Ιόνιο – Mαζικοί εκβρασμοί ζιφιών – Άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών ζητούν με επιστολή τους 15 οργανώσεις

 Ιόνιο – Mαζικοί εκβρασμοί ζιφιών – Άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών ζητούν με επιστολή τους 15 οργανώσεις

Άμεση διακοπή των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο ζητούν από την κυβέρνηση 15 περιβαλλοντικές οργανώσεις, μετά από τρία περιστατικά εκθαλάσσωσης ζιφιών στην περιοχή του Ιονίου.

Δεκαπέντε (15) περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν χθες επίσημη επιστολή στον Πρωθυπουργό, καθώς και στον Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καλώντας τους να ζητήσουν από την εταιρεία “Ελληνικά Πετρέλαια” να διακόψει άμεσα τις σεισμικές έρευνες που συντελούνται εδώ και μέρες στη θαλάσσια περιοχή “Ιόνιο”.

Θρίλερ με τουρκικά F-16 στον Άραξο

Το επείγον αυτό αίτημα έγινε, καθώς στην περιοχή όπου πραγματοποιούνται σεισμικές έρευνες από το ειδικό ερευνητικό σκάφος “SW Cook”, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής τρία περιστατικά εκθαλάσσωσης ζιφιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανώσεις ζητούν αυξημένη επαγρύπνηση για την αποτροπή άλλων τέτοιων παρόμοιων περιστατικών. Επίσης, υπογραμμίζουν πως σύμφωνα με τις αρχές της προφύλαξης, θα πρέπει να διακοπούν άμεσα οι σεισμικές έρευνες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή την περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις του θορύβου στα κητώδη, ειδικότερα όταν ο θόρυβος αυτός προέρχεται από σεισμικές έρευνες ή από τη χρήση στρατιωτικού σόναρ.

Την επιστολή υπογράφουν οι οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, Αρίων- Ερευνητική Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών, Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Πέλαγος Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών, Greenpeace, iSea, MEDASSET, MΟm – Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, και WWF Ελλάς.

Η επιστημονική υπεύθυνη του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ, Αιμιλία Δρούγα, εξηγεί μέσω του GRTimes.gr την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, τα αίτια των προσαράξεων, ενώ αναλύει την υπόθεση του ζιφιού στον Άλιμο που έχασε τη ζωή του και τονίζει στους πολίτες τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν εφόσον συναντήσουν ένα τέτοιο περιστατικό.

«Οι διασώσεις στην Κέρκυρα ήταν τρεις. Τα συγκεκριμένα ζώα λόγω των ερευνητικών σκαφών και των πολεμικών πλοίων ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν, διότι αποπροσανατολίζονται από τους δυνατούς ήχους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύτες, γνωστή και ως η ”νόσος των δυτών”. Ουσιαστικά παθαίνουν εμβολισμό του τυμπάνου, οπότε κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στους ζιφιούς. Κατά τη διάρκεια των ήχων αγχώνονται, με αποτέλεσμα να ζαλίζονται και να προσαράζουν» τονίζει η κυρία Δρούγα.

Επιπρόσθετα, η ελληνική τάφρος, που ξεκινάει περίπου από τη Νότια Κέρκυρα και επεκτείνεται ως την Κρήτη, χρειάζεται ιδιαίτερη παρατήρηση, σύμφωνα με τη συνιδρύτρια του ΑΡΙΩΝ. «Τα ζώα αυτά δεν είναι γνωστά, διότι κολυμπούν στα 4.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και τρέφονται κατά βάση με καλαμάρια. Σε τρεις μέρες βγήκαν σε ακτή της Κέρκυρας τρεις ζιφιοί, ενώ δεν γνωρίζουμε πόσοι χάθηκαν στα βαθιά. Είναι ζώα που δεν εμφανίζονται στην επιφάνεια της θάλασσας και δεν πλησιάζουν τους ανθρώπους».

Η Αιμιλία Δρούγα συμπληρώνει ότι είναι αρκετά επιφυλακτική για την έκβαση των ερευνών, αλλά, σύμφωνα με νέα ενημέρωση που είχαν από την Greenpeace, οι ερευνητικές εργασίες έχουν σταματήσει για την ώρα. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα βρεθούν κι άλλοι το επόμενο διάστημα, ιδίως όσο συνεχίζονται οι ερευνητικές ασκήσεις»

Σχετικά Άρθρα