• 8 Μαρτίου, 2021

Υπουργικό με άρωμα… εκλογών – Εμβόλια, τρίτο lockdown και οικονομική ασφυξία στο τραπέζι – Τι θα πει ο πρωθυπουργός

 Υπουργικό με άρωμα… εκλογών – Εμβόλια, τρίτο lockdown και οικονομική ασφυξία στο τραπέζι – Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας λόγω των καθυστερήσεων στην παραλαβή των εμβολίων και της αύξησης των μεταλλάξεων συνεδριάζει για πρώτη φορά το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης με τη νέα του σύνθεση. Ωστόσο ένα από τα ζητήματα που θα κυριαρχήσουν θα έχει έντονο εκλογικό άρωμα και δεν είναι άλλο από την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ένα νομοσχέδιο που έρθει το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη βουλή.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Πρόκειται για ένα ζήτημα που θα προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ισχύει μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα τονίσει στο υπουργικό συμβούλιο πως πρόκειται για μια προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης με την οποία αλλάζει το σύστημα της απλής αναλογικής και θα ευθυγραμμίζει με καλύτερο τρόπο τη βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια.

  • Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εκλογή των δημάρχων και των  περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο για την οποία θα αρκεί πλέον το 43%. Παράλληλα μπαίνει πλαφόν 3%  για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια και καταργείται η τέταρτη κάλπη για τους διαμερισματικούς και κοινοτικούς συμβούλους.

Το άνοιγμα της συζήτησης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναμένεται να φέρει στο τραπέζι τα σενάρια των πρόωρων εθνικών εκλογών κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση τονίζοντας πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα «γαλάζια» στελέχη που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο εκλογικός χρόνος να κριθεί από την πορεία της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ύφεση στην οικονομία.

Κατά την εισήγηση του ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του κοροναϊού αλλά και για τις εξελίξεις στο ζήτημα των εμβολιασμών για το οποίο επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς οι ρυθμοί μειώνονται συνεχώς. Επί του παρόντος η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει ρότα και να στραφεί σε άλλες λύσεις. Θα συνεχίσει να ακολουθεί την ευρωπαϊκή γραμμή και να στηρίζει τις συμφωνίες που έχουν γίνει με τις φαρμακοβιομηχανίες.

Εκείνο όμως που τρομάζει το Μαξίμου είναι ένα ενδεχόμενο τρίτο lockdown το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην ελληνική οικονομία που πιέζεται ασφυκτικά. Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να μιλήσει στο υπουργικό Συμβούλιο για τα μέτρα στήριξης για όσους έχουν πληγεί και εξακολουθούν να πλήττονται από την πανδημία. Παράλληλα θα αναφερθεί και στο δεκαετές ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ, που άντλησε η χώρα μας από τις αγορές,   με επιτόκιο περίπου 0,8%.

  • Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία δυσκολεύει ολοένα και περισσότερα, τα έσοδα στα κρατικά ταμεία λιγοστεύουν και οι κοινοτικοί πόροι από το ταμείο ανάκαμψης καθυστερούν ανησυχητικά.

Είναι ενδεικτικό πως ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ, την ανησυχία του για την πορεία της οικονομίας εκφράζει διαρκώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του για το ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων.