Απόδραση στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό

 Απόδραση στο Ιόνιο και τον Αμβρακικό

Ο κόλπος του Αμβρακικού και το Ιόνιο Πέλαγος. Εθνικά πάρκα και ανοικτή θάλασσα. Ποταμοί και στο φόντο ηπειρώτικο τοπίο, βουνά να ξεπροβάλλουν σα μεγάλα βράχια στον ορίζοντα και να οριοθετούν έναν πίνακα που υποδέχεται το καφέ με το γαλάζιο σε μια ενιαία σύνθεση. 

Αυτή η χορογραφία παραστάσεων προσφέρεται σε όποιον επισκέπτη επιλέξει το πέρασμα από τις ομορφιές που εσωκλείουν την ιόνια με την ηπειρώτικη πλευρά ενόψει των τριημέρων που πλησιάζουν.

Αυτή την ευκαιρία να βιώσετε το πλούσιο υλικό χαλάρωσης, αρχαίας και μεσαιωνικής ιστορίας, γεύσεων και θάλασσας είναι που δίνει μια διαδρομή που συνδέει Πρέβεζα, Λευκάδα και Βόνιτσα. Μια διαδρομή που μπορεί να καλυφθεί μέσα σε λίγες ημέρες, προσβάσιμη εύκολα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ανοικτή σε μεμονωμένους επισκέπτες, οικογένειες και παρέες και ικανή να ικανοποιήσει κάθε γούστο στο πλαίσιο μιας απόδρασης 48 ή και περισσότερων ωρών.

Ξεκίνημά σας η πόλη της Πρέβεζας. Σε απόσταση μιας ώρας οδικά από τα Ιωάννινα και τεσσάρων ωρών από την Αθήνα, η Πρέβεζα είναι χτισμένη σχεδόν πάνω στη θάλασσα, αφού μόνο λίγα μέτρα τη χωρίζουν από την επιφάνεια της τελευταίας. Αυτό όμως το στοιχείο εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη χάρη της.

Πρέβεζα/Photo: Νίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας
Η αρχιτεκτονική της Πρέβεζας/Photo: Νίκος Κόκκας

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το ιστορικό κέντρο της πόλης, με άξονα το Δικαστικό Μέγαρο και περπατήστε μέχρι την Παναγία των Ξένων, που είναι χτισμένη στα μέσα του 18ου αιώνα και κρύβει μέσα της όλη την εμπορική ιστορία του τόπου. Σε λίγα λεπτά απόσταση, βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους, χτισμένος στις αρχές του 18ου αιώνα, με τις αγιογραφίες που είναι επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική παράδοση να ξεχωρίζουν. Έξω από την είσοδο της εκκλησίας βρίσκεται ο Ενετικός Πύργος του Ρολογιού, τυπικό κτίσμα των Ενετών, με ύψος 13 μέτρα και ηλιακό ρολόι.

Πρέβεζα/Photo: Νίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας
Το Ρολόι στην Πρέβεζα/Photo: Νίκος Κόκκας

Πέρα από τον κόσμο του κέντρου της Πρέβεζας σας δίνεται η ευκαιρία να ανοίξετε το βήμα σας με κατεύθυνση το πλούσιο παρελθόν της περιοχής. Σε απόσταση δέκα λεπτών από το κέντρο θα βρείτε τον Αρχαιολογικό Χώρο Νικόπολης, έναν πελώριο χώρο, με εντυπωσιακά τείχη. Δίπλα του, προβάλλει το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, το οποίο περιλαµβάνει αποκλειστικά ευρήµατα από τη μεγαλοπρεπή ρωμαϊκή Νικόπολη, καθώς και από τη Νικόπολη των Πρώιμων Βυζαντινών Χρόνων.

Ένας ακόμη προορισμός που αξίζει την επίσκεψή σας αποτελεί το Κάστρο Παντοκράτορα ή «Ουτς Καλέ», με τη μαγευτική θέα, ενώ αξέχαστη θα σας μείνει η επίσκεψη στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο χωριό Μεσοπόταμος. Υπάρχουν επίσης επιλογές κατάλληλες για φυσιολάτρες, με τα παρατηρητήρια του Αμβρακικού να θεωρούνται παράδεισος για πολλά είδη πουλιών, 101 από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα.

Το Νεκρομαντείο/Photo: Νίκος Κόκκας
Πρέβεζα/Photo: Νίκος Κόκκας
Νεκρομαντείο/Photo: Νίκος Κοκκας

Αν πεινάσατε η Πρέβεζα έχει την απάντηση στις απαιτήσεις σας, αφού βουτηγμένη κυριολεκτικά στον υδάτινο κόσμο του Αμβρακικού, η πόλη προσφέρει εκλεκτές επιλογές σε ψάρια και θαλασσινά. Οι ψαροταβέρνες ΑλάτιΤρελή Γαρίδα και Αμβρόσιος, το γνωστό για τα ζυμαρικά του εστιατόριο Celest Bar Restaurant και τα πεντανόστιμα σάντουιτς στο μικρό Chubbies είναι οι απαραίτητες στάσεις που οφείλετε στους εαυτούς σας.

Το χωριό Βασιλική στη Λευκάδα/Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Περικλής Μεράκος
Photo: Περικλής Μεράκος

Επόμενη στάση, μόλις σε απόσταση 40 λεπτών από την Πρέβεζα, η Λευκάδα δεν χρειάζεται συστάσεις. Η μαρίνα της πόλης, σχηματικό κληροδότημα της θαλάσσιας γεωγραφίας της, σε καλωσορίζει και σε βάζει με τη μια στον κόσμο ενός τόπου που τα καράβια που πηγαινοέρχονται και αράζουν φτιάχνουν εικονικά τόξα για όσους παρατηρούν το υδάτινο φόντο. Από εκεί και πέρα, στην προσπάθειά σας να γνωρίσετε την πρωτεύουσα του νησιού, μια πανσπερμία επιλογών απλώνεται μπροστά σας. Πρώτη η περιδιάβαση στις πανέμορφες ιστορικές εκκλησίες της, από τον Άγιο Σπυρίδωνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μέχρι το ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που ξεκίνησε να κτίζεται το 1721, και τον Άγιο Μηνά σε ρυθμό μπαρόκ.

Για μια πολιτιστική περιήγηση στην πόλη ενδείκνυνται στάσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς για να αντικρίσετε τα λεπτοδουλεμένα κεντήματα και τα υφαντά που έφτιαχναν οι γυναίκες του χωριού, στο μικρό αλλά σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τη μέση Παλαιολιθική Εποχή ως τα Ρωμαϊκά Χρόνια και το Μουσείο Σικελιανού, του οποίου τα εκθέματα αφορούν τη ζωή και το έργο του Άγγελου Σικελιανού.

Ο Φάρος στη Λευκάδα/Photo: Περικλής Μεράκος
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας/Photo: Περικλής Μεράκος
Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας/Photo: Περικλής Μεράκος

Από τον δρόμο που ενώνει την πόλη της Λευκάδας με το κάστρο θα αγναντέψετε τη μικρή λιμνοθάλασσα με τους ερωδιούς, τις αγριόπαπιες και τους πελεκάνους, ενώ αλησμόνητος θα σας μείνει κι ο «Κάβος της Νηράς» (Κυράς), στη μύτη του ακρωτηρίου που βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας, όπου υψώνεται ο φάρος ύψους 15 μέτρων που άναψε πρώτη φορά το 1890.

Αν θελήσετε να κάνετε μια βουτιά, η παραμονή σας στην πόλη σας δίνει την ευκαιρία να κολυμπήσετε στην Αμμόγλωσσα, με την πανέμορφη λευκή άμμο και τα γαλάζια νερά να εντυπωσιάζει με το ασυνήθιστο σχήμα της, το επιβλητικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας που ορθώνεται μπροστά της και τη θέα της λιμνοθάλασσας στο βάθος. Για τους windsurfers και kitesurfers συστήνονται οι παραλίες Άγιος ΙωάννηςΜύλοι και Γύρα, που τις «πιάνει» κι ο αέρας.

Η Βόνιτσα και ο Αμβρακικός, όπως φαίνονται από το ενετικό κάστρο της κωμόπολης/Photo: Shutterstock

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού σας η Βόνιτσα, η μικρή, παραλιακή κωμόπολη της Αιτωλοακαρνανίας, που απέχει 20 χιλιόμετρα από τη Λευκάδα και την Πρέβεζα έχει να «δωρίσει» ομορφιές δυσανάλογες με το μέγεθός της. Έτσι, πριν την είσοδό σας στη Βόνιτσα θα σας καλωσορίσει η Κουκουμίτσα. Ένα μικρό, γεμάτο πεύκα, νησί, με μόνο κτίσμα πάνω του το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, που αποτελεί ιδανικό μέρος για περίπατο.

Πέριξ της Βόνιτσας βρίσκει κανείς κάμποσες φυσικές ομορφιές/Photo: Shutterstock

Συνεχίζοντας θα βγείτε στο μικρό λιμανάκι της Βόνιτσας, εκεί όπου οι ντόπιοι ψαράδες αράζουν τα λιγοστά τους καΐκια. Περπατήστε κατά μήκος της προβλήτας και σταθείτε για λίγο να χαζέψετε τα ήρεμα νερά του Αμβρακικού, όπου πολύ πιθανό είναι να δείτε και θαλάσσιες χελώνες να κολυμπούν ακριβώς μπροστά σας. Αριστερά, πάνω σε έναν κατάφυτο λοφίσκο, δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο της Βόνιτσας, το οποίο έχει αγνάντι σε όλον σχεδόν τον κόλπο. Μια βόλτα στο κάστρο με τη δύση του ήλιου είναι από τις καλύτερες εμπειρίες στη Βόνιτσα. 

Αν θέλετε κολύμπι, στη Βόνιτσα θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε την ψάθα σας και να κατηφορίσετε στη μεγάλη παραλία δεξιά του λιμανιού ή να τραβήξετε λίγα λεπτά μακριά από το κέντρο της πόλης, σε παραλίες σαν του Σωτήρα μετά την Κουκουμίτσα ή αυτή της Παναγιάς, η οποία βρίσκεται μεν κάπως πιο μακριά, διαθέτει δε καθαρά, ρηχά νερά σε καταπράσινο φόντο. Οι ομορφιές της Βόνιτσας δεν εξαντλούνται στο κάστρο και στις παραλίες, καθώς τριγύρω της βρίσκονται κι άλλα πράγματα που αξίζει να ανακαλύψετε όπως τη λίμνη Βουλκαριά, η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω μιας μικρής διώρυγας, αποτελώντας σημαντικό υγροβιότοπο, με πλήθος σπάνιων πουλιών. Μαζί με τη λίμνη Σαλτίνη, κοντά στο αεροδρόμιο του Ακτίου, είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Αν είστε πεζοπόροι, τέλος, στο χωριό Μοναστηράκι -περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Βόνιτσα- θα βρείτε μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη Σεπετό.

Το Ενετικό Κάστρο της Βόνιτσας/Photo: Shutterstock

Αν πεινάσατε υπάρχουν τα κατάλληλα ταβερνάκια με τους εκλεκτούς μεζέδες να σας εξυπηρετήσουν. Ενδεικτικά, η Μαρίνα, στο λιμάνι κάτω από το κάστρο, φημίζεται για το κοντοσούβλι και τα παϊδάκια της και το Μαϊστράλι για τα θαλασσινά και το τηγάνι του.

Σε ό,τι αφορά τη διαμονή σας στο πλαίσιο του ταξιδιού και στις τρεις στάσεις υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές να σας φιλοξενήσουν. Στη Βόνιτσα, το συγκρότημα πλήρως εξοπλισμένων κατοικιών Manna Gea βρίσκεται λίγο έξω από τη Βόνιτσα, κοντά στη θάλασσα, το Pegasus Hotel έχει το ατού ότι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, ενώ το Ari’s Apartment είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα πολύ κοντά στην παραλία. Στη Λευκάδα, οι αυτόνομες πολυτελείς βίλες Beyond και οι πετρόκτιστες Milos Bay Villas αποτελούν επιλογές που δίνουν την πρέπουσα πολυτέλεια στη φιλοξενία σας. Σε ό,τι αφορά τις πιο κλασικές επιλογές διαμονής, τα Ionion Star Hotel και Allure Boutique Hotel εγγυώνται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε προσιτές τιμές, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Λευκάδας. Στην Πρέβεζα πάλι το Dioni Boutique Hotel, με την επιβλητική νεοκλασική πρόσοψή του ξεχωρίζει για το γούστο, τη ζεστασιά του και την υπέροχη θέα της πόλης, που έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τρώγοντας το πρωινό σας. Στο ίδιο υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας κινείται και το daLUZ Boutique Hotel, που διακρίνεται για το άνετο και πολυτελές περιβάλλον του.

Φυσικά, και για τους τρεις προορισμούς και για όσους επιθυμούν λύσεις ηπιότερου budget ή πιο έντονου χρώματος, οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης δίνουν αρκετές λύσεις, προσφέροντας πρόσβαση σε αρκετούς ξενώνες και δωμάτια που διατίθενται για αυτόν τον σκοπό.

Πηγή: travel.gr

Σχετικά Άρθρα