Τελικά λειτουργούν ή όχι οι εισπρακτικές; – Νέες διευκρινίσεις του Α. Γεωργιάδη

 Τελικά λειτουργούν ή όχι οι εισπρακτικές; – Νέες διευκρινίσεις του Α. Γεωργιάδη

«Όσοι δεν ανήκουν στην περίμετρο της προστασίας αυτοί πρέπει να πληρώνουν τα χρέη τους και σε αυτούς μπορούν να παίρνουν τηλέφωνα. Η 3μηνη αναστολή έχει δοθεί σε όσες κατηγορίες πολιτών έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες. Δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ, οι επιχειρηματίες που οι επιχειρήσεις τους ανήκουν στους ΚΑΔ κλπ. Το 75% του πληθυσμού ανήκει στις πληττόμενες κατηγορίες. Αυτοί που δεν ανήκουν, όπως για παράδειγμα είναι ένα ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων, που παίρνουν κανονικά τον μισθό τους, πληρώνουν κανονικά», τόνισε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του Alpha και συνέχισε:

«Δεν ενθαρρύνουμε τη γενική παύση πληρωμών. Όσοι είναι πληττόμενοι έχον 3μηνη αναστολή, όσοι δεν είναι οι εισπρακτικές μπορούν να παίρνουν τηλέφωνο».

Για τις επενδύσεις και το Ελληνικό: «Οι επενδύσεις δεν είναι στο μηδέν, υπάρχουν κάποιες, όπως τα αιολικά πάρκα που συνεχίζουν να φτιάχνονται. Κάποιες έχουν παγώσει και περιμένουν τη λήξη της καραντίνας. Αν διατηρήσουμε την καλή εικόνα στο υγειονομικό κομμάτι και η Ελλάδα κερδίσει το στοίχημα και είναι ασφαλής χώρα, πιστεύω ότι οι επενδύσεις θα ανακάμψουν. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πόντους παγκοσμίως. Είναι αξιόπιστη και ικανή και αυτό θα έχει επιπτώσεις στις επενδύσεις. Μπορούμε ευκολότερα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Αυτό όμως πρέπει να διατηρηθεί μέχρι το τέλος. Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ο χρόνος κυλάει μέσα στο πρόγραμμα για το Ελληνικό. Εκκρεμεί το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, στη συνέχεια θα απομείνει η απόφαση του ΣΤΕ για την Hard Rock, τη Δευτέρα του Θωμά και μετά θα αρχίσουν την εργασία οι μπουλντόζες».

Για την αρνητική κριτική που έχει ακούσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Από τη δουλειά του κ. Τσιόδρα, του κ. Χαρδαλιά και του κ. Κικίλια θα εξαρτηθεί και το οικονομικό μας μέλλον, όχι μόνο η υγεία. Πρέπει να ακούμε τον Χαρδαλιά. Θέλω να εκφράσω δημόσια τον θαυμασμό μου για τον επαγγελματισμό του και τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι εισέπραξε καθολικής κυβερνητικής υποστήριξης».

Για το σχέδιο της επόμενης ημέρας όσον αφορά στις επενδύσεις: «Για να έχουμε το σχέδιο πρέπει να έχουμε λεπτομέρειες για να κάνουμε τον λογαριασμό. Για να τον κάνουμε πρέπει να τελειώσει η πανδημία, λείπουν πολλά δεδομένα. Δίνουμε τη μάχη για να μην σβήσει η οικονομία. Πρέπει να μπούμε σε ένα safe mode έτσι ώστε όταν τελειώσει αυτό να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τις μηχανές και να πάρει μπρος η οικονομία».

Για τη σχέση της Ελλάδας με την Κίνα: «Με την Κίνα, πριν από ενάμιση μήνα, έλαβα μια επιστολή από τον κομματικό κομισάριο Ανάπτυξης, με ευχαριστίες και τον σεβασμό προς την ελληνική κυβέρνηση και σε εμένα προσωπικά, για την αντιμετώπιση που είχαμε κατά την έναρξη της πανδημίας στην Κίνα. Όταν ξεκίνησε η δική μας κρίση, η Κίνα μας ζήτησε να της πούμε τι έχουμε ανάγκη και από εκείνη τη στιγμή έρχονται διαδοχικές πτήσεις με ότι έχουμε ζητήσει για να ενισχυθεί το σύστημα υγείας μας και τους ευχαριστούμε».

Ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να κλείσει τη συζήτηση με δύο καλά νέα.

«Το πρώτο είναι για το κράτος. Τα έσοδα του μήνα Μαρτίου πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενου. Η πτώση του στόχου δεν είναι μεγαλύτερη του 20%. Πολλοί έκαναν το 25% και πλήρωσαν φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Θέλω να πω ότι όσοι έχουν και πληρώνουν να ξέρετε ότι δίνουν διπλή βοήθεια στο κράτος. Είναι κρίσιμο να μην μηδενιστούν τα έσοδα.

Το δεύτερο είναι ότι ανοίγει η πλατφόρμα του Υπουργείο Οικονομικών, για να λάβουν οι επιχειρήσεις την επιστρεπτέα προκαταβολή. Όσες θέλουν να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, θα είναι με τη μορφή δανείου 5ετούς διάρκειας. Η αποπληρωμή θα γίνει τον πρώτο χρόνο χωρίς να πληρώνεται δόση, ενώ τα επόμενα 4 χρόνια θα πληρώνεται με χαμηλό επιτόκιο. Πρόκειται για περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ και θα δοθεί σε κάθε εταιρία με βάση τον τζίρο και τον αριθμό των υπαλλήλων. Η διαδικασία ξεκινάει από σήμερα και για τις επόμενες 7 ημέρες, για όσους θέλουν να κάνουν την αίτηση».

Σχετικά Άρθρα