Καλλιάνος: Σφοδρή αντιπαράθεση γιατρών με τους συγγενείς-“Αήθης η επίθεση τους”-“Πέθανε αβοήθητος”

 Καλλιάνος: Σφοδρή αντιπαράθεση γιατρών με τους συγγενείς-“Αήθης η επίθεση τους”-“Πέθανε αβοήθητος”

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των γιατρών του Αττικού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με την οικογένεια του Γιάννη Καλλιάνου για τον θάνατο του πατέρα του. Η Ένωση Αγγειοχειρουρχών με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει προκλητική και αήθη την επίθεση των συγγενών του αποθανόντος Δημήτρη Καλλιάνου. Την ίδια ώρα στο πλευρό των γιατρών του νοσοκομείου τάσσεται και η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Όμως οι συγγενείς του πατέρου του Καλλιάνου καταγγέλλουν τις συνθήκες νοσηλείας και προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη.

Οι αγγειοχειρούργοι αφού μεταφέρουν τα ειλικρινή και θερμά συλληπητήριά τους, σημειώνουν: «Εκφράζουμε όμως και τη βαθιά μας θλίψη και απογοήτευσή για την απαράδεκτη λεκτική επίθεση που υπέστη ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη μας από το οικογενειακό περιβάλλον του θανόντος, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης οδύνης και ψυχικού πόνου για την κακή πορεία της υγείας και της απώλειας της ζωής ενός ανθρώπου από τους οικείους του δεν δικαιολογεί την απρεπή, προσβλητική, απειλητική και αήθη συμπεριφορά απέναντι σε εκείνους που μάχονται με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για την απόδοση του βέλτιστου αποτελέσματος προς τους ασθενείς τους».

Η ανακοίνωση των αγγειοχειρουργών προσθέτει: «Υπογραμμίζουμε ότι στη χώρα μας, η διερεύνηση τυχόν ιατρικής αμέλειας αποτελεί αποκλειστικά έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης και οποιαδήποτε δημόσια ονομαστική τοποθέτηση κατά συναδέλφων από οποιοδήποτε άλλο φορέα ή επώνυμο πρόσωπο ή δημόσιο λειτουργό εμπίπτει αυταπόδεικτα στο φάσμα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Την απόφαση για το ποιοι “αρμόδιοι θα μπούνε στη φυλακή” δεν την παίρνουν πολιτικοί, βουλευτές ή παριστάμενοι στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά είναι αποκλειστικό προνόμιο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής αντιμετωπίζει ασθενείς με πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα υγείας και οι Αγγειοχειρουργοί μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα βοήθειας προς τους ασθενείς τους. Χαρακτηρισμοί που μεταφέρονται στον τύπο όπως “αδαής”, “δόλιος”, “ηλίθιος”, “άνθρωποι κατώτερης μορφές ζωής”, “ανθρωπάρια”, “που δεν έχουν ίχνος ενσυναίσθησης” είναι απαράδεκτοι, ιδίως όταν εκστομίζονται από χείλη επωνύμων και θεωρούμε ότι μπορούν να εκτρέψουν την κατάσταση σε επικίνδυνους ατραπούς βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των λειτουργών υγείας αλλά και των ασθενών».

Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ: Οι γιατροί παρέχουν το ίδιο επίπεδο φροντίδας σε όλους τους ασθενείς

Τη στήριξή της στους γιατρούς του νοσοκομείου «Αττικόν» παρέχει η Διοίκηση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μετά το θέμα που προέκυψε από τις καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου.

Σε ανακοίνωση που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρεται ότι «οι καθηγητές όλων των Κλινικών και των Εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και της Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, είναι διεθνώς καταξιωμένοι και παρέχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο φροντίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς του Νοσοκομείου».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της Διοίκησης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρει:

«Οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “ΑΤΤΙΚΟΝ”, από την πρώτη ημέρα ίδρυσής του πριν 20 χρόνια, προσφέρουν πολύ υψηλού επιπέδου κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Το Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” χαίρει της μεγάλης εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών, όπως φαίνεται από την πολυάριθμη και καθημερινή προσέλευσή τους και τη συνεχή υψηλή πληρότητά του, αποτελώντας κέντρο αναφοράς για όλη τη χώρα.

Σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης τονίζουμε ότι οι καθηγητές όλων των Κλινικών και των Εργαστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής και της Β’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, είναι διεθνώς καταξιωμένοι και παρέχουν το ίδιο υψηλό επίπεδο φροντίδας σε όλους ανεξαιρέτως τους ασθενείς του Νοσοκομείου, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες, με αποτελέσματα εφάμιλλα των καλύτερων ιατρικών κέντρων της Ευρώπης. Συνολικά, το Π.Γ.Ν. “ΑΤΤΙΚΟΝ” είναι ένας κόμβος αριστείας που συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας της Χώρας».

Η απάντηση του καθηγητή αγγειοχειρουργικής

Ο καθηγητής αγγειοχειρουργικής, στον οποίο έχει αναφερθεί προσωπικά ο Γιάννης Καλλιάνος, απαντά σήμερα στις κατηγορίες, μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων του Μιχάλη Δημητρακόπουλου και Γιάννη Παπαριστείδη.

Στη δήλωση ανέφερε: «Ο εντολέας μας Ι.Κ., Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, εκφράζει την ειλικρινή του λύπη για τον θάνατο του Δημητρίου Καλλιάνου. Όλοι οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας, που είχε ο αποθανών, όπως επιτάσσει το ιατρικό τους καθήκον και όπως λειτουργούν σε όλους τους ασθενείς ανεξαιρέτως.

Η πολυπλοκότητα των προβλημάτων υγείας του αποθανόντος επέβαλε τη συνεργασία καρδιολόγου, πνευμονολόγου, νεφρολόγου, λοιμωξιολόγου και εντατικολόγου. Η επιστημονική άποψη όλων των ανωτέρω ήταν ότι η τυχόν διασωλήνωση του ασθενούς, χωρίς να υπάρχει απόλυτη ένδειξη, θα αποτελούσε εσφαλμένη ιατρική πράξη, καθώς η αποσωλήνωσή του θα ήταν πρακτικώς αδύνατη.

Η εισαγωγή ασθενών στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) διέπεται από αυστηρούς ιατρικούς κανόνες, που ισχύουν για όλους τους ανθρώπους, και η σχετική απόφαση λαμβάνεται από όλους τους θεράποντες ιατρούς. Η εισαγωγή στην Μ.Ε.Θ. μη διασωληνωμένου ασθενούς, που δεν πληρούσε τις ιατρικές προϋποθέσεις και συγχρόνως ήταν συγγενής Βουλευτού, θα αποτελούσε ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση. Κατά τη διάρκεια της 23ης Απριλίου, ο ασθενής παρουσίασε επιδείνωση και αποφασίστηκε η εισαγωγή στη Μ.Ε.Θ. στις 18.30, αφού προηγήθηκε η διασωλήνωσή του. Δυστυχώς η λίαν επιβαρυμένη υγεία του δεν επέτρεψε την αποφυγή του μοιραίου».

Σε ανάρτησή του μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Γιάννης Καλλιάνος έγραφε, μεταξύ άλλων: «Θέλαμε να στο πούμε σιγά σιγά όταν θα έβγαινες από το Αττικό. Φρόντισαν όμως κάποιοι να μην βγεις ποτέ από εκείνο το δωμάτιο της Αγγειοχειρουργικής κλινικής. Ο Καθηγητής Κακκίσης έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια. Τον παρακαλούσε αδελφός μου να σε βάλει στην πλατφόρμα για ΜΕΘ η να σου βρούνε ΜΑΦ και μας κοιτούσαν με απορία διότι έλεγαν ότι οι εξετάσεις σου ήταν εξαιρετικές. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσει αυτή η στιγμή που ο πόνος αυτής της απώλειας θα μου σκίσει την ψυχή μου μια για πάντα. Έκανα ότι μπορούσα, σήκωσα τη γη ανάποδα. Δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη. Κάποιοι αδιάφοροι κανόνισαν για τη δική σου ζωή. Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός να τους λυπηθεί. Καλό Παράδεισο μπαμπά μου. Σε ευχαριστώ που έδωσες τη ζωή σου για εμάς, για τη μαμά, που μας μεγάλωσες και μας έκανες ταπεινούς ανθρώπους. Θα είσαι δίπλα μου και μέσα μου για πάντα. Στέρεψαν τα δάκρυα μου μπαμπά μου».

Χρήστος Καλλιάνος: «Πάλεψα πολύ για τον πατέρα μου, θα στηρίξουμε τη μητέρα μας»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Χρήστος Καλλιάνος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Alpha για τον θάνατο του πατέρα του, τονίζοντας πως «πάλεψα πολύ».

Ο καρδιολόγος Χρήστος Καλλιάνος κατηγορεί τους γιατρούς του νοσοκομείου για αλαζονική συμπεριφορά. Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η μητέρα του είναι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση και πως τόσο ο ίδιος όσο και ο αδελφός του, ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος θα σταθούν στο πλευρό της.

«Έχουν γίνει πολλά κακά πράγματα. Ο τρόπος με τον οποίο πέθανε δεν αρμόζει σε κανέναν. Πέθανε αβοήθητος», υπογράμμισε ο Χρήστος Καλλιάνος.

Αμέσως μετά, δήλωσε πως «πάλεψα πολύ αλλά είχα απέναντί μου φοιτητές ειδικευόμενους και άτομα με αλαζονική συμπεριφορά».

Γιάννης Καλλιάνος: «Δεν έπρεπε να είχε αυτό το τέλος ο πατέρας μου»

«Δεν έπρεπε να είχε αυτό το τέλος ο πατέρας μου», τόνισε νωρίτερα σήμερα ο Γιάννης Καλλιάνος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ μία ημέρα μετά τον θάνατο του πατέρα του στο Αττικό νοσοκομείο άνοιξε την καρδιά του, ενώ ξέσπασε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη, δηλώνοντας «απορώ πώς δεν βγαίνει ο Άδωνις να πει ότι έχω δίκιο». Πρόσθεσε λέγοντας: «Καλώ τον Άδωνι Γεωργιάδη να βγει να πει όσα του έλεγα». Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Άδωνις Γεωργιάδης του είπε στο τηλέφωνο: «Γιάννη, έχει γίνει ιατρικό συμβούλιο και ο πατέρας σου πάει εξαιρετικά».

«Ο Άδωνις ο φίλος να πει δημόσια όσα μου είπε, ότι οι γιατροί του έλεγαν ότι πάει εξαιρετικά και τρεις ημέρες μετά ο πατέρας μου πέθανε».

«Έπρεπε να μπει στη ΜΕΘ πριν τον διασωληνώσουν», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος και «το διάστημα αυτό, των τεσσάρων ημερών θα ήταν αρκετό για να σωθεί».

Απευθυνόμενος ξανά στον Άδωνι Γεωργιάδη είπε «Άδωνι, τιμάς την παράταξη, τιμάς τα παντελόνια σου και σ’ αγαπώ. Βγες και πες την αλήθεια».

Συμπλήρωσε πως τον πατέρα του τον χειρούργησαν μέσα σ’ ένα απλό δωμάτιο και εκεί πιθανότατα χωρίς ποδιές έκοψαν το δάχτυλό του». Επισήμανε πως δεν υπήρχε το ιδανικό περιβάλλον, η κατάλληλη προετοιμασία.

«Δεν τα βάζω ούτε με το ΕΣΥ, ούτε με τη ΝΔ», είπε και πρόσθεσε πως τον πήραν τηλέφωνο τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη.

Κλείνοντας είπε πως «ντρέπομαι ως βουλευτής να βγω και να πω τα όσα έγιναν μέσα στο νοσοκομείο. Αν τα πω, πολλοί θα χάσουν τη δουλειά τους. Και δεν το λέω εκδικητικά, αλλά όπως πέθανε ο δικός μου πατέρας, έχουν πεθάνει πολλοί άλλοι με παρόμοιο τρόπο», ενώ πρόσθεσε ότι λαμβάνει πολλά μηνύματα στα social media από πολίτες που έχασαν συγγενείς με παρόμοιο τρόπο.

Μητέρα Καλλιάνου: Πήρε φακελάκι ο γιατρός

Ξέσπασε η μητέρα του Γιάννη Καλλιάνου και σύζυγος του Δημήτρη που «έφυγε» από τη ζωή μετά τη νοσηλεία του στο Αττικόν. Πιο συγκεκριμένα, η ίδια μιλώντας στην κάμερα εκπομπής του ALPHA περιγράφοντας τα όσα έζησε δίπλα του στο νοσοκομείο, όσα της έλεγαν οι γιατροί αλλά και τις συνθήκες νοσηλείας του.

«Τον ακρωτηρίασαν μέσα σε ένα απλό δωμάτιο» είπε χαρακτηριστικά η ηλικιωμένη γυναίκα, αναφέροντας πως χάθηκαν πολλές μέρες άδικα ενώ θα μπορούσε τώρα να ζει.

Στη συνέχεια μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησε ο σύζυγος της είπε πως «δεν υπήρχαν σεντόνια στο νοσοκομείο» ενώ την ίδια συνεχώς την ενημέρωναν πως η υγεία του συζύγου της πηγαίνει καλά και πως σε λίγες ημέρες θα βγει έξω μέχρι που ήρθε ο ξαφνικός θάνατος.

Παράλληλα, η ίδια τόνισε πως είχε δώσει και φακελάκι στον γιατρό που τον έβλεπε, με το ποσό των 500 ευρώ κάτι που όπως είπε ο Χρήστος Καλλιάνος δεν το ζήτησε ο γιατρός αλλά η μητέρα του το έδωσε ως «ευχαριστώ».

Κούγιας: Ο πατέρας του έχασε τη ζωή του παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών

Για ιατρικά λάθη μίλησε ο δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, Αλέξης Κούγιας, σχετικά με τον θάνατο του πατέρα του βουλευτή και τις καταγγελίες για ιατρικά λάθη.

Ο Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και μετεωρολόγου, Γιάννη Καλλιάνου, μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Ο κ. Καλλιάνος ήρθε στο γραφείο μου και μου ζήτησε να τον εκπροσωπήσω, κάνοντας λόγο για ακραία ιατρικά λάθη σε ό,τι αφορά την νοσηλεία του πατέρα του».

«Ο πατέρας του κ. Καλλιάνου, έχασε τη ζωή του παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών ότι οι εξετάσεις του ήταν πολύ καλές και θα έχει μια βραχυχρόνια νοσηλεία», ανέφερε στη συνέχεια και παρατήρησε ότι «μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του Άδωνι Γεωργιάδη», αποδίδοντάς του «ακραία υπεράσπιση του συστήματος, αγνοώντας τα γεγονότα».

Στη συνέχεια σημείωσε πως ο Γιάννης Καλλιάνος μίλησε για διαλογή ασθενών, ωστόσο όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει πρώτα να εξεταστεί αναλυτικά ο φάκελος.

Σχετικά Άρθρα