Θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου αρχηγός του κόμματος των “11”, ή θα μείνει εκτός πρώτης γραμμής;

 Θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου αρχηγός του κόμματος των “11”, ή θα μείνει εκτός πρώτης γραμμής;

Συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το Σαββατοκύριακο θα δουν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες δημοσκοπήσεις που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιέχουν και μια πρώτη καταγραφή της νέας κίνησης των “11” που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ουσιαστικά κάτι τέτοιο έχει αδυναμίες δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμα κόμμα, αλλά μόνο Κ.Ο, και δη χωρίς επωνυμία. Όμως, η καταγραφή θα υπάρχει και θα έχουν ενδιαφέρον οι συγκρίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κίνησης αλλά και των δύο με το ΠΑΣΟΚ.

Από την Δευτέρα, όμως, οι “11” θα έχουν και επωνυμία και οσονούπω θα μετουσιωθούν και σε πολιτική κίνηση και τελικά κόμμα που θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Για το όνομα έχουν ακουστεί διάφορα, ό,τι δηλαδή θα περιέχει τους όρους αριστερά και οικολογία (πράσινο;), ενώ λέγεται ότι δεν θα υπάρχει αναφορά στο …”ριζοσπαστική”.

Εκείνο, ωστόσο, που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι η ηγεσία του νέου κόμματος. Διότι ναι μεν ο Αλέξης Χαρίτσης -με σαφή τεχνοκρατικά και μετριοπαθή πολιτικά χαρακτηριστικά- θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας(με Νάσο Ηλιόπουλο και Ευκλείδη Τσακαλώτο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους), όμως αισθητή έχει γίνει η απουσία ρόλου της Έφης Αχτσιόγλου (δίνει την πρώτη της συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ant1). Φήμες φέρουν την φιναλίστ της εσωκομματικής εκλογής (έλαβε 45%)να είναι εκείνη αρχηγός του νέου κόμματος, χωρίς, όμως, να αποκλείεται να είναι ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα έχουμε μία αποστασιοποίηση της πρώην υπουργού από την πρώτη γραμμή της νέας κίνησης και της πολιτικής, εν γένει, ενώ μάλιστα έχει επιστρέψει (με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις) ο σύζυγός της, πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σχετικά Άρθρα