Ανάλυση: Η τεχνητή εμπλοκή της ομιλίας Ανδρουλάκη στη Βουλή, η εργαλειοποίηση του ΚΙΝΑΛ και η τακτική ΣΥΡΙΖΑ

 Ανάλυση: Η τεχνητή εμπλοκή της ομιλίας Ανδρουλάκη στη Βουλή, η εργαλειοποίηση του ΚΙΝΑΛ και η τακτική ΣΥΡΙΖΑ

Αναπόφευκτα κάθε συζήτηση σε κορυφαίο επίπεδο όπως είναι η συζήτηση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υποχρεώνει τα κόμματα του κοινοβουλίου σε θεσμικές ακροβασίες και παιχνίδια ισχύος και επίτευξης επικοινωνιακών ωφελημάτων. 

Η εμπλοκή Τασούλα – Ανδρουλάκη ήταν η πρώτη πράξη ενός κοινοβουλευτικού “δράματος” χωρίς άλλη στόχευση πέρα από το να στραφούν τα βλέμματα σε άλλη κατεύθυνση από την ίδια την κορυφαία διαδικασία της μομφής του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και το ΚΙΝΑΛ να πάρει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστω και για λίγες ώρες.

Του ΣΩΤΗΡΗ ΜΠΟΛΑΚΗ

Το θέμα το χειρίστηκε προσωπικά ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την τεχνητή εμπλοκή που προκάλεσε ο πρόεδρος της Βουλής θέτοντας εμπόδια στη διεξαγωγή της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή το μεσημέρι στην αίθουσα της Γερουσίας.

Ενώ δηλαδή αρχικά η Βουλή είχε συμφωνήσει να παραχωρηθεί στον κ. Ανδρουλάκη την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η αίθουσα Γερουσίας, ξαφνικά στις έξι το απόγευμα ο Κώστας Τασούλας ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την παράλληλη διεξαγωγή δυο συνεδριάσεων και μάλιστα όταν στη ολομέλεια θα κορυφωνόταν η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Όπως φάνηκε οι αρχηγοί θα μιλήσουν το μεσημέρι της Κυριακής ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να μιλήσει και εκείνος στην ΚΟ του κόμματός του σε ώρα που θα προσομοίαζε με δική παρέμβαση στη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στην ολομέλεια.

Τασούλας και Ανδρουλάκης μίλησαν στο τηλέφωνο με τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα της χώρας να τον δυσαρεστεί διαμηνύοντάς του ότι δεν μπορεί να του παραχωρήσει την αίθουσα της Γερουσίας εκείνη την ώρα και ότι ήρθε η ώρα το θέμα να λυθεί άπαξ για να μην το συναντά η Βουλή σε κάθε κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία μπροστά της.

Το θέμα λύθηκε αφού πήραν και τα άλλα κόμματα θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Σκουρλέτη να προτείνει η συνεδρίαση της ΚΟ να πραγματοποιηθεί νωρίτερα και προτού αρχίσει η διαδικασία στην ολομέλεια. Τελικά οι Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ θα πρέπει ξυπνήσουν αξημέρωτα την Κυριακή για να ακούσουν τον πρόεδρο και ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ να μιλά στην ΚΟ στις 8 το πρωί.

Εργαλειοποίηση

Το θέμα μονοπώλησε την πρώτη ημέρα έναρξης της συζήτησης της πρότασης μομφής την οποία έχει προκαλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα το Μέγαρο Μαξίμου με διαρροές από νωρίς το μεσημέρι επιχείρησε τον πρώτο αντιπερισπασμό με επιθέσεις στον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζοντας τον κ. Ανδρουλάκη λαϊκιστή.

Η προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη δεν είναι άλλη από το να καταστήσει βασικό αντίπαλό του τον κ. Ανδρουλάκη με στόχο να τον «ψηλώσει» σε σχέση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να στρέψει αλλού το βλέμμα της πολιτικής αντιπαράθεσης και μακριά από την ουσία της πρότασης δυσπιστίας.

«Παλιά κόλπα» ήταν το σχόλιο έμπειρου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ στα κοινοβουλευτικά πράγματα με το ΚΙΝΑΛ εκ των πραγμάτων να μετατρέπεται για κάποιες ώρες σε εργαλείο στα χέρια της πλειοψηφίας.

Στην οργισμένη αντίδραση του ΚΙΝΑΛ γινόταν λόγος για πρωτοφανή μεθόδευση με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, όμως η «δουλειά» είχε ήδη γίνει.

Αποπροσανατολισμός

Με την επίτευξη του αντιπερισπασμού ουσιαστικά το κυβερνητικό στρατόπεδο κέρδιζε χρόνο και ο κ. Ανδρουλάκης εκών άκων γινόταν μέρος της επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης.

Ο αντιπερισπασμός επιτεύχθηκε και τις δυο επόμενες ημέρες το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής σύγκρουσης.

Όμως η τεχνητή ισχυροποίηση του ΚΙΝΑΛ και του κ. Ανδρουλάκη την οποία επιχειρεί η ΝΔ θα είναι αναπόσπαστο μέρος της τακτικής που θα ακολουθήσει στο εξής το Μέγαρο Μαξίμου.

Η στάση όμως του κ. Ανδρουλάκη και του κόμματός του στο ζήτημα των πρόωρων εκλογών που ζητά ο κ. Τσίπρας δημιουργεί μια δομική αντίφαση στη στρατηγική ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούν να ανέβουν οι τόνοι και πόσο μπορεί να πολωθεί έστω και τεχνητά το κλίμα μεταξύ Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη όταν στο βασικό επίδικο των ημερών ο δεύτερος δεν θεωρεί ότι η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει τώρα.  

Στα περι «λαϊκιστή» Ανδρουλάκη του Μεγάρου Μαξίμου από τη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν με το «ο Ανδρουλάκης δεν είναι νέος Τσίπρας» και αποδίδουν τις κινήσεις του κ. Μητσοτάκη σε «άγχος αυτοδυναμίας»  βλέποντας τόσο εκείνος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας να χάνουν τη μέχρι τώρα ασφάλεια του πολιτικού χώρου τους.

Το κεντρώο ακροατήριο εκτιμούν ότι μετακινείται στο ΚΙΝΑΛ και αυτό δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων.   

Ο Αλέξης Τσίπρας όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, καθώς δεν θεωρεί ότι αυτός είναι ο αντίπαλός του.

Το ερώτημα όμως αν θέλει να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς από την εξουσία θα επανέρχεται ξανά και ξανά και όσο οι πολιτικές εξελίξεις θα πυκνώνουν πλησιάζοντας στις κάλπες, αυτό θα γίνεται όλο και πιεστικότερο και από τους ίδιους τους ψηφοφόρους.

Σχετικά Άρθρα