Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γκρίζο σημείο απολύσεων στην επίμαχη τροπολογία – “Επανέρχεται η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο”

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γκρίζο σημείο απολύσεων στην επίμαχη τροπολογία – “Επανέρχεται η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο”

Ο υψηλός δείκτης θετικοτητας που καταγράφεται στο Ρέθυμνο, την Πάρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη διατηρεί την κατάσταση συναγερμού στο κυβερνητικό επιτελείο. Οι επιστήμονες μάλιστα δεν κρύβουν την ανησυχία τους και κατά πληροφορίες στην προσεχή συνεδρίαση τους θα μελετήσουν πιθανή επέκταση του διπλού ελέγχου μέσα στην εβδομάδα των εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση όχι μόνο στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αλλά γενικά ανά την επικράτεια.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης με προεξάρχοντα τον ΣΥΡΙΖΑ, που επέκρινε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει από το παράθυρο την διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, κατατέθηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζομένων σε δομές ευπαθών ομάδων.

Με κεντρική κύρωση την άδεια άνευ αποδοχών και ενσήμων, η εν λόγω τροπολογία υποχρεώνει όλους τους εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου να επιδεικνύουν στον προϊστάμενο ή στον εργοδότη τους το σχετικό πιστοποιητικό προκειμένου να σχηματίσουν απτή εικόνα πιθανών επιδημιολογικών κινδύνων στους χώρους εργασίας, όπως ξεκαθαρίζεται.

  • Γκρίζο σημείο, που θα φανεί στην πράξη αν θα είναι προπομπός απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, παραμένει η διάρκεια της αναστολής εργασίας. Κατά πληροφορίες, ο εργοδότης θα δύναται να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την “αποστρατεία” των ανεμβολίαστων εργαζομένων, με νέους συμβασιούχους για τρεις μήνες σε πρώτη φάση. Με άδηλο όμως τι θα γίνει αν ο ανεμβολιαστος υπάλληλος δεν συμμορφώνεται εντός τριμήνου ή για παράδειγμα αλλάξει γνώμη και εμβολιαστεί ενόσω διαρκεί η σύμβαση του αντικαταστάτη του.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Ξανθός και Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνουν με νόημα ότι “ειδικά στο δημόσιο τομέα, το Κράτος ως εργοδότης δεν μπορεί να στερήσει τον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων ή συμβασιούχων) και να τους δημιουργήσει βιοποριστικό πρόβλημα. Η αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών είναι τιμωρητική και δεν είναι αποδεκτή. Ο  κ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα επαναφέρει με νέους όρους τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο” καταλήγουν.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η στάση τους είναι επιβεβλημένη για την προστασία της δημόσιας υγείας και πως οι παρεμβάσεις τους είναι οι λιγότερο δραστικές ως προς το σκέλος των κυρώσεων που επισείουν. “Οι πολίτες επικροτούν τις καθαρές θέσεις” επισημαίνουν για να κατευνάσουν και τις γαλάζιες ανησυχίες για την πρόκληση αχρείαστων κοινωνικών μετώπων.

Σχετικά Άρθρα