Καμπούλ: Άνοιξε το αεροδρόμιο- Φόβος και οργή- Οι Αμερικανοί περιφρουρούν την αποχώρηση

 Καμπούλ: Άνοιξε το αεροδρόμιο- Φόβος και οργή- Οι Αμερικανοί περιφρουρούν την αποχώρηση

Τη Δευτέρα καταγράφηκαν χαοτικές σκηνές στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς εκατοντάδες Αφγανοί προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τρεις έπεσαν από αεροπλάνο μετά την απογείωση. Σήμερα οι πτήσεις έχουν ξαναρχίσει.

Σχεδόν 6.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν στήσει «περίμετρο ασφαλείας» γύρω από το αεροδρόμιο, σε συνεννόηση -όπως αποδείχτηκε- με τους Ταλιμπάν, ώστε να μπορέσουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να απομακρύνουν τους διπλωμάτες και τους πολίτες τους χωρίς να επαναληφθούν οι χθεσινές τραγικές στιγμές με απελπισμένους ανθρώπους να προσπαθούσαν να γαντζωθούν στους τροχούς των μεταγωγικών αεροπλάνων!

Ακολουθεί μια ανακεφαλαίωση από τις μεγαλύτερες πρόσφατες εξελίξεις από το BBC:

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΕΔΩ LIVE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ

  • Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφαση να αποχωρήσει από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν θα είχε περάσει τον πόλεμο στον πέμπτο πρόεδρο
  • Κάλεσμα να επιτραπεί στους Αφγανούς που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χώρα απευθύνει η διεθνής κοινότητα.
  • Οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν έχουν μιλήσει στο BBC για το φόβο τους να ζήσουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην εγκαταλείψει τον λαό του Αφγανιστάν
  • Υπήρχαν απελπιστικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς οι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν χθες – τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων οι τρεις φέρονται να πέθαναν μετά την πτώση από την κάτω πλευρά του αεροπλάνου στο οποίο προσκολλήθηκαν λίγο μετά την απογείωση.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν επίσης στο πηγάδι του τροχού ενός αμερικανικού αεροσκάφους
  • Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος οδήγησε τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου πριν από σχεδόν 20 χρόνια, είπε ότι αυτός και η σύζυγός του έχουν παρακολουθήσει «τα τραγικά γεγονότα που εξελίσσονται στο Αφγανιστάν με βαθιά θλίψη».
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει μια «παραγγελία» για τους Αφγανούς πρόσφυγες, με τις πλήρεις λεπτομέρειες να ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο BBC

Στην Καμπούλ οι δρόμοι είναι ακόμα άδειοι, δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση. Οι άνθρωποι φοβούνται και πιστεύουν ότι τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά ανά πάσα στιγμή, οπότε μένουν στο σπίτι.

Ο κόσμος λαμβάνει προμήθειες από μερικά παντοπωλεία που είναι ανοιχτά, αλλά κυρίως οι μεγάλες αγορές και τα εμπορικά κέντρα είναι όλα κλειστά. Τις τελευταίες μέρες, η τιμή του δολαρίου έχει αυξηθεί και επειδή το Αφγανιστάν είναι μια οικονομία που βασίζεται στις εισαγωγές, όλα είναι λίγο ακριβά αυτές τις μέρες.

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για να βγείτε έξω και να μιλήσετε με ανθρώπους, ακόμη και να τους γυρίσετε – αυτό έκανα χθες. Σκεφτόμουν ότι δεν θα μου επιτρεπόταν να κινηματογραφώ, να βλέπω ή να μιλάω με ανθρώπους, αλλά δεν με σταμάτησαν ούτε με ρώτησαν ποιος είμαι ή γιατί το κάνω.

Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει τον έλεγχο της ασφάλειας της πόλης, ακόμη και της κυκλοφορίας. Είναι παντού, βρίσκονται σε κάθε τετράγωνο και στέκονται εκεί για να βεβαιωθούν ότι έχουν πάρει τον έλεγχο.

Μίλησα μαζί τους και τους ρώτησα γιατί είναι εδώ και ποια είναι η δουλειά τους αυτή τη στιγμή. Είπαν ότι είναι εδώ για να κάνουν την πόλη τακτοποιημένη και ελέγχουν τα αυτοκίνητα, ειδικά αυτά των συναδέλφων τους. Τους ρώτησα γιατί, και είπαν ότι αυτά τα αυτοκίνητα χρησιμοποιήθηκαν από κυβερνητικούς αξιωματούχους προηγουμένως και μπορεί να υπάρχουν ληστές που θέλουν να μας φέρουν ένα κακό όνομα.

Κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια.

Με τους Ταλιμπάν να εγκαθιδρύουν ένα νέο καθεστώς και το φόβο πως θα καταστρέψουν τα δικαιώματα των γυναικών, η Μαλάλα Γιουσαφζάι δήλωσε χθες ότι την «ανησυχεί βαθιά» η κατάσταση και οι συνέπειες που θα έχει για την ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών, καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν «δράση» επειγόντως.

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης (2014) έκρινε πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «έχει πολλά να κάνει» και θα όφειλε να προχωρήσει «σε τολμηρά βήματα» για να προστατεύσει τον αφγανικό λαό. Πρόσθεσε πως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ηγέτες διαφόρων χωρών τις τελευταίες ημέρες.

«Εκτυλίσσεται επείγουσα ανθρωπιστική κρίση αυτή τη στιγμή και πρέπει να προσφέρουμε τη βοήθεια και την υποστήριξή μας», πρόσθεσε η 23χρονη μιλώντας στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Οι Ταλιμπάν εξέδωσαν γενική αμνηστία για όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, καλώντας τους να επιστρέψουν στη δουλειά τους με «πλήρη εμπιστοσύνη».

“Έχει κηρυχθεί γενική αμνηστία για όλους … οπότε πρέπει να ξεκινήσετε τη ζωή σας με ρουτίνα με απόλυτη εμπιστοσύνη”, ανέφερε το AFP, επικαλούμενο δήλωση των Ταλιμπάν.

Έρχεται εν μέσω φόντου φόβου στο Αφγανιστάν, καθώς εκείνοι που εργάζονταν σε κυβερνητικές ή οργανώσεις που υποστηρίζονταν από τη Δύση – όσοι εργάζονταν ως μεταφραστές για τα αμερικανικά στρατεύματα για παράδειγμα – φοβούνται τις επαναστάσεις.

Οι Ταλιμπάν είναι γνωστοί για την εκτέλεση βάναυσων ποινών και έχουν κατηγορηθεί για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου – κάτι που αρνούνται.

Σχετικά Άρθρα