεζα που κατέχει τη ρωσική Rosbank, και την αυτοκινητοβιομηχανία Renault RENA.PA, η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz.

Η Finnair FIA1S.HE έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της αφού απέσυρε την καθοδήγηση για το 2022 λόγω του πιθανού κλεισίματος του ρωσικού εναέριου χώρου, μετά τα ευρωπαϊκά έθνη και τον Καναδά στο άνευ προηγουμένου βήμα να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέταζαν μια παρόμοια κίνηση, ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης δήλωσαν ότι θα τερματίσουν εκατοντάδες μισθώσεις αεροσκαφών με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες λόγω κυρώσεων. Η Ρωσία διαθέτει 980 επιβατικά αεροσκάφη σε υπηρεσία, με 777 μισθωμένα και 515 ενοικιασμένα από ξένες εταιρείες, δήλωσε η εταιρεία αναλύσεων Cirium.

Η ιρλανδική AerCap Holdings AER.N, ο μεγαλύτερος εκμισθωτής αεροπλάνων στον κόσμο με περίπου το 5% του στόλου της μισθωμένο σε ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ότι θα σταματήσει τη μίσθωση στη Ρωσία. Η ασιατική εκμισθωτής BOC Aviation 2588.HK δήλωσε ότι τα περισσότερα από τα αεροπλάνα της στη Ρωσία, ή περίπου το 4,5% του στόλου της, θα επηρεαστούν.

Η UPS.N και η FedEx Corp FDX.N, με έδρα τις ΗΠΑ, United Parcel Service Inc, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, δήλωσαν ότι σταματούν τις παραδόσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης RT και Sputnik, ενώ οι καναδικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες σταμάτησαν επίσης να προσφέρουν το κανάλι RT. Η Google απαγόρευσε στο RT και σε άλλα ρωσικά κανάλια να λαμβάνουν χρήματα για διαφημίσεις σε ιστότοπους, εφαρμογές και βίντεο YouTube, παρόμοια με κίνηση του Facebook.

Ο επικεφαλής της εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε στους διευθύνοντες συμβούλους της Alphabet GOOGL.O που είναι ιδιοκτήτης της Google και της μονάδας του YouTube την Κυριακή να απαγορεύσουν τους χρήστες που πιέζουν την πολεμική προπαγάνδα ως μέρος των μέτρων για τον τερματισμό της παραπληροφόρησης για την Ουκρανία.

Πηγή: reuters.com

Σχετικά Άρθρα