Αλλάζει ο καιρός/Τσατραφύλλιας: Πολικός αεροχείμαρρος-Μαρουσάκης: Μεγάλος όγκος νερού-Κολυδάς: Δεν προβλέπεται κάτι ακραίο

 Αλλάζει ο καιρός/Τσατραφύλλιας: Πολικός αεροχείμαρρος-Μαρουσάκης: Μεγάλος όγκος νερού-Κολυδάς: Δεν προβλέπεται κάτι ακραίο

Μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη πιθανώς να είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρά.

Παράλληλα, ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί στα πελάγη 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι και από τα δυτικά σε δυτικών διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ:

“Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα Βόρεια)

Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ: http://emy.gr/emy/el/forecast/deltia_kairou/geniki_prognosi…

ΥΓ. Ευγενική Υπενθύμιση: Μας τιμά η αναπαραγωγή του παρόντος(με RT) ή η χρήση του στα ΜΜΕ, αλλά ας αποφεύγονται οι υπερβολές στους νέους τίτλους των καιρικών ρεπορτάζ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την κατανόηση.

Αντίθετα ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, κάνει λόγο για ριζική αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει:

«Καλημέρα!

Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς !Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο”.

Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη 18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα.Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά,τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το “ατμοσφαιρικό ποτάμι ” ( αεροχείμαρρος )-εικόνα- που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές,καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια! Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία,τις Σποράδες,τη Μακεδονία,τη Θράκη , το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα.Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρικη και βόρεια Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ Κλέαρχο Μαρουσάκη, για σήμερα, αναμένεται μία διαταραχή που θα φέρει βροχές και λασποβροχές στη δυτική, την κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι πιο έντονα στα βόρεια βορειοδυτικά τμήματα όπου δεν αποκλείονται και πρόσκαιρες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα αρχίσουν να πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί γεγονός που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της αφρικανικής σκόνης.

Κάποιες ασθενείς βροχές και λασποβροχές αναμένονται και στην Αττική. Λασποβροχές θα εκδηλωθούν και στη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία θα επιμείνει σε υψηλές τιμές από 26 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη ο καιρός δεν εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες, από την Παρασκευή ωστόσο θα σημειωθεί έντονη μεταβολή με βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα τα ανατολικά τμήματα. «Το τονίζουμε αυτό γιατί έχει να βρέξει πολλές ημέρες, είναι ξηρό το έδαφος και είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθούν αυτά τα μεγάλα ύψη βροχής», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε επίσης ότι θα υπάρξει και κάποια ανακοίνωση από την ΕΜΥ για αυτή τη μεταβολή του καιρού γιατί «θα είναι αρκετά έντονη με πολύ μεγάλο όγκο νερού».

Από το απόγευμα του Σαββάτου, ο υδράργυρος θα σημειώσει πτώση και θα ενισχυθούν οι άνεμοι.

Κατά πάσα πιθανότητα θα έρθει νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης την Κυριακή και τη Δευτέρα, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σχετικά Άρθρα