Σεισμός Ελασσόνα: Τι είπε ο Τσελέντης για τα σχολεία. Η εκτίμησή του για τους μετασεισμούς (vid)

 Σεισμός Ελασσόνα: Τι είπε ο Τσελέντης για τα σχολεία. Η εκτίμησή του για τους μετασεισμούς (vid)

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης συνέστησε προσοχή για τον σεισμό της Ελασσόνας και ανέφερε ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά , αλλά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

Την ημέρα που αναμένεται να ανακοινωθεί ένα ακόμα πιο αυστηρότερο lockdown, ένας ισχυρός σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους της Κεντρικής Ελλάδας να βγουν ανάστατοι από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.

Ο σεισμός των 6 Ρίχτερ σε ορεινή περιοχή του Τυρνάβου, 20 χιλιόμετρα από τη Λάρισα και την Ελασσόνα, τάραξε τους πολίτες της Θεσσαλίας και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο συνέστισε προσοχή. Ανέφερε μάλιστα ότι τα σχολεία πρέπει να μείνουν κλειστά και ο κόσμος να μην μπει σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.

«Ο σεισμός έγινε σε ένα γνωστό ρήγμα του Τυρνάβου το οποίο απ ότι φαίνεται είχε εξαντλήσει το σεισμικό του δυναμικό καθότι δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6,1 Ρίχτερ.  Έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία αναμενόμενη, επειδή είχε μικρό εστιακό βάθος γύρω στα 8 χιλιόμέτρα. Αυτή η ακολουθία αναμένεται να είναι πάρα πολύ ισχυρή και για αρκετές εβδομάδες μπορεί και για δυο τρεις μήνες.

Μεγάλος σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, τρεις ελαφρά τραυματίες – Μικρό εστιακό βάθος- Αισθητός σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο- Ακόμα και στην Αθήνα (Live – vids)

Έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, ένα μετασεισμό της τάξης του 5 πολλούς 4,8. Για αυτό το λόγο ο κόσμος πρέπει να προσέχει, να είναι πολύ επιφυλακτικός, τα σχολεία επουδενί δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο. Ο κόσμος να μην πάει στα σπίτια του αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες και αν δεν έχουν ελεγχθεί από μηχανικούς.

Εκείνο το άλλο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ενάμιση μήνα πριν, παρακολουθούσαμε μια μικροσεισμική δράση στο ρήγμα αυτό της τάξης λιγότερο από 3. Βέβαια δεν μας προβλημάτισε γιατί σε πολλά ρήγματα στην Ελλάδα έχουμε τέτοια φαινόμενα.

Εκείνο το οποίο με έχει προβληματίσει είναι ότι για όλους τους μεγάλους σεισμούς που γίνονται στη χώρα μας παρατηρούμε ότι τα πρώτα που παθαίνουν ζημιές τα σχολεία. Άρα λοιπόν πρέπει η πολιτεία να κοιτάξει με πολύ μεγάλη προσοχή τα σχολεία, όπως επίσης να καταλάβουμε ότι ο πανικός είναι πολύ βασικός.

Και το λέω αυτό γιατί θα έχουμε ισχυρούς σεισμούς και δεν πρέπει να έχουμε πάλι φαινόμενα πανικού σαν αυτό που είχαμε δει ανθρώπους που πήδηξαν από τα παράθυρο».

«Ο δήμος τώρα πρέπει πραγματικά να στείλει συνεργεία να ελέγξουν τα σπίτια όπως επίσης και να άρει τις επικινδυνότητες στη λάρισα για παράδειγμα να περάσουν συνεργεία του δήμου και να δουν εάν κάποιο μπαλκόνι…», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει περίπτωση να έχει διεγείρει και κάποια άλλα γειτονικά ρήγματα σημείωσε: «Το ρήγμα αυτό τελευταία φορά καταργήθηκε το 1812 κοντά στο ρήγμα αυτό το έργο με το ρήγμα της Λάρισας. Η μετασεισμική ακολουθία όποια έχουμε όμως δεν δείχνει καμία μετατόπιση προς το ρήγμα της Λάρισας. Η δικιά μου εκτίμηση είναι ότι το φαινόμενο θα σταματήσει συγκεκριμένο ρήγμα αλλά σίγουρα θα μας δώσει πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς.»

Σχετικά Άρθρα