Πιστοποιητικά νόσησης: “Κενό αέρος” για όσους νόσησαν 2η φορά – Τι σημαίνει η επισήμανση Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό;

 Πιστοποιητικά νόσησης: “Κενό αέρος” για όσους νόσησαν 2η φορά – Τι σημαίνει η επισήμανση Θεοδωρίδου για τον εμβολιασμό;

Διευκρινίσεις για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης ζητήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, στην ενημέρωση της Δευτέρας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου Covid-19, από το υπουργείο Υγείας, καθώς ειδικότερα σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό νόσησης ή πολίτες που έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ακάλυπτες από όσα προβλέπουν οι διαδικασίες.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Τα δεδομένα για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ξεκάθαρα για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με τις 3 δόσεις του εμβολίου (ή 2 για το μονοδοσικό), ενώ για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (που εκδόθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2022) καθορίζεται πως ένας εμβολιασμένος θα μπορεί να κάνει rapid test, ενώ για τους ανεμβολίαστους θα παραμένει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού τεστ.

Στη χτεσινή ενημέρωση, οι ερωτήσεις που τέθηκαν αφορούσαν περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από την ΚΥΑ, αφήνοντας σε εκκρεμότητα πολίτες και αρχές που δεν μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν νοσήσει 2η φορά, δεν μπορούν να βγάλουν πιστοποιητικό νόσησης, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί στο μεσοδιάστημα και δεν μπορούν και να εμβολιαστούν μέχρι να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

  • Οι πολίτες αυτοί, ουσιαστικά, αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι. Επίσης, τέθηκε και η περίπτωση πολιτών που έληξε στο 7μηνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους με 2 δόσεις και λόγω νόσησης δεν μπορούν να προχωρήσουν σε 3 δόση αλλά δεν μπορούν να εκδώσουν ούτε πιστοποιητικό νόσησης. Επίσης, τέθηκε το ερώτημα εάν μπορεί στην περίπτωση αυτή ο πολίτης να εμβολιαστεί πριν από το τρίμηνο από τη νόσηση, ώστε να μη μείνει ακάλυπτος χωρίς κάποιο πιστοποιητικό.

Για το θέμα της επανανόσησης, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι αφενός «αφορά πολύ λίγο κόσμο» και αφετέρου σήμερα (Τρίτη 15/2), «θα συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ανακοινώσουμε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, τι ακριβώς θα γίνει με τα πιστοποιητικά δεύτερης φοράς νόσησης».

Για τις περιπτώσεις που αφορούν εμβολιασμό και νόσηση, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι «υπάρχουν αυτή τη στιγμή ξεκάθαρες οδηγίες στο emvolio.gov.gr και για τις δυο κατηγορίες και για ανήλικους και ενήλικες», ενώ δεσμεύτηκε ότι «τις επόμενες ημέρες, είτε αύριο είτε μεθαύριο, θα βγει η συνολική ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα».

Στο σημείο αυτό, σχετικά με το εάν μπορεί ο πολίτης να εμβολιαστεί πριν από το τρίμηνο από τη νόσηση, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε μία σημαντική επισήμανση:

  • «Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά από τη νόσηση».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Σχετικά Άρθρα