Το τεστ αντισωμάτων η απάντηση στο “θαύμα της Μαδρίτης” – Πως μειώθηκαν τα κρούσματα με ανοιχτή την Οικονομία

 Το τεστ αντισωμάτων η απάντηση στο “θαύμα της Μαδρίτης” – Πως μειώθηκαν τα κρούσματα με ανοιχτή την Οικονομία

Την στιγμή που σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας και της Ευρώπης καφέ, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας, στη Μαδρίτη η κίνηση συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα. 

Στην ισπανική πρωτεύουσα, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν επίκεντρο της πανδημίας διεθνώς, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία βελτιώνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εφημερίδα El Mundo, όπως και άλλα ισπανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για το «θαύμα της Μαδρίτης». Οι ειδικοί εκπλήσσονται, όμως δεν βρίσκουν εξήγηση. Τι κάνει σωστά η Μαδρίτη, δίνοντας ίσως το παράδειγμα και σε άλλους; «Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ», λέει στην El Mundo ο επιδημιολόγος Χοσέ Χονάι Οχέδα, τονίζοντας ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς» για να έχουμε μία αξιόπιστη εξήγηση.

Η Έλενα Aκρίτα για την κόρη του Μίκη Θεοδωράκη: “Αλήθεια τα 2.000.000 ευρώ που της έδωσε ο πατέρας της, τι τα έκανε;”

Στο ερώτημα «ποιο μπορεί να είναι το μυστικό της επιτυχίας» πολλοί επιδημιολόγοι απαντούν «τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων». Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ισπανικές αρχές αγόρασαν πέντε εκατομμύρια από αυτά τα τεστ και άρχισαν να τα εφαρμόζουν στις πιο «προβληματικές» από επιδημιολογικής απόψεως συνοικίες της Μαδρίτης.

«Ήταν μία σωστή απόφαση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κρούσματα πιο γρήγορα, με τρόπο απλό και οικονομικό, ώστε όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν εγκαίρως», λέει ο Μιχέλ Άνχελ Ρόγιο, εκπρόσωπος του ισπανικού συνδέσμου επιδημιολόγων. Βέβαια τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητα από την καθιερωμένη μοριακή μέθοδο (PCR). Ωστόσο, παρατηρεί ο Οχέδα, «ελάχιστα θετικά κρούσματα είναι αυτά που δεν ανιχνεύονται».

H βασική διαφορά στην πρακτική που ακολουθούν οι τοπικές αρχές στη Μαδρίτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα έγκειται στο ότι μόλις αυξάνονται τα κρούσματα σε μία συνοικία δεν επιβάλλουν λόκνταουν σε ολόκληρη την πόλη, αλλά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Εκεί κλείνουν δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ. Φαίνεται ότι η τακτική αυτή αποδίδει.

Την περασμένη Παρασκευή οι αρχές «ξεκλείδωσαν» τις δέκα από τις συνολικά 32 προβληματικές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είχαν παρουσιάσει αισθητή βελτίωση τις προηγούμενες 14 μέρες.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα