Le Soir για Κουφοντίνα: Επισημαίνει την “σιωπή” της ΠτΔ- “Προκαλεί ανησυχία η στάση της κυβέρνησης”

 Le Soir για Κουφοντίνα: Επισημαίνει την “σιωπή” της ΠτΔ- “Προκαλεί ανησυχία η στάση της κυβέρνησης”

Με τον τίτλο ” Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία, φαίνεται να αγνοεί τους νόμους” και υπότιτλο «Στην Ελλάδα, το ζήτημα του σεβασμού του κράτους δικαίου έχει επανέλθει στο προσκήνιο με την απεργία πείνας ενός πολιτικού κρατούμενου. Κινδυνεύει να πεθάνει εντός των επόμενων ωρών. Η στάση της κυβέρνησης προκαλεί ανησυχία: Φαίνεται να αγνοεί τους νόμους» η Le Soir δημοσιεύει ανταπόκριση του Fabien Perrier από Αθήνα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η εφημερίδα επισημαίνει την “σιωπή” της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου στο αίτημα χιλιάδων πολιτών μέσω Facebook, παρά τις απόψεις που είχε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για ένα πιθανώς μοιραίο μπρα-ντε-φερ μεταξύ της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Δημήτρη Κουφοντίνα, πρώην δημόσιου εχθρού Νο.1 και μέλους της οργάνωσης της άκρας Αριστεράς «17 Νοέμβρη», ο οποίος έχει καταδικαστεί για ανθρωποκτονίες. Ο κρατούμενος κάνει απεργία πείνας εδώ και 51 ημέρες και δεν έχει πιει νερό εδώ και 8 ημέρες. Βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στη Λαμία. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου προ δύο ημερών, η κατάσταση της υγείας του “έχει επιδεινωθεί σημαντικά”.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα της ΕΕ που θα επιτρέψει θάνατο απεργού πείνας. Οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι που απεβίωσαν υπ’ αυτές τις συνθήκες ήταν ο Bobby Sands και άλλοι εννέα Βορειοϊρλανδοί στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1981.

Το πρόσωπο του Κουφοντίνα εμφανίστηκε δημοσίως το 2002, όταν παραδόθηκε στη Δικαιοσύνη. Η οργάνωσή του, που είχε περιληφθεί στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων, εξαρθρώθηκε από τις ελληνικές Αρχές. Ο συντάκτης αναφέρει εν συνεχεία πώς προέκυψε η ονομασία της οργάνωσης, η οποία αυτοαποκαλείται επαναστατική, αντικαπιταλιστική, αντι-ιμπεριαλιστική και κηρύσσει τον ένοπλο αγώνα. Η οργάνωση αυτή δολοφόνησε 22 άτομα, κάποια πλησίον των αξιωματικών της χούντας, Έλληνες επιχειρηματίες, Τούρκους διπλωμάτες, Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, καθώς και τον Παύλο Μπακογιάννη, πατέρα του σημερινού Δημάρχου Αθηναίων και γαμπρού του Πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Κουφοντίνας καταδικάστηκε σε 11 φορές ισόβια το 2003 για 11ανθρωποκτονίες και εξέτιε την ποινή του σε κελί υψίστης ασφαλείας σε υπόγειο των φυλακών Κορυδαλλού. Το 2017 υπό την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο Κουφοντίνας μεταφέρθηκε σε αγροτική φυλακή και λάμβανε άδειες εξόδου λόγω καλής συμπεριφοράς, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

Η ΝΔ υιοθέτησε νόμο με στόχο τον Κουφοντίνα το 2019, όταν ανέλαβε την εξουσία, προβλέποντας επιστροφή στη φυλακή, όπου βρισκόταν πριν και απαγόρευση αδειών εξόδου. Μετά τη μεταγωγή του σε άλλη φυλακή και τη μη ικανοποίηση του αιτήματός του να του δοθεί αντίγραφο της απόφασης μεταγωγής, ο Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας. Η συνήγορός του, Ιωάννα Κούρτοβικ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει τον νόμο που ψήφισε, ενώ επέκρινε τις Αρχές για αυθαιρεσία και τιμωρητική διάθεση. Κατήγγειλε μάλιστα την “εκδικητική διάθεση” της οικογένειας Μπακογιάννη-Μητσοτάκη.

«Η Δημοκρατία δεν πρέπει να εκβιάζεται από επαγγελματίες κατά συρροή δολοφόνους», δήλωσε ο Κώστας Μπακογιάννης, συμπληρώνοντας ότι “η ζωή του είναι στα χέρια του, ένα προνόμιο, ένα δικαίωμα που αφαίρεσε από άλλους 11 ανθρώπους δολοφονώντας τους εν ψυχρώ και πισώπλατα”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη προχθές στην εξής δήλωση: «Σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμα και για εκείνους που τον περιφρονούν». Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους χιλιάδες Έλληνες που κινητοποιήθηκαν ζητώντας σεβασμό των δικαιωμάτων του κρατούμενου. Εντ ω μεταξύ, αυξάνονται οι εκκλήσεις ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών, αλλά και από τον χώρο της Δικαιοσύνης για εφαρμογή των νόμων. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: Η δημοκρατία είναι ισχυρή, όταν έχει νόμους που ισχύουν για όλους και δεν εκδικείται”.

Μέχρι στιγμής πάντως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δεν έχει απαντήσει στη μαζική παρέμβαση στο Facebook της για τον Κουφοντίνα. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε δηλώσει τον περασμένο Ιανουάριο: «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, όπως αυτά περιγράφονται τόσο στο Σύνταγμά μας όσο και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα