“Χτίζουν φράγμα τοξικών αποβλήτων πάνω στο ρήγμα της Ιερισσού” – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

 “Χτίζουν φράγμα τοξικών αποβλήτων πάνω στο ρήγμα της Ιερισσού” – Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι

Δυο σοβαρές υποθέσεις κατασκευής έργων πάνω σε ενεργά ρήγματα θέτει με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης.

Το πρώτο έργο αφορά τον διάδρομο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, ο οποίος χωροθετήθηκε πάνω σε ενεργό ρήγμα και το δεύτερο, το φράγμα των τοξικών αποβλήτων στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός.

Αναλυτικά, όσα έγραψε ο κ.Τσελέντης.

Όταν το ίδιο το κράτος επιτρέπει σε πανίσχυρες κατασκευαστικές εταιρείες να «παρανομούν» όσον αφορά τον αντισεισμικό σχεδιασμό εθνικής σημασίας τεχνικών έργων, να μην έχουμε απαίτηση να κηνιγάμε τον απλό μηχανικό που από μία σχεδιαστική αστοχία έπεσαν μερικά τούβλα (τρόπος του λέγειν).

Θα σας αναφέρω δυο παραδείγματα που «βγάζουν μάτι». α)Το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ και β) Το φράγμα κυανιούχων τοξικών αποβλήτων στις Σκουριές που κατασκευάζει η Ελληνικός Χρυσός (η Καναδική El Dorado).

Σχετικά με το πρώτο εχω αναφερθεί τόσον εγώ (έχω κάνει άπειρες αναρτήσεις, έστειλα δυο αναπάντητες επιστολές στην κατασκευαστική εταιρεία και δεν ύδρωσε το αυτί κανενός) όσον και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Καθηγ. Ε. Λέκκας ότι στο σχεδιασμό του δεν λήφθηκαν υπ όψη ρήγματα στην ξηρά αλλά μόνο στη θάλασσα!

Αυτό είναι παράνομα γιατί δεν ακολουθήθηκε αυτό που προβλέπουν οι Ευρωκόδικες για αντίστοιχα έργα. Ο διάδρομος τελικά κατασκευάζεται επάνω σε ένα ενεργό ρήγμα. Δείτε τη κατανομή των μικρό σεισμικών επικέντρων που κατεγράφησαν από το φορητό δίκτυο που τοποθέτησε το Γεωδυναμικο Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Για περισσότερα λεπτομέρειες μπορείτε να ανατρέξεται σε προηγούμενες αναρτήσεις μου.

Σχετικά με το δεύτερο παράδειγμα: Πάνω σε ένα από τα πιο επικίνδυνα στον ελλαδικό χώρο σεισμικά ρήγματα, στο λεγόμενο “Ρήγμα της Ιερισσού” στη Χαλκιδική, κατασκευάζεται ένα από τα φράγματα για τις ανάγκες των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές.

Ο συνάδελφός μου Μ. Χουλιάρας ήταν ο πρώτος που μίλησε για το ενεργό ρήγμα-τέρας της Ιερισσού, μήκους άνω των 30 χλμ, και για τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει η εξορυκτική δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή, ενώ τις ίδιες απόψεις εξέφρασε και ο Καθηγητής Κ. Παπαζάχος.

Το συγκεκριμένο ρήγμα στον τελευταίο καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7.2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το 1932, με επίκεντρο στην Ιερισσό, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή με πάρα πολλά θύματα.

Φυσικά στον αντισεισμικό σχεδιασμό του φράγματος υποτιμήθηκε (σκόπιμα ;;) ότι το συγκεκριμένο ρήγμα το οποίο είναι από τα λίγα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, για το οποίο οι επιστήμονες γνωρίζουν με σιγουριά ότι η εκδήλωση ισχυρών σεισμών συνοδεύεται από πολύ μεγάλες μετατοπίσεις.

Κάτι δεν πάει καθόλου καλά όταν η μελετητική εταιρεία του φράγματος αναγκάζεται να χαρακτηρίσει το σεισμό των 7,2 Ρίχτερ της Ιερισσού «τυχηματικό γεγονός»προκειμένου να μην τον λάβει υπ’οψη στο σχεδιασμό, όπως ορίζουν οι ευρωκόδικες, διότι αυτό θα οδηγούσε σε «υπερσυντηρητικό» σχεδιασμό ή – το πιθανότερο – θα απέκλειε τη συγκεκριμένη θέση για τη χωροθέτηση του φράγματος…. Και μιλάμε για ένα φράγμα τοξικών κυανιούχων αποβλήτων!

Η Ελληνικός Χρυσός φαίνεται ότι «έκοψε μερικές γωνίες» στις μελέτες της προκειμένου να καταφέρει να φτιάξει το φράγμα της εκεί ακριβώς που το ήθελε. Στη χειρότερη δυνατή θέση. Σάμπως θα βρίσκεται στην περιοχή όταν γίνει ο σεισμός;

Πριν ένα χρόνο αν θυμάστε είχαμε κατάρρευση στη Βραζιλία ενός αντίστοιχου φράγματος τοξικών αποβλήτων με εκατοντάδες νεκρούς και τεράστια περιβαντολλογική μόλυνση. Φανταστείτε τι ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί όταν η περιοχή γεμίσει κυανιούχα απόβλητα και την καταστροφή που θα υποστεί το περιζήτητο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η ασφάλεια ενός μεγάλου τεχνικού έργου προφανώς δεν είναι κάτι που μπαίνει σε ψηφοφορία ώστε να «κερδίζει» η πλειοψηφία η τον ρόλο του μηχανικού να υποκαθιστούν τα όποια πολιτικά ψηφοθηρικά συμφέροντα. Προφανώς κάτι δεν πάει καθόλου καλά όταν υπάρχουν τόσες σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές μελέτες και εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και καταστροφή του περιβάλλοντος κύριοι.

(**) https://www.efsyn.gr/…/352602_akoyte-ti-lene-oi…

(**) https://alterthess.gr/vrazilia-katarreysi-fragmatos…/

(**) Παρακαλώ τους φίλους μου δημοσιογράφους να μην ζητήσουν συνεντεύξεις. Όσο και αν τους εκτιμώ τους ξαναλέω δεν ψάχνω για το ένα λεπτό δημοσιότητας.

Σχετικά Άρθρα