Ο Ερντογάν ανοίγει τα χαρτιά του

 Ο Ερντογάν ανοίγει τα χαρτιά του

Ανάδρομη πορεία δείχνουν να έχουν πάρει τα πράγματα για τον Πρόεδρο της Τουρκίας, που ακόμη κρατά πάντως στα χέρια του το κλειδί των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Πρώτα, ήταν το δίλεπτο… στήσιμο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν (δεν έγινε από λάθος, αφού ρωσικό κανάλι, με χρονόμετρο στην οθόνη του, μαγνητοσκοπούσε την άβολη αναμονή). Και χθες, το «ναυάγιο» στις συζητήσεις με την ηγεσία της Ε.Ε.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ

Το ότι έφυγε από τη συνάντηση χωρίς να προβεί σε δηλώσεις μπορεί να έχει πάντως δύο τρόπους ανάγνωσης:

Ο πρώτος, ότι ήθελε να σηματοδοτήσει με την κίνησή του αυτή το «ναυάγιο», τη δυσαρέσκειά του για ό,τι (δεν) του έδωσαν οι Ευρωπαίοι. Ο δεύτερος όμως, ότι ήθελε να κερδίσει χρόνο. Κατά συνέπεια, όλα τα μυστήρια αναμένεται να λυθούν με τη δημοσιοποίηση της συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροπλάνο, κατά την προσφιλή τακτική του… (Ο Ρ.Τ. Ερντογάν επέστρεψε το βράδυ, έχει μιλήσει με τους δημοσιογράφους, αλλά ακόμη δεν δημοσιοποιήθηκε κάτι από την εν πτήσει ενημέρωση).

Στην άλλη πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από την καθαρή στάση της καγκελαρίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέτει ένα τετράπτυχο αιτημάτων: επιστροφή όσων παραμένουν στην περιοχή, επιστροφές και από την ελληνική ενδοχώρα, διασύνδεση των Κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς τη γείτονα με το ρυθμό επιστροφών, κοινές επιχειρήσεις με την Frontex. Και συνάντησε, καθώς λένε στην κυβέρνηση, ευήκοα ώτα –όλα, μα όλα όμως θα κριθούν την επομένη της …εθνικής επετείου, ακριβέστερα το διήμερο 26 και 27 Μαρτίου στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να φέρνει εκεί ένα νέο σχέδιο που θα αντικαταταστήσει τη, νεκρή πια, ευρωτουρκική Δήλωση.

Διαφορετική ήταν η ανάγνωση της συγκυρίας από την αξιωματική αντιπολίτευση, που επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν ζήτησε άμεση σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με ξεκάθαρες καταδικαστικές δηλώσεις για την τουρκική επιθετικότητα και κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εάν αυτή συνεχίσει να καταστρατηγεί την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Eπίσης ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τον πρωθυπουργό να ζητήσει νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στην Ευρώπη, αντίστοιχο με εκείνο του 2016, αλλά και αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση, όπως αναφέρει.

Και μπορεί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με γνώση των ελληνοτουρκικών θεμάτων, να προεξοφλούσαν ότι τα πιο δύσκολα είναι πίσω μας, φαίνεται όμως να ξεχνούν ότι ακόμη και σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος έχει έναν ισχυρό σύμμαχο: την επερχόμενη άνοιξη. Θέμα λίγων εβδομάδων να χαμηλώσει η στάθμη των νερών στον Έβρο, να πέσουν οι αέρηδες στο Αιγαίο. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος άλλωστε για το σημερινό σκηνικό στις Καστανιές;

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα