ΚΙΝΑΛ: Οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία μιλούν στο libre

 ΚΙΝΑΛ: Οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία μιλούν στο libre

Και ενώ το ερώτημα που τίθεται και ξανατίθεται από δημοσιογράφους και απλούς πολίτες, ακόμη και από ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στην κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου και δεν είναι άλλο από το «με τους ποιους πάτε» και αν το ΚΙΝΑΛ θα επιτρέψει στη Δεξιά ή την Αριστερά να επιστρέψουν στην εξουσία, οι έξι υποψήφιοι στην έναρξη των περιοδειών τους ανά την Ελλάδα κλήθηκαν από το libre να τοποθετηθούν στο ιστορικό πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας και για το πώς εννοούν σήμερα εν μέσω εκλογών για την ηγεσία της Παράταξης τη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Του Σωτήρη Μπολάκη

  • Ο Γιώργος Παπανδρέου βλέπει μια συνολική αναβάπτιση του Κινήματος μέσα από τις κάλπες – γιορτή συμμετοχής και Δημοκρατίας – που με τις πρωτοπόρες διαδικασίες εκλογής θα επαναβεβαιώσει την τοποθέτηση όλων στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας.
  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει μια ιστορική ευκαιρία για το Κίνημα να μεγαλώσει για να σπάσει τον τοξικό δικομματισμό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Παράταξη να ξαναφέρει τη χώρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
  • Αλλάζουμε εποχή υποστηρίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος σε αντίθεση με όσους πιστεύουν ότι διαβαίνουμε μια εποχή αλλαγών και στη αλλαγή εποχής το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στο λαό.

  • Ο Παύλος Γερουλάνος βλέπει ότι το ρολόι της ιστορίας δείχνει και πάλι προς την προοδευτική παράταξη γιατί στη σωστή πλευρά της ιστορίας βρίσκεσαι όταν ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της κοινωνίας. Ο ήλιος φώτιζε και θα φωτίσει και πάλι το δρόμο και τις επιλογές που θα φέρουν το Κίνημα στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
  • Ο Χάρης Καστανίδης θέτει του όρους εκείνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης που θα προσδιορίσουν στο τέλος τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
  • Ο Παύλος Χρηστίδης επισημαίνει ότι η ιστορική πορεία της δημοκρατικής παράταξης έχει ταυτιστεί με την εθνική και λαϊκή ενότητα. “Πιστεύω σε μια ειρηνική επανάσταση, που δίνει ξανά ελπίδα και αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, νίκες και ευημερία στην Ελλάδα”.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μπορούμε να κάνουμε και πάλι τη διαφορά, με την Παράταξή μας και το Κίνημα Αλλαγής

Η διαδικασία εκλογής προέδρου σε ένα δημοκρατικό κίνημα, αλλά με την κοινωνία συμμέτοχη, σηματοδοτεί πάντα την έναρξη ενός διαλόγου που μπορεί και πρέπει να ικανοποιεί το ρόλο του ζωντανού κυττάρου της κοινωνίας.

Είναι μια διαδικασία, που συμβάλει στη διαμόρφωση του ιδεολογικού και πολιτικού μέλλοντος του Κινήματος, αλλά και μια επιλογή που φέρνει τον πολίτη στο προσκήνιο και τον καθιστά συμμέτοχο στη λήψη αποφάσεων.

Η Παράταξή μας, ακριβώς επειδή είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας, με αίσθημα ευθύνης, προέταξε στην οικονομική κρίση τη διάσωση της χώρας απέναντι στο πολιτικό κόστος, και μαζί, οραματίστηκε και έθεσε τη βάση για τις μεγάλες αλλαγές, για ισονομία, διαφάνεια και δικαιοσύνη. Έθεσε ως προτεραιότητα την αξιοκρατία και τον απεγκλωβισμό των δημιουργικών δυνάμεων από την πελατειακή νοοτροπία.

Η διαρκής τοποθέτηση της Προοδευτικής Παράταξης με το ΠΑΣΟΚ, στη φωτεινή πλευρά της ιστορίας, επαναβεβαιώνεται και αναβαπτίζεται στις εκλογές της 5ης του Δεκέμβρη, μέσα από ένα ανοιχτό και μαζικό κάλεσμα συμμετοχής. 

Οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες σε αυτήν τη γιορτή της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής, γίνονται ισότιμοι συνδιαμορφωτές της πολιτικής ενότητας του Κινήματός μας. Με τη συμμετοχή και την ψήφο τους, δίνουν την αναγκαία ώθηση για τις ιδεολογικές μάχες που έρχονται απέναντι στη συντήρηση.

  • Παράλληλα, συμβάλουν καθοριστικά στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε, πιστοί πάντα στις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, να δημιουργήσουμε μια μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, που θα πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και θα καταστεί ο καταλύτης της ανατροπής για την παραλυτική ισορροπία που διαμορφώνεται από αδιέξοδες πολιτικές επιλογές, και οδηγεί σε συνθήκες κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας.

Μπορούμε να κάνουμε και πάλι τη διαφορά, με την Παράταξή μας και το Κίνημα Αλλαγής. Να προσφέρουμε στον Ελληνικό λαό μια γόνιμη και δημιουργική διέξοδο από το υφιστάμενο τέλμα και να διασφαλίσουμε μαζί με του δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες μια ασφαλή και αποτελεσματική μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, μαζί με την άλλη μεγάλη επιλογή, που αφορά την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και τη θέσπιση κανόνων που να διασφαλίζουν τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών.

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά

Την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως χώρα σημαντικές προκλήσεις. Τη δημογραφική γήρανση, τον εκσυγχρονισμό του κοινωνικού κράτους, την ανασύνταξη του παραγωγικού μοντέλου προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, μια νέα ειδική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, τη δίκαιη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και τη διαχείριση ενός δημόσιου χρέους που είναι το υψηλότερο αυτή τη στιγμή στην Ευρωζώνη.

  • Απέναντι στον δικομματισμό Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που παράγει διαρκώς τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο και διχάζει τους πολίτες, είναι αναγκαία μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη που με τις στρατηγικές της επιλογές θα διασφαλίσει τη θέση της χώρας μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως έκανε άλλωστε διαχρονικά.

Μέσα από την επικείμενη εσωκομματική διαδικασία, το Κίνημά μας έχει μια ιστορική ευκαιρία για να μεγαλώσει και να εμπνεύσει ξανά εμπιστοσύνη στους πολίτες. Με άξονα ένα θεσμικό κόμμα, με προγραμματική πρόταση που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και πρόσωπα που κομίζουν νέο πολιτικό ήθος και ύφος εξουσίας.

Τώρα που οι αξίες και οι ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας γίνονται ξανά πλειοψηφικό ρεύμα  στην Ευρώπη, ήρθε η στιγμή να εκφράσουμε τα αιτήματα μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας που θα εκτείνεται από τη μεσαία τάξη και τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις έως τη νέα γενιά και τα στρώματα που υποεκπροσωπούνται, όπως είναι οι επισφαλείς εργαζόμενοι. Ας κάνουμε μαζί το άλμα προς τα εμπρός.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Για να είναι το ΠΑΣΟΚ στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Δεν ζούμε στην εποχή́ των αλλαγών. Ζούμε σε μια αλλαγή́ εποχής. Και αυτή η ανάγκη για αλλαγή μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο όταν λέμε την αλήθεια. Ανοικτά, καθαρά, δυνατά: Η μεγάλη Αλλαγή είναι η Αλήθεια.

Ας είμαστε ρεαλιστές και συγχρόνως ειλικρινείς: Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την πολιτική. Γιατί πιστεύουν ότι οι πολιτικοί δεν λένε  την αλήθεια. Γιατί οι κομματικοί μηχανισμοί δυναστεύουν τα κόμματα και κρατούν την Ελλάδα πίσω.

  • Για να βρεθούμε, λοιπόν,  στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πρέπει πρώτα από όλα να επιστρέψουμε το ΠΑΣΟΚ εκεί όπου ανήκει, στον Λαό, στα μέλη του. Να βγάλουμε από την πρίζα τους κομματικούς μηχανισμούς, που ελέγχουν τα πάντα και διώχνουν τους πολίτες για να κρατήσουν τις σκουριασμένες τους καρέκλες. Να γίνουμε ένα κόμμα συλλογικό, ανοικτό, συμμετοχικό, κινηματικό και ψηφιακό κόμμα άμεσης Δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων. Όλα λοιπόν από την αρχή, όλα από τη βάση.

Η Πράσινη Επανάσταση που ξεκινήσαμε για τη δημιουργία του ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα έχει τις ρίζες της σε ένα υψηλό χρέος. Χρέος απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στην παράταξη, απέναντι στο κόμμα, απέναντι σε κάθε έναν πολίτη ξεχωριστά. Ένα ανοιχτό, συμμετοχικό πατριωτικό κόμμα που θα εκφράζει τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας και θα θέτει το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας. Τότε μόνο θα ξέρουμε ότι βαδίζουμε στο σωστό μονοπάτι της ιστορίας για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Ποια είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας;

Για τους ανθρώπους που πιστεύουν στη δημοκρατία,  η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι αυτή που σέβεται την κοινωνία και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της. Αυτή που αφουγκράζεται την κοινωνία και διασφαλίζει για όλους μας έξι δικαιώματα που μας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσουμε την αξία μας.

Το δικαίωμά μας να είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους και το κράτος. Το δικαίωμα να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας. Το δικαίωμα να ολοκληρωνόμαστε σαν Άνθρωποι μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το δικαίωμα να δημιουργούμε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο. Το δικαίωμα να προγραμματίζουμε το μέλλον μας με ασφάλεια. Και το δικαίωμα να εκπροσωπούμαστε αποτελεσματικά εκεί που παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Από το 1974 που ιδρύθηκε και ύστερα, το ΠΑΣΟΚ, βρισκόταν στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» όταν έμενε πιστό στις αρχές και τις αξίες του, εξέφραζε τις πιο προοδευτικές κοινωνικές δυνάμεις, στήριζε την μεσαία τάξη και τα λαϊκά στρώματα και εγγυόταν την σταθερότητα και το διεθνές εκτόπισμα της χώρας. 

Μεσολάβησαν πολλά και σήμερα το ρολόι της ιστορίας δείχνει ξανά προς την κατεύθυνση της προοδευτικής παράταξης.

Η χώρα σήμερα χρειάζεται άμεσα ένα κόμμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και αποσυγκεντρώνει την εξουσία από τα χέρια των λίγων ως απόλυτη και βασική προϋπόθεση για την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την δίκαιη κατανομή του πλούτου.

Για να φτάσουμε εκεί, χρειάζεται μια ουσιαστική πολιτική διαδικασία που θα μεταφράσει τις αξίες του ΠΑΣΟΚ στα σημερινά αιτήματα της κοινωνίας και θα ανοίξει ξανά την παράταξη στις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που παραμένουν αδρανοποιημένοι, έχοντας γυρίσει την πλάτη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η υποψηφιότητα μου επιδιώκει να εμπνεύσει ξανά αυτούς τους ανθρώπους, και μαζί να προχωρήσουμε μπροστά. 

ΧΑΡΗΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Η εκλογή ηγεσίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της μάχης των ιδεών.

Η εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα:

  • Της σύγκρουσης μηχανισμών
  • Της πάλης των γενεών
  • Του ενδιαφέροντος εξωθεσμικών κέντρων ισχύος
  • Της επιλεκτικής ιστορικής μνήμης, που επιλέγει θραύσματα της Ιστορίας και όχι την ολότητα των γεγονότων.
  • Πρέπει να είναι αποτέλεσμα της μάχης των ιδεών.
  • Τότε θα προσδιορισθεί η σωστή πλευρά της Ιστορίας.

ΠΑΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ: Πιστεύω στην Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες σε ολους.

Η ιστορική πορεία της δημοκρατικής παράταξης έχει ταυτιστεί με την εθνική και λαϊκή ενότητα. Με τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και κοινωνική απελευθέρωση στάθηκε δίπλα στον μη προνομιούχο. Ο Ανδρέας αποκατέστησε την ιστορία και ανέδειξε όσους για λόγους πολιτικών φρονήματων βρίσκονταν εκτός προσκήνιου. 

  • 40 χρόνια μετά, η παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά μας εμπνέει και μας οδηγεί. Ήταν αυτή που έκανε τα πάντα για να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του, τη διαδρομή. Μαζί με όλους όσους μείναμε στα δύσκολα. Καταφέραμε σήμερα, όχι μόνο να μην βρίζουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά να νοσταλγούν τις ημέρες που έζησαν με αυτό. Αυτό δεν έγινε στον αυτόματο πιλότο, αλλά με προσπάθεια, δουλειά και στρατηγική. Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την μετεξέλιξη υπάρχουν και σήμερα και είναι επιτακτικοί.

Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φωτίζει το δρόμο μας, ένας δρόμος και μια επιλογή πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είναι η δική μας δέσμευση, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο.

  • Πιστεύω στην Ελλάδα που δίνει ευκαιρίες σε ολους. Μια Ελλάδα περιβαλλοντικά πρωτοπόρα όχι μόνο για να είναι ανθεκτική στην κλιματική κρίση αλλά και για να αναστρέψει την περιβαλλοντική ζημιά που έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Μια Ελλάδα με ισχυρούς θεσμούς, ικανούς να ξεριζώσουν τον πελατειασμό που μαραζώνει κι αποδυναμώνει κάθε προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανάτασης στην πατρίδα μας.

Αυτή την Ελλάδα μπορεί να τη δημιουργήσει μόνο η παράταξη των μεγάλων έργων, των μεγάλων οραμάτων, των μεγάλων ταχυτήτων. Η παράταξη που πρωταγωνίστησε δίνοντας λύσεις στα αιτήματα των πολιτών. Σήμερα, πιστεύω σε μια ειρηνική επανάσταση, που δίνει ξανά ελπίδα και αυτοπεποίθηση στους Έλληνες, νίκες και ευημερία στην Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα