«Μαύρα σύννεφα» πάνω από τους εργαζόμενους – Τα μέτρα της κυβέρνησης θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

 «Μαύρα σύννεφα» πάνω από τους εργαζόμενους – Τα μέτρα της κυβέρνησης θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη -μισόκλειστη- Βουλή, στην οποία θα περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ήδη η τρόικα Σταϊκούρα – Γεωργιάδη – Βρούτση, με πρώτο τη χρονική μετάθεση της καταβολής του δώρου Πάσχα. Θα περιλαμβάνει όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα πέραν όσων έχουν ήδη γίνει γνωστά: θα προβλέπει φερ’ ειπείν αύξηση των κονδυλίων για την Υγεία, ενώ θα θέτει νέους, πολύ χαμηλότερους στόχους για τα φορολογικά έσοδα.

Την ίδια στιγμή: οι τελευταίες ελπίδες για ανάπτυξη το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους εξανεμίστηκαν, ανάσα από την άλλη δίνουν οι ανακοινώσεις του προέδρου της Κομισιόν για χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Με τρόπο αυτό η «άχρωμη» φον ντερ Λάιεν απέδειξε, αν μη τι άλλο, αντανακλαστικά για το ευρωπαϊκό whatever it takes.

Παρά όμως τα «εργαλεία» εκ Βρυξελλών, η ελληνική κυβέρνηση είτε δείχνει επιφυλακτική να προχωρήσει σε ριζικά μέτρα φοβούμενη πιθανώς για τη συνέχεια είτε -και αυτό είναι ακόμη χειρότερο- προχωρά σε μέτρα που …γέρνουν προς την πλευρά των εργοδοτών. Ήδη τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, κυρίως της μείζονος, όσο και από το φιλικό της Τύπο γίνεται λόγος για προσπάθεια για εκ βάθρων αλλαγές στο εργατικό δίκαιο, τις αμοιβές κ.ο.κ. πολύ μεγαλύτερες και από αυτές που επέβαλαν μνημονιακοί νόμοι.

Βεβαίως η πραγματικότητα ότι βρισκόμαστε σε «πόλεμο» ευνοεί τις έκτακτες καταστάσεις, δεν αναιρείται από την άλλη το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατεύθυνση των μέτρων, ποιους θα προστατέψει περισσότερο.

Χαρακτηριστικό είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία» (που δεν την λες και… «Αυγή»): «Λάθος συνταγή» είναι ο βασικός τίτλος, με υπέρτιτλο, «Αλλιώς τα παρουσίασε ο Κυριάκος και άλλα ανακοίνωσαν οι υπουργοί», ενώ ένας από τους υπότιτλους σημειώνει: «Ανοίγει κερκόπορτα απολύσεων και μειώσεων μισθών».

Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πολλά «γκρίζα» σημεία από τη χθεσινή «συνέντευξη Τύπου» (επί τη ευκαιρία γιατί δεν δίδεται η δυνατότητα στους δημοσιογράφους του οικονομικού ρεπορτάζ να υποβάλλουν ερωτήσεις μέσω email, όπως γίνεται στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών;). Ενδεικτικώς, ο εργοδότης θα πρέπει να διατηρεί τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, όχι όμως κατ’ ανάγκην τα ίδια πρόσωπα. Από το οποίο προκύπτει ότι για τους υψηλότερα αμειβόμενους υπαλλήλους έρχονται μαύρες μέρες… Εκτός όμως από το τσουνάμι απολύσεων -είναι γεγονός άλλωστε ότι ο κλάδος που επέδειξε τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στη συγκυρία, ήταν αυτός της εργοδοσίας όταν ξεκίνησε τις απολύσεις με τα πρώτα κρούσματα- εργατολόγοι κ.α. δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για πραγματικό «εργασιακό Μεσαίωνα».

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, προκρίνει μοντέλο κράτους – πατερούλη, που θα αναλάβει να καλύψει όλες τις ανάγκες. Καλεί, έτσι, την κυβέρνηση να καταβάλει εκείνη το δώρο Πάσχα, τώρα, αφού τα πάγια έξοδα των πολιτών είναι μεγαλύτερα από τα (όποια) έσοδά τους. Να καταβάλλει εκείνη τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που πλήττονται, να δώσει μηνιαίο επίδομα ίσο με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Κι ακόμη, να καταβάλει άμεσα επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να «παγώσει» ποινικές κυρώσεις για τη σφράγιση επιταγών (θέμα το οποίο αναδεικνύει ως εξόχως σημαντικό η αγορά).

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να αναστείλει τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του έτους, να δοθούν εδώ και τώρα άτοκα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αλλά και να προστατευθούν τα ωράρια των εργαζομένων που έχουν γίνει «λάστιχο» λόγω των έκτακτων συνθηκών (π.χ. σούπερ μάρκετ). Σχετική κοινή δήλωση έκαναν η Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Παππάς και Ε. Τσακαλώτος.

Οι υπουργοί Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης και στις χθεσινές ανακοινώσεις τους, αλλά και στην ανακοίνωση της προηγούμενης δέσμης μέτρων, υπογράμμισαν πολλές φορές ότι όλοι μαζί θα περάσουμε απέναντι. Μένει να δούμε αν ήταν σχήμα λόγου ή δέσμευση.

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα