Ταυτοποίηση δεύτερου δράστη στη δολοφονία του δράστη – Γιατί δεν γίνονται συλλήψεις – Το έγγραφο καταπέλτης για τους συλλόγους “φιλάθλων”

 Ταυτοποίηση δεύτερου δράστη στη δολοφονία του δράστη – Γιατί δεν γίνονται συλλήψεις – Το έγγραφο καταπέλτης για τους συλλόγους “φιλάθλων”

Σύμφωνα με τις έρευνες των αρχών, ανακύπτουν νέα στοιχεία από το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε και δείχνουν ακόμη έναν δράστη στην υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη από νεοναζιστές χουλιγκανς. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, το συγκεκριμένο μαχαίρι που βρέθηκε σε απόσταση μερικών μέτρων μακριά από το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο 19χρονος, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο. Η εξέταση του στα εγκληματολογικά εργαστήρια θα «δείξει» ένα ακόμα άτομο που συμμετείχε στο φονικό. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μετά το μαχαίρωμα, ένας από τους δράστες το καθάρισε από τα αίματα και το πέταξε για να μην ενοχοποιηθεί σε τυχαίο έλεγχο.

Μάλιστα, υπάρχουν ίχνη αίματος πάνω στη λάμα και θα γίνει έρευνα για το πού ανήκει, ενώ θα εξεταστεί για τυχόν αποτυπώματα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα ενδέχεται να υπάρξουν νέες συλλήψεις, σχετικά με την υπόθεση.

  • Πληροφορίες του Star, αναφέρουν ότι η αστυνομία είναι κοντά στην ταυτοποίηση του οδηγού και του δεύτερου αυτοκινήτου της φονικής συμπλοκής. Ωστόσο, θα πρέπει να εντοπιστούν και τα κατάλληλα στοιχεία για να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Κατερινόπουλος, Ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ εν αποστρατεία, διευκρίνισε πως «πιστεύω ότι οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν όλα τα στοιχεία, ταυτότητα των δραστών, αλλά χρειάζεται χρόνος για να τους οδηγήσουν με τεκμηριωμένες κατηγορίες στη Δικαιοσύνη».

Μέχρι τώρα ο 23χρονος που έχει ταυτοποιηθεί και συλληφθεί για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη αρνείται τα πάντα και κρατάει σκληρή στάση. Την ίδια στιγμή, όπως υποστήριξε χθες ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον άλλα έξι άτομα, αλλά ο ίδιος ανησυχεί που δεν έχουν προχωρήσει οι συλλήψεις των δραστών. «Εκείνο που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι μη σύλληψη των υπολοίπων 6 – 7 – 8 (σ.σ. δραστών) που πήγαν να σκοτώσουν ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες ώρες,  οι Αρχές κάνουν «φύλλο και φτερό» συνδέσμους, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

Παράλληλα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ζαχαρίας Κοκκινάκης, με εγκύκλιό του, καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να βρίσκονται σε εγρήγορση και να εξαντλούν κάθε δικονομική δυνατότητα για την πρόληψη και τη δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα αθλητισμού, δίνει σαφείς οδηγίες για το πώς θα πρέπει να είναι η δικονομική μεταχείριση των υπαιτίων και βάζει στο κάδρο των ερευνώμενων αδικημάτων ακόμα και αυτό της εγκληματικής οργάνωσης, όταν αυτά τελούνται από πολλούς δράστες.

Τονίζει ότι «ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με “οπαδικά” κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών».

Χαρακτηρίζει επιτακτική ανάγκη τη «δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας», ώστε να μη μένουν «ορφανές» τέτοιου είδους δικογραφίες και να μην καταλήγουν στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Κοκκινάκης ζητεί από τους συναδέλφους του να προχωρούν στην άμεση ταυτοποίηση των δραστών και αν μεν πρόκειται για πλημμελήματα να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία και να παραπέμπονται αμέσως στο εδώλιο, ενώ αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με περισσότερους δράστες να ερευνάται αν η αξιόποινη συμπεριφορά τους οδηγεί σε εγκληματική οργάνωση.

Ο κ. Κοκκινάκης τονίζει ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων από τους δράστες στο παρελθόν, να μην αναστέλλεται η ποινή τους και να μην τους δίνεται η δυνατότητα ούτε για παροχή κοινωφελούς εργασίας και να απαγορεύεται στους δράστες η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων από δύο έως πέντε χρόνια.

Για την άμεση και παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων ο κ. Κοκκινάκης επισημαίνει ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα πρέπει να γίνεται τάχιστα μέσα σε διάστημα 30 ημερών, ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Ειδική μνεία κάνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις αποκαλούμενες «λέσχες φιλάθλων», οι οποίες λειτουργούν παράνομα. Εφόσον λειτουργούν χωρίς την άδεια της αστυνομίας, επισημαίνει ο κ. Κοκκινάκης, οι υπεύθυνοι τιμωρούνται με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει ο εισαγγελέας:

  • «Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από “οπαδικά” κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί “ως φίλαθλοι” σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν “ορμητήρια” των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων».

Παράλληλη έρευνα με εκείνην της Θεσσαλονίκης με εφόδους σε γραφεία αθλητικών συνδέσμων στην Αθήνα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του αθλητικού εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές. Στο πλαίσιο της έρευνας θα διακριβωθεί εάν έχουν τελεστεί και στην Αθήνα τυχόν αδικήματα αθλητικής βίας ή συναφών αυτής αξιόποινες πράξεις.

Σχετικά Άρθρα