Μαξίμου: Το “plan b” για την ενέργεια σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία

 Μαξίμου: Το “plan b” για την ενέργεια σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία

Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της, ωστόσο κρατά ανοιχτή γραμμή και με τη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις 18 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στη Μόσχα για συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για κάθε πιθανή εξέλιξη. Όλα τα σενάρια με στόχο την ασφάλεια της τροφοδοσίας της Ελλάδας σε φυσικό αέριο συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με όλους τους θεσμικούς παράγοντες της αγοράς ενέργειας, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι λιγότερο ανήσυχη σε σχέση με την ενεργειακή επάρκεια, κι αυτό λόγω του αγωγού αερίου Turkish Stream, ο οποίος, όπως εκτιμά η Αθήνα, θα είναι από τους τελευταίους που θα θελήσει να κλείσει η Μόσχα.

Οι εναλλακτικές λύσεις και ο σχεδιασμός της Αθήνας περιλαμβάνει:

-Ο τερματικός σταθμός της Ρεβυθούσας με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια σε υγροποιημένο αέριο τίθεται σε αυξημένη ετοιμότητα, ενώ θα καλυφθούν τα κενά και από άλλες πηγές τροφοδοσίας, όπως είναι ο αγωγός TAP.

-Aναζήτηση και εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας και από άλλες χώρες (π.χ. Αίγυπτος και Αλγερία) για τη μεταφορά LNG με πλοία.

-Σχέδιο λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αντί για φυσικό αέριο, με ντίζελ για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η κλιμάκωση της έντασης ωστόσο προκαλεί και μία επιπρόσθετη ανησυχία, δεδομένου πως τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι χώρες παραγωγής λιπασμάτων, τα οποία ήδη έχουν δεχτεί μεγάλες ανατιμήσεις, ενώ η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς προορισμούς για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Το πολιτικό πρόβλημα όμως για την κυβέρνηση είναι ότι σε κάθε περίπτωση η ενεργειακή κρίση αναμένεται να βαθύνει κι άλλο και ένας πόλεμος θα οδηγήσει σε νέο κύμα ακρίβειας. Ήδη άλλωστε η αβεβαιότητα έχει αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, ο αντίκτυπος των οποίων γίνεται αισθητός και στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, απορροφώντας μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και γενικά του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα όμως δηλώνει ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία. Αλλά η ακρίβεια αποτελεί ήδη το μεγαλύτερο πολιτικό πονοκέφαλο της Νέας Δημοκρατίας και πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και στην Αθήνα.

Σχετικά Άρθρα