Σκουρλέτης στο Libre: “Δεν διακινώ εγώ σενάρια συμπροεδρίας”- Έντονο παρασκήνιο για την πρόταση Τσίπρα περί απευθείας εκλογής της ηγεσίας

 Σκουρλέτης στο Libre: “Δεν διακινώ εγώ σενάρια συμπροεδρίας”- Έντονο παρασκήνιο για την πρόταση Τσίπρα περί απευθείας εκλογής της ηγεσίας

“Δεν διακινώ εγώ σενάρια περί συμπροεδρίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, δηλώνει στο Libre ο Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή ρεπορτάζ του σάϊτ μας σχετικά με όσα συζητούν ορισμένοι στο περιθώριο του προσυνεδριακού διαλόγου και λόγω της διαφωνίας της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ως προς την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή ηγεσίας (προέδου και Κ.Ε) από την βάση του κόμματος.

Οι πληροφορίες περί της πιθανότητας να κατατεθεί σχετική πρόταση (συμπροεδρία) συζητώνται εδώ και περίπου δέκα ημέρες. Σχετικά έγραψε και το “Βήμα της Κυριακής”:

Η πρόταση για συμπρόεδρο

Το κεντρικό ερώτημα που τίθεται τις τελευταίες ημέρες είναι εάν θα υπάρξει αντίπαλος απέναντι στον Αλ. Τσίπρα κατά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου από τη βάση. Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα υπάρξει, όχι για να τον αμφισβητήσει ευθέως και να αντιπαρατεθούν ως ίσος προς ίσο, αλλά για να καταγραφεί με μια υποψηφιότητα για την προεδρία και η άλλη άποψη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», υπάρχουν σκέψεις στο μέτωπο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πέρα από την αναμέτρηση που θα δώσουν για τις πολιτικές θέσεις και για να μην περάσει η πρόταση του κ. Τσίπρα για απευθείας εκλογή τόσο προέδρου όσο και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, να κατατεθεί και μια ρηξικέλευθη πρόταση: Να υπάρξει δίδυμο ηγεσίας, δηλ. συμπροεδρία. Με βάση αυτό το σκεπτικό, θα ηγείται ο κ. Τσίπρας, αλλά θα υπάρχει συμπροεδρία και μάλιστα με γυναίκα. Το μοντέλο αυτό υφίσταται στο κόμμα των Γερμανών Πρασίνων, όπου συμπροεδρεύουν ο (πρόεδρος) Ρόμπερτ Χάμπεκ και η συμπρόεδρός του, η Αναλένα Μπέρμποκ, που ήταν υποψήφια καγκελάριος και σήμερα υπουργός Εξωτερικών. Η πρόταση αυτή έχει συζητηθεί σε μικρό κύκλο προσώπων της «Ομπρέλας». Εχει τύχη; Δύσκολο, αλλά και μόνο που θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.”

Τις προηγούμενες ημέρες το Libre περιέγραψε με πληρότητα το κλίμα που επικρατεί, σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν σκέψεις να υποβληθεί αντιπαραθετικά προς τον Αλέξη Τσίπρα μία τέτοια πρόταση. Αυτοί που την προωθούν “φωτογραφίζουν” μάλιστα την Έφη Αχτσιόγλου ως το πρόσωπο που θα μπορούσε να προταθεί, αν και, πάντοτε κατά τις πληροφορίες του σάϊτ μας, η ίδια φαίνεται να μην έχει απολύτως καμμία εμπλοκή σε ένα τέτοιο σχέδιο και η συζήτηση να γίνεται εν αγνοία της.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του Libre που προκάλεσε έντονη συζήτηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (εδώ).

Οι πληροφορίες έφεραν τον πρώην γραμματέα του κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να είναι εξ αυτών που διακινούσαν ένα τέτοιο σενάριο σε ένα σχετικά στενό κύκλο στελεχών. Μετά την δημοσίευση, ο Πάνος Σκουρλέτης επικοινώνησε με το Libre και δήλωσε πως ο ίδιος δεν διακινεί κανένα τέτοιο σενάριο. Επισημαίνει, δε, πως μπορεί να διαφωνεί με την πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή της ηγεσίας, ωστόσο “δεν διακινώ εγώ κάποιο σενάριο περί συμπροεδρίας, κάποιοι μπορεί να χρησιμοποιούν το όνομά μου”.

Σχετικά Άρθρα