Αθήνα: Ταυτοποιήθηκαν 237 μέλη συμμοριών -Δράση, διάλογοι, κωδικές ονομασίες (εικόνες)

 Αθήνα: Ταυτοποιήθηκαν 237 μέλη συμμοριών -Δράση, διάλογοι, κωδικές ονομασίες (εικόνες)

Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών των 6 συμμοριών που εξαρθρώθηκαν σε ειδική επιχειρησιακή δράση στο κέντρο της Αθήνας και είχαν ταράξει στις κλοπές πολίτες σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε τουριστικά μέρη και οχήματα, ενώ παράλληλα διακινούσαν ναρκωτικά και κυκλοφορούσαν παραχαραγμένα χαρτονομίσματα. Συνολικά ταυτοποιήθηκαν 237 μέλη εκ των οποίων οι 50 συνελήφθησαν, 6 είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης, ενώ ένας έχει εκδοθεί σε ξένες Αρχές. Το παράνομο οικονομικό όφελος ανέρχεται στα 1.400.000 ευρώ, ενώ οι κλέφτες ήταν χωρισμένοι σε υποομάδες και λάμβαναν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Πώς δρούσαν οι συμμορίες

Τα μέλη της Α΄ υποομάδας ήταν κατά κύριο λόγο άτομα ρουμανικής υπηκοότητας, που στην πλειονότητά τους διέμεναν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας. Η εγκληματική τους δραστηριότητα συνίστατο στην διάπραξη κλοπών, από κοινού, δρώντας οργανωμένα, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως στις αποβάθρες και εντός των συρμών του μετρό και ΗΣΑΠ που βρίσκονται στο κέντρο των Αθηνών  (γραμμές μπλε, κόκκινη και πράσινη), στις στάσεις αλλά και εντός των συρμών του τραμ και αστικών λεωφορείων, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του αερολιμένα Αθηνών καθώς και στα μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, αστικά λεωφορεία) με δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο.

Ακόμη, διέπρατταν κλοπές και σε χώρους συνάθροισης πολιτών και τουριστών όπως στην πλατεία Μοναστηρίου, κατά μήκος της οδού Ερμού και στην περιοχή της Πλάκας και τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες σε χώρους διεξαγωγής συναυλιών. Η δράση τους ήταν καθημερινή και προτιμούσαν τις ώρες αιχμής στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς τότε υπήρχαν περισσότερα υποψήφια θύματα αλλά και συνωστισμός.

Το σύνολο των κατηγορουμένων ρουμανικής υπηκοότητας που προέβαιναν στη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τυγχάνουν άεργοι στην Ελλάδα, ενώ σε πολλών δε εξ αυτών δεν έχει αποδοθεί ούτε αριθμός φορολογικού μητρώου).

Εξαρθρώθηκαν 6 συμμορίες στο κέντρο της Αθήνας

Ο τρόπος έκφρασης των κατηγορουμένων και οι στιχομυθίες στις μεταξύ τους συνομιλίες («βγαίνω για δουλειά», «πρέπει να κατέβω για δουλειά για να πληρώσω το ξενοδοχείο» «μου έχουν μείνει μόνο -70- ευρώ»), η συχνότητα και η καθημερινή τους παρουσία στα μέσα μαζικής μεταφοράς με μοναδικό σκοπό τη διάπραξη κλοπών και οι κατ’ επανάληψη συλλήψεις τους για τα ίδια ακριβώς αδικήματα, υποδεικνύουν ότι ο καθημερινός τους βίος στηριζόταν αποκλειστικά στα έσοδα από την διάπραξη κλοπών.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. «παρατηρείται πλήρης αδιαφορία προς τους κανόνες της έννομης τάξης, ουδεμία συμμόρφωση από πλευράς των κατηγορουμένων, στους οποίους μάλιστα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η καθημερινή τους παρουσία στα μέσα μαζικής μεταφοράς για διάπραξη κλοπών αποτελεί όντως εργασία γι’ αυτούς».

Για να μην κινούν υποψίες φρόντιζαν ο τρόπος ένδυσής τους να ταιριάζει απόλυτα με τις συνθήκες και το περιβάλλον, για να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί. Συχνά έφεραν στα χέρια τους ζακέτες ή μπουφάν, προκειμένου να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους αλλά και να αποκρύπτουν κάτω από αυτά τα αφαιρεθέντα αντικείμενα και έτσι να μπορούν να τα απορρίψουν εύκολα σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου.

Κατά το εκάστοτε ακολουθούμενο δρομολόγιο ενάλλασσαν συνεχώς συρμούς και βαγόνια αλλά και δρομολόγια λεωφορείων, τελώντας σε διαρκή αναζήτηση συγκεκριμένης κατηγορίας υποψηφίων θυμάτων, επιλέγοντας μεταξύ των επιβατών και ανυποψίαστους τουρίστες, καθώς και ηλικιωμένους και νεαρές γυναίκες, θεωρώντας «εύκολο θύμα» όσους έχουν το πορτοφόλι, το κινητό τους ή άλλα τιμαλφή σε εξωτερικές τσέπες του ρουχισμού τους ή σε τσάντες που έφεραν στην πλάτη τους.

Αποσπούσαν της προσοχή του θύματος

Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν, αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού, από τα μέλη της ομάδας, έτσι ώστε ο αυτουργός να δράσει με τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν ευκολία. Προς τούτο το εκάστοτε υποψήφιο θύμα περικυκλώνονταν από μέλη της εκάστοτε ομάδας, στιγμή κατά την οποία ένας σπρώχνει τον ανυποψίαστο επιβάτη και  έτερο μέλος της οργάνωσης προσεγγίζει και αρπάζει το πορτοφόλι, την τσάντα ή το κινητό, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ενώ οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του αυτουργού της κύριας πράξης.

Από τη στιγμή που αφαιρείτο το πορτοφόλι, ο αυτουργός σε καμία περίπτωση δεν το διατηρούσε στη κατοχή του, αλλά άμεσα το παρέδιδε σε άλλον, εν είδει «σκυταλοδρομίας», με τον τελευταίο να απομακρύνεται άμεσα του βαγονιού ή του λεωφορείου, αποβιβαζόμενος στην πρώτη στάση, ενώ οι υπόλοιποι διαχωρίζονταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, έως ότου ενωθούν εκ νέου. Με την απομάκρυνσή τους και αφού προηγουμένως ερευνούσαν το πορτοφόλι αφαιρώντας από μέσα χρήματα κλπ έγγραφα, το απέρριπταν σε κάδους, ταχυδρομικά κουτιά των ΕΛΤΑ ή υπονόμους πέριξ των σταθμών.

Εξαρθρώθηκαν 6 συμμορίες στο κέντρο της Αθήνας

Οι κρυψώνες για τα κλοπιμαία της ημέρας

Κινητά τηλέφωνα, διαβατήρια, άδειες διαμονής και λοιπά τιμαλφή ήταν άμεσα εξαργυρώσιμα, καθόσον μέσα στην ημέρα που αφαιρούνταν τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους, εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο και επιμερίζοντας τα κέρδη μεταξύ τους. Ακριβώς μετά την διάπραξη της κλοπής, ο δράστης στην κατοχή του οποίου παρέμενε το κλοπιμαίο, εξέρχονταν άμεσα από την αποβάθρα του μετρό ή το λεωφορείο και έκρυβε προσωρινά το κλοπιμαίο, σε κρυψώνες που διατηρούσε η οργάνωση.

Αυτό συνέβαινε προκειμένου να μην χαθεί το «παράθυρο» των δύο-τριών πρωινών ωρών, κατά το οποίο ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι στα ύψη και αποτελούν τις πιο παραγωγικές ώρες της οργάνωσης. Αφού έκρυβε το κλοπιμαίο, επέστρεφε άμεσα και ενωνόταν με την υπόλοιπη ομάδα, για να συνεχίσουν την διάπραξη κλοπών. Αφού πλέον τα μέλη της κάθε υποομάδας είχαν διαπράξει έναν ικανό αριθμό κλοπών, παραλάμβαναν από τις κρυψώνες τα κλοπιμαία και χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ταξί και όχι μέσα μαζικής μεταφοράς αυτή την φορά, αφού ήταν «φορτωμένοι» με τα κλοπιμαία της ημέρας, μετέβαιναν στο σημείο συνάντησης όπου τα διέθεταν στους κλεπταποδόχους.

Άλλη τακτική με τις τραπεζικές κάρτες

Αναφορικά με τις κλαπείσες τραπεζικές κάρτες, ο τρόπος δράσης τους ήταν τελείως διαφορετικός. Λόγω κινδύνου ακύρωσης των καρτών πριν προλάβουν να αποσπάσουν από αυτές χρηματικά ποσά, υπήρχε άμεση κινητοποίηση. Σε περίπτωση που στο αφαιρεθέν πορτοφόλι υπήρχε χαρτάκι ή αυτοκόλλητο επί της κάρτας με τετραψήφιο κωδικό PIN, τα μέλη της οργάνωσης διέκοπταν οποιαδήποτε δραστηριότητα και μετέβαιναν στο πλησιέστερο μηχάνημα ΑΤΜ για ανάληψη μετρητών, χρησιμοποιώντας τον κωδικό PIN.

Σε διαφορετική περίπτωση η αφαίρεση χρηματικού ποσού από την κάρτα γινόταν μέσω μηχανημάτων POS που διατηρούσαν στις οικίες τους δύο κατηγορούμενοι. 

Από την έως τώρα έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής,  έχει γίνει η εξής αποκωδικοποίηση του κώδικα των μελών της οργάνωσης των Ρουμάνων:

ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΛΕΞΗ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ  ΕΝΝΟΙΑ 
Sarmele  τα σύρματα τα κινητά
Mortul  (mortu’) Ο πεθαμένος  Το πορτοφόλι, η τσάντα, το τσαντάκι 
nasoliile Τα άσχημα Τα κλοπιμαία ή τραπεζική κάρτα 
Eschiviile  Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη   Διαβατήρια 
v-a spart  Σας έσπασε  Σας κατάλαβε 
Sa curatam Να καθαρίσουμε  Να κλέβουμε, να αδειάσουμε  
La peste  Για ψάρεμα  Για κλοπή
La tras  Για τράβηγμα  Για κλοπή 
Iesi (Alerg) Για τρέξιμο Για κλοπές
Ies (alerg)  Τρέχω Προβαίνω σε κλοπές
Alea rosii  Τα κόκκινα  Τα διαβατήρια 
Salam  Το σαλάμι  Το μερίδιο 
Sobolan  Ο αρουραίος  Ένα ναρκωτικό 
Am pirat Έχω κάνει πειρατεία  Έκλεψα 
Vorbitorul  Ο ομιλητικός  Το τηλέφωνο 
Fraierii  Οι μαλάκες  Τα άτομα ασφαλείας ή τα θηράματα  
v-ati spart  Σπαστήκατε   Χωρίσατε 
Fraierii Τα κορόιδα Τα θύματα
Surubul Βίδα Κωδικός PIN
Tirat Εξαφανισμένο Κρυμμένο
Babanii Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη – οι χοντροί  Τα λεφτά
Imbracatii Οι ντυμένοι Οι ένστολοι
Sa dati un cui Να δώσετε ένα καρφί Να με καλέσεις
O mufa Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη  Το πορτοφόλι
centauri Κένταυροι Στόχοι – τουρίστες -ξένοι
Te musca Θα σε δαγκώσει Θα σε μπλέξει ή Θα σε πιάσει 
Indian Ο ινδιάνος Ο αστυνόμος, ο μάρτυρας, το θύμα
Se leaga Θα πιαστεί Θα συλληφθεί
Mufa Αντικείμενο Το κλοπιμαίο, το πορτοφόλι
Mocanita Τρενάκι Η γραμμή 1 (Κηφισιά – Πειραιά)
Volanta/ Garda Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη  Αστυνομία – αστυνόμος
Plasticurile Τα πλαστικά Οι κάρτες 
Ii da somn Του δίνει ύπνο Τον αφήνει κοιμισμένο
Acaretele Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη   Τα κλοπιμαία
Sa ma leg Να πιαστώ Επρόκειτο να με συλλάβουν
Pravalie Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη   Αστυνομία
Sa ii faceti service Να του το πασάρετε  Να τον/την καλύψετε
Plosca Δεν υπάρχει σε αντιστοιχία ελληνική λέξη   Το τσαντάκι
Ma turnase Με μαρτύρησε    Το κατάλαβε
Material Το υλικό Τα λεφτά
Blatul/blaturile Φύλλο ή πάγκο   Το κλοπιμαίο/ τα κλοπιμαία
E loc Έχει χώρο Έχει δουλειά
M-a intepat Με τσίμπησε Με κατάλαβαν
Lesinate Λιπόθυμες Άδειες – χωρίς κόσμο
Serviciu Σέρβις Κάλυψη
Broscoi Βάτραχος Στόχος
Piulita Μεταλλικό παξιμάδι  Κωδικός PIN
Smecher Πονηρός  Έξυπνος/ τυχερός
La un blat Σε ένα πάγκο Σε κάποιο γνωστό
Am cantat Τραγούδησα Έκλεψα
Se rupeau Σκιζόντουσαν Είχε πολλή δουλειά
A parlit Έκαψε Έκλεψε
Ο posta Ένα ταχυδρομείο Ένα πακέτο

Πώς μοίραζαν την «πίτα» οι έξι συμμορίες

Από την τεχνική επιτήρηση της Αστυνομίας προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες ομάδες-συμμορίες των «πορτοφολάδων» στην Αττική είχαν διαχωρίσει τις περιοχές ευθύνης τους.

Τα σημεία που κάθε ομάδα μπορούσε να δρα ανενόχλητη ήταν προκαθορισμέν και η παράβαση του άγραφου αυτού κανόνα επέφερε σύγκρουση των ομάδων.

Πιο αναλυτικά, οι κλέφτες αλβανικής υπηκοότητας καταλάμβαναν την μπλε γραμμή του μετρό και οι ρουμανικής υπηκοότητας το υπόλοιπο δίκτυο.  σε κάθε δράστη.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.: «Από τον συνδυασμό των απομαγνητοφωνηθέντων συνομιλιών προκύπτει η σύναψη συμφωνίας μεταξύ των μελών της οργάνωσης ρουμανικής υπηκοότητας και έτερων αλβανών υπηκόων που διαπράττουν κλοπές πορτοφολιών με «τομέα» την μπλε γραμμή του μετρό.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ρουμάνοι επιτρέπεται να εισέρχονται στον τομέα των Αλβανών υπηκόων, για διάπραξη κλοπών, μόνο εφόσον μετά από κάθε κλοπή κρατάνε τα μετρητά και τα κινητά τηλέφωνα και παραδίδουν τις αφαιρεθείσες τραπεζικές κάρτες στην ομάδα των Αλβανών υπηκόων. Συμφωνία ασύμφορη για τους Ρουμάνους, διότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών πλέον προέρχεται από τις τραπεζικές κάρτες και όχι τα μετρητά»

Εξαρθρώθηκαν 6 συμμορίες στο κέντρο της Αθήνας

Ενδεικτικά παρατίθενται τα παρακάτω:

Την 30-06-2023 και ώρα 09:31 ένα μέλος της μίας ομάδας αναφέρει σε άλλο ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί την μπλε γραμμή του μετρό για διάπραξη κλοπών και θα ξεκινήσει να συχνάζει στην πράσινη γραμμή, καθώς όπως αναφέρει αν συνεχίσει να πηγαίνει στην μπλε γραμμή θα έχει «μπλεξίματα με τους Αλβανούς».

Μέλος Α:  Καλά! Πάρτε με τηλέφωνο! Έλα ρε αδελφέ γιατί δεν… δεν θα κάτσω έτσι σε αυτό το στιλ. Δεν θα πάω πια στη μπλε, όχι, όχι…!

Μελος Β: Όχι ρε, τι στο διάολο! Τι κάνουμε κάτω; Δεν κάνουμε φράγκο! Έτσι πάνω στη πράσινη κάνουμε λεφτά.

Μέλος Α: Όχι, δεν πάω πια στη μπλε! Τέλος, τελείωσα με αυτή την μπλε, όχι! Γιατί θα έχω και μπλεξίματα με τους αλβανούς στο τέλος και ούτε κάνω λεφτά!

Μέλος Β: Και θα μπλέξουμε και με τους Αλβανούς!

Σε άλλη συνομιλία με άλλα μέλη καταγράφονται τα εξής:

Μέλος Α: Να μην κατεβείς στη μπλε (γραμμή 3) γιατί είναι οι αλβανοί!

Μέλος Β: Καλά! Έχει χώρο στην πράσινη (γραμμή 1) ή όχι;

Μέλος Α: Ήταν γεμάτη η πράσινη!

Μέλος Β: Και εσείς που είστε;

Μέλος Α: Τώρα ανεβαίνω με μια πάνω για να την τραβήξουμε!

Μέλος Β: Α, μα δεν κάτσατε στη μπλε ρε;

Μέλος Α: Τι;

Μέλος Β: Δεν κάτσατε στη μπλε (γραμμή 3);

Μέλος Α:  Όχι! Μα αν είναι οι Αλβανοί! Έλα!

Σχετικά Άρθρα