Ατελείωτη ταλαιπωρία στη Γερμανία: Κλείνει για 4η μέρα το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω του χιονιού – Περιγραφές σοκ από τους έλληνες εγκλωβισμένους

 Ατελείωτη ταλαιπωρία στη Γερμανία: Κλείνει για 4η μέρα το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω του χιονιού – Περιγραφές σοκ από τους έλληνες εγκλωβισμένους

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Μονάχου στη Γερμανία ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (04/12), ότι «δεν θα πραγματοποιηθούν απογειώσεις και προσγειώσεις την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, από την έναρξη της λειτουργίας μέχρι τις 12 το μεσημέρι».

Ο λόγος είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες αναμένεται να καταστήσουν αδύνατη την ασφαλή πτητική λειτουργία το πρωί και το μεσημέρι, σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα merkur.de. «Τουλάχιστον 150 απογειώσεις και 160 προσγειώσεις από τις συνολικά πάνω από 770 πτητικές κινήσεις θα επηρεαστούν από την αυριανή διακοπή των πτητικών λειτουργιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος ο εκπρόσωπος του αερδρομίου του Μονάχου.

Έλληνες επιβάτες να παραμένουν εδώ και 4 ημέρες στον γερμανικό αερολιμένα. Ένας Έλληνας επιβάτης περιγράφει στο Mega την «Οδύσσεια» που περνάει εγκλωβισμένος από την περασμένη Παρασκευή στο αεροδρόμιο.

«Η κατάσταση είναι τραγική, κοιμόμαστε πάνω σε καρέκλες, μας έδωσαν νερό κάποιοι υπάλληλοι, μας έφεραν κάτι κουβέρτες γιατί κάποια στιγμή μάς έκλεισαν και τη θέρμανση μέσα στο αεροδρόμιο. Την Παρασκευή που ήρθαμε στο Μόναχο μάς έβαλαν στο αεροπλάνο στις 9.30 και μας είπαν ότι θα πετάξουμε και ξαφνικά στις 12.30 το βράδυ μας είπαν ότι δεν θα πετάξουμε, “θα πετάξετε αύριο”.

Το Σάββατο υπήρχε τεράστια κακοκαιρία και το αεροδρόμιο του Μονάχου ήταν κλειστό. Την Κυριακή η πτήση των 2 ήρθε και μπήκαν άνθρωποι που είχαν κλείσει για αυτήν την πτήση, εμείς που ήδη ήμασταν εδώ, δεν μας έπαιρνε αυτό το αεροπλάνο. Μας είπαν ότι αν πάτε σε ένα ξενοδοχείο, θα σας δώσουμε κάποια χρήματα πίσω, αλλά όλα τα καταλύματα ήταν γεμάτα.

Ανάμεσα στους πολλούς Έλληνες που υφίστανται μία απίστευτη ταλαιπωρία, και πολλοί Έλληνες ηλικιωμένοι, αλλά και άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα ακοής και ομιλίας».

Η Ελένη Χριστοπούλου, σύζυγος επιβάτη ανέφερε: «Μέσα στο αεροδρόμιο άλλοι κοιμόντουσαν στο πάτωμα, άλλοι στα παγκάκια. Χωρίς νερό, χωρίς τροφή. Να μην υπάρχει κάποια ενημέρωση, κάποια βοήθεια σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Ζευγάρι ήταν κωφάλαλοι και προσπαθούσαν να συνεννοηθούν και δεν τους έδινε κανείς σημασία».

Χιονοπτώσεις-ρεκόρ στο Μόναχο

Σε ύψος-ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο έφθασε το χιόνι στο Μόναχο, προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Από τη σφοδρή χιονόπτωση πλήττονται κυρίως η νότια και η ανατολική Βαυαρία στη Γερμανία, αλλά και τα κρατίδια Φοράρλμπεργκ και Τιρόλο στην Αυστρία. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, ενώ σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε πολλά σημεία του κρατιδίου. Οι Αρχές απευθύνουν εκκλήσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Το χιόνι έφθασε, το Σάββατο (02/12), στα 45 εκατοστά στο Μόναχο – «αυτό είναι ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο από το 1933, οπότε και αρχίσαμε να μετράμε το ύψος του χιονιού», εξήγησε ο μετεωρολόγος της Βαυαρικής Ραδιοτηλεόρασης (BR). Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 44 εκατοστά στις 29 Δεκεμβρίου 1938. Συνολικά στη Βαυαρία, η χιονόπτωση είναι η σφοδρότερη των τελευταίων 17 ετών.

Προβλήματα και στον γερμανικό σιδηρόδρομο

Η χιονόπτωση που έφθασε το μισό μέτρο στη Βαυαρία, στη νότια Γερμανία, οδήγησε σε πολυάριθμες βλάβες και προκάλεσε την ακύρωση δεκάδων σιδηροδρομικών δρομολογίων, με τα συστήματα σηματοδότησης και τους ηλεκτρονικούς πίνακες πληροφοριών να δυσλειτουργούν, όπως επισημαίνει ο Guardian σε σχετικό δημοσίευμά του.

Σε ολόκληρη τη χώρα, οι επιβάτες σιδηροδρόμων κλήθηκαν να ακυρώσουν κάθε περιττό ταξίδι εν μέσω του χάους, αφού ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου έκλεισε το Σάββατο (02/12) και η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn (DB) προειδοποίησε ότι οι «μαζικές διαταραχές» θα συνεχιστούν και στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ο επικεφαλής της Ένωσης Σιδηροδρόμων και Μεταφορών δήλωσε ότι η DB δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα της πολυετούς υποεπένδυσης. «Το σλόγκαν της DB “Ταξιδεύουμε σε όλες τις καιρικές συνθήκες” έχει χάσει την αξιοπιστία του», είπε στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine», σημειώνοντας πως μεγάλα τμήματα της σιδηροδρομικής υποδομής της Γερμανίας «τρίζουν και είναι ετοιμόρροπα».

Ο υπουργός Μεταφορών, Φόλκερ Βίσινγκ, του φιλοεπιχειρηματικού FDP, επανέλαβε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι μια «γενική αναθεώρηση» ολόκληρου του δικτύου. «Δεν υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας τις βλάβες και την έλλειψη ακρίβειας ως «μη ικανοποιητικές» και πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται στην παραμέληση της υποδομής επί δεκαετίες».

Ο Ντέτλεφ Νόις, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Pro Bahn, η οποία εκπροσωπεί τους χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών στη Γερμανία, δήλωσε ότι η Deutsche Bahn ήταν καλύτερα εξοπλισμένη στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει τις σκληρές χειμερινές συνθήκες. «Αντί να επικεντρώνει την προσοχή της στο να βγάλει παχυλό κέρδος, η Deutsche Bahn πρέπει να εστιάσει την προσοχή της στη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης σε καθημερινή βάση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα