Μην ξεχαστείτε: Αλλάζει άμεσα η ώρα – Ανατροπή με την ομοφωνία για την κατάργηση του μέτρου

 Μην ξεχαστείτε: Αλλάζει άμεσα η ώρα – Ανατροπή με την ομοφωνία για την κατάργηση του μέτρου

Την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλ. την ερχόμενη Κυριακή 25 του μηνός έχουμε την αλλαγή ώρας, με τους δείκτες των ρολογιών να πρέπει να τοποθετηθούν στις 4 π.μ. τα ξημερώματα μια ώρα πίσω και να δείξουν 3 π.μ.

To ζήτημα που απασχολεί αρκετά το τελευταίο καιρό είναι σχετικά με την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο ψήφισε για τον τερματισμό από το 2021 της πρακτικής της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Σε καμία περίπτωση δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα η κατάργηση της αλλαγής ώρας για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διασταυρωμένες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι σε ότι αφορά την κατάργηση της αλλαγής ώρας η σχετική νομοθεσία δεν έχει κυρωθεί και για την ακρίβεια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεν έχουν καν ξεκινήσει λόγω αδυναμίας του δεύτερου να υιοθετήσει την κοινή διαπραγματευτική του θέση.

Έτσι η κατάργηση της αλλαγής ώρας, που είχε ανακοινωθεί για το 2021 παγώνει και πάει πίσω στην καλύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το συγκεκριμένο θέμα με την αλλαγή ώρας και την κατάργηση στην έχει ΕΕ ξεκινήσει από τη Φινλανδία, η οποία επικαλούμενη διάφορους λόγους μεταξύ αυτών και οι ψυχολογικές επιπτώσεις, λόγοι που δεν πολυαγγίζουν την Ελλάδα.

Σήμερα είναι «παγωμένο» στο ευρωπαϊκό συμβούλιο Μεταφορών και ακόμη και η Γερμανία που έχει την προεδρία δεν έχει καν θίξει το ζήτημα, λόγω και της κρίσης του κορονοϊού. Γενικώς ωστόσο η υπόθεση έχει ατονίσει σε ένα περιβάλλον που οι περισσότερες συζητήσεις εντός ΕΕ γίνονται με τηλεδιάσκεψη.

Αυτό που υπήρχε είναι μια πρόταση οδηγίας από την Κομισιόν να αλλάξει το μεταβλητό πλαίσιο (αλλαγή ώρας) , αλλά δεν έχει επιτευχθεί πλειοψηφία μεταξύ των κρατών μελών, εδώ και περίπου 2 με 3 χρόνια.

Έτσι, δεν έχει περάσει από το ευρωπαϊκό συμβούλιο υπουργών Μεταφορών όπου παραδοσιακά γίνεται μια προσπάθεια να περνάνε τα θέματα με ομοφωνία.

Η επόμενη αλλαγή ώρας, θα πραγματοποιηθεί κανονικά το Μάρτιο του 2021.

Σχετικά Άρθρα