Άρση lockdown: “Με σιγουριά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα” λένε οι ειδικοί

 Άρση lockdown: “Με σιγουριά δεν μπορούμε να πούμε τίποτα” λένε οι ειδικοί

Τοπίο στην ομίχλη παραμένει το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στην χώρα παρά τους υπολογισμούς είναι προφανές ότι καμία ημερομηνία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένη.

Μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων  μπήκε οριστική ταφόπλακα στο σενάριο που ήθελε τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά στις 29 Μαρτίου, ενώ υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες ακόμα και για την πιθανότητα να ανοίξουν στις 5 Απριλίου.

“Οταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα μπορούσε να γίνει η συζήτηση. Όταν η δυναμική διασποράς μειωθεί κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως και σε όλη τη χώρα, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει μια συζήτηση” υποστήριξε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων και καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. 

Όταν ρωτήθηκε αν αυτή η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει όταν μειωθούν τα κρούσματα στα 1.000 αρνήθηκε να πάρει ξεκάθαρη θέση.

O κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τόσο επιβαρυμένο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε.»

Τέλος, τόνισε πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται. «Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων.» 

“Σφάχτηκαν” on air στον Σκάϊ Λουράντος – Οικονόμου: “Σηκωθείτε φύγετε τώρα από το φαρμακείο μου!” (vid)

Με φόντο τα σημερινά δεδομένα, τόσο από επιδημιολογικής κατάστασης όσο και λόγω των δραματικών στιγμών που βιώνουν τα νοσοκομεία όλης της χώρας, η μεγάλη αγωνία κυβερνητικών και εμπορικού κόσμου είναι να μην χαθεί ολοκληρωτικά η προ πασχαλινή περίοδος.

Που σημαίνει, να ανοίξουν τα καταστήματα είτε την 5η Απριλίου, είτε αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το αργότερο τη 12η του ίδιου μήνα, κάτι για το οποίο, οι ειδικοί δεν μπορούν να εγγυηθούν.

Κάθε συζήτηση περί ανοίγματος των σχολικών μονάδων, όλων των βαθμίδων είναι τουλάχιστον ανεδαφική, κάτι που αναγκάζει το υπουργείο Παιδείας σε διαρκείς αναθεωρήσεις του σχεδιασμού του.

Επιπρόσθετα, η μετάθεση του ανοίγματος των καταστημάτων, ενδεχομένως προοιωνίζεται και την αναβολή υλοποίησης του σχεδίου για το πολυπόθητο άνοιγμα της εστίασης, το οποίο δεν μπορεί παρά να μετατίθεται για τον Μάιο…

«Αγκάθι» ο Τουρισμός

“Το αργότερο την επομένη του Πάσχα θα πρέπει η χώρα να “κινείται” για να ανοίξει και ο τουρισμός στις 14 Μαΐου” δηλώνει πηγή του Μαξίμου, τονίζοντας με έμφαση πως το στοίχημα του τουρισμού, δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο.

Η κυβέρνηση για το λόγο αυτό προετοιμάζει μέτρα στήριξης για κλάδους του τουρισμού που έχουν πληγεί καίρια, με έμφαση στη θέσπιση κινήτρων, προκειμένου οι ξενοδόχοι να μπορέσουν να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα, ο στόχος παραμένει ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών στο επόμενο διάστημα.

Ήδη έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 δόσεις εμβολίου και μέσα στον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα γίνουν επιπλέον 1,5 εκατομμύριο δόσεις.

Ως τις αρχές Μαϊου σχεδιάζεται να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β’, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες, με προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τουρισμό και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Σχετικά Άρθρα