Μητσοτάκης: Συνομιλίες με Λιβύη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών – Μήνυμα στην Τουρκία

 Μητσοτάκης: Συνομιλίες με Λιβύη για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών – Μήνυμα στην Τουρκία

Στη σημασία του ταξιδιού του στη Λιβύη αλλά και στα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο STAR. Έκανε λόγο για διάθεση της Λιβύης να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Σημείωσε επίσης ότι έθεσε στη λιβυκή πλευρά το ζήτημα του μνημονίου με την Τουρκία, το οποίο για την Ελλάδα είναι παράνομο, άποψη την οποία έχει και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στο σημείο αυτό, αναγνώρισε τη διάθεση για απευθείας συνομιλίες με τη Λιβύη, προκειμένου οι δύο χώρες, οι οποίες όπως τόνισε έχουν φυσικά σύνορα, σε αντίθεση με την Τουρκία, να οριοθετήσουν την ΑΟΖ.

Όπως είπε, η Ελλάδα ήταν απούσα εδώ και μία 10ετία από τις εξελίξεις στη Λιβύη, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία σε άλλες χώρες να βρούν έδαφος.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε συγκινημένος για την επαναλειτουργία της πρεσβείας στη Λιβύη και υπογράμμισε τη σημασία του γεγονότος, ότι ήταν από τους πρώτους πρωθυπουργούς που επισκέφθηκε τη χώρα.

Επίσης έστειλε μήνυμα ότι για να σταθεί στα πόδια της η Λιβύη, πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές και θα πρέπει να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα, όπως τα τουρκικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για επιχειρηματικές ευκαιρίες, που θα υπάρξουν σε αυτή την εξέλιξη για τις ελληνικές εταιρείες στη Λιβύη και συγκεκριμένα σε υποδομές, ενέργεια, νερό αλλά και εμπορικές σχέσεις.

Όπως σημείωσε, όλα σχεδόν τα τρόφιμα η Λιβύη τα εισάγει και έστειλε μήνυμα «γιατί να μην πρωταγωνιστήσουν ξανά οι ελληνικές επιχειρήσεις».

Για την Τουρκία
Ερωτηθείς για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα δούμε μονομερείς κινήσεις, όπως μία έξοδος του Oruc Reis, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε να καταστήσει την ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο της θεματολογίας, που βάζει η ΕΕ στο τραπέζι όταν μιλάει με την Τουρκία.
Υπογράμμισε την ανάγκη τήρηση της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και την ανάγκη να δεχθεί η γείτονα χώρα επιστροφές μεταναστών.
Όπως έκανε γνωστό, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα νησιά 1.450 άτομα, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί και μπορούν να γυρίσουν στην Τουρκία.

Σχετικά Άρθρα