Ellinika Hoaxes: Νέο ατόπημα – Στιγμάτισαν ως fake την είδηση με τα καλλιτεχνικά – Ζήτησαν συγγνώμη

 Ellinika Hoaxes: Νέο ατόπημα –  Στιγμάτισαν ως fake την είδηση με τα καλλιτεχνικά – Ζήτησαν συγγνώμη

Σάλος έχει προκληθεί με το νέο ατόπημα από Ellinika Hoaxes καθώς στιγμάτισαν ως fake news στο Facebook την είδηση για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, βάζοντας στο στόχαστρο πολλά σάιτ.

Μεταξύ των σάιτ αυτών ήταν και το libre.gr:

Μετά το σάλο και τις αντιδράσεις πολλών χρηστών τα Ellinika Hoaxes αναγκάστηκαν να ζητήσουν συγγνώμη η οποία όμως αποδεικνύεται κατόπιν εορτής καθώς το Facebook σε αυτές τις περιπτώσεις “αποκλείει” για ένα διάστημα τα σάιτ που έχουν ανεβάσει fake news.

Ουσιαστικά τελικά ήταν τα Ellinika Hoaxes, ο “ανεξάρτητος οργανισμός διασταύρωσης ειδήσεων”, που διέσπειραν ψευδείς ειδήσεις, στιγματίζοντας ως ψέμα κάτι το οποίο ήταν αλήθεια.

Πάντως παρά τη διόρθωση, οι σχετικές αναρτήσεις στο Facebook από ενημερωτικές ιστοσελίδες που είχαν αναδείξει το θέμα εξακολουθούν να στιγματίζονται ως “ψευδείς πληροφορίες”, ενημερώνοντας τους χρήστες πως το θέμα “έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους οργανισμούς διασταύρωσης ειδήσεων”.

Όπως αναφέρει το Ellinika Hoaxes σε διόρθωσή του:

“Μετά από ορθές επισημάνσεις αρκετών χρηστών, προχωράμε σε ενημέρωση/διόρθωση του άρθρου μας για την «κατάργηση των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Στην προσπάθειά μας να ελέγξουμε μια ψευδή είδηση περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο/Λύκειο), υποπέσαμε στο λάθος να μην αναφέρουμε ότι με το νέο νόμο καταργήθηκαν τα Καλλιτεχνικά στην α’ και γ’ λυκείου.

Ζητούμε συγγνώμη.

Θα προσπαθήσουμε, και με τη δική σας βοήθεια, να αποφύγουμε ανάλογα λάθη στο μέλλον”.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Πρόσφατα τα ellinika hoaxes είχαν λανθασμένα επιχειρήσει να πείσουν το ελληνικό κοινό ότι είναι fake news “απόρρητη” γερμανική έκθεση που έλεγε ότι ο COVID 19 υπερεκτιμήθηκε.

Και αυτό διότι την έκθεση δεν τη συνέταξε όποιος – όποιος, όπως θέλουν να εμφανίσουν τα hoaxes, αλλά ένας πολιτικός επιστήμονας ονόματι Stephen Kohn με τη συμβολή Γερμανών επιστημόνων, για λογαριασμό της υπηρεσίας Unit KM4 του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών (σ.σ. υπηρεσία διαχείρισης κρίσεων, κάτι σαν τη δική μας “πολιτική προστασία”), στην οποία ο ίδιος εργαζόταν.

Στις αρχές Μαΐου ο Kohn λειτούργησε ως whistleblower και έδωσε την έκθεση στη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα η γερμανική κυβέρνηση να τον θέσει σε καθεστώς “αναστολής καθηκόντων”. Στο 93 σελίδων κείμενο αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι ο κορονοιός είχε παγκοσμίως πολύ λιγότερα θύματα σε σχέση με τη γρίπη της περιόδου 2017-2018, ότι τα μέτρα του lockdown είχαν πολλαπλές και βαριές συνέπειες και έφερνε ως παράδειγμα χειρουργεία και άλλες θεραπείες που αναβάλλονταν επειδή το σύστημα υγείας είχε ρίξει όλο το βάρος στην αντιμετώπιση του ιού. Το θέμα με την έκθεση παρουσίασαν διάφορα ελληνικά site τις προηγούμενες ημέρες και γι’ αυτό έπιασαν δουλειά τα εγχώρια hoaxes.

ellinika hoaxes: “Πατάτα” για την είδηση με την απόρρητη έκθεση του γερμανικού ΥΠΕΞ

Τα ellinika hoaxes αναφέρονται, λοιπόν, στον Kohn σαν να είναι ένας απλός… υπάλληλος – και όχι επιστήμονας- που χρησιμοποίησε επιστολόχαρτα και e-mail της υπηρεσίας για να διακινήσει προσωπικές του απόψεις, υιοθετώντας πλήρως την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και επισημαίνοντας ότι υπάρχει άλλη “επίσημη” μελέτη που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο του υπουργείου και που λέει ότι αν δεν εφαρμόζονταν μέτρα, η Γερμανία μπορεί να είχε ένα εκατομμύριο νεκρούς. Δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να εντοπίσουν αν οι αριθμοί της εποχικής γρίπης του 2017-18 είναι ορθοί και αν ισχύει έστω προς αυτό ο ισχυρισμός του Kohn…

Ο Kohn, όμως, δεν ήταν ένας… περαστικός που ξύπνησε ένα πρωί και είπε «σήμερα θα γράψω 93 σελίδες για τη διαχείριση της κρίσης». Ήταν, επαναλαμβάνουμε, επιστήμονας και πληρωνόταν από το υπουργείο Εσωτερικών. Προφανώς, και ενόχλησε τη γερμανική κυβέρνηση η διαρροή και γι αυτό τον “έπαυσε”. Η αντίδρασή της, μάλιστα, είναι από μόνη της αρκετή για να κινήσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Αλήθεια, πόσες χιλιάδες περιπτώσεις αποκαλύψεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό δεν έχουν γίνει από τέτοιου είδους διαρροές;

Σχετικά Άρθρα