• 2 Αυγούστου, 2021

Υπερταμείο: Ασυνήθιστη παρέμβαση για την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

 Υπερταμείο: Ασυνήθιστη παρέμβαση για την απεργία στα Μέσα Μεταφοράς

Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση που έκανε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ ή πιο γνωστή ως Υπερταμείο) και αφορά την απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ). Το Υπερταμείο – που ελέγχει όλες τις ΔΕΚΟ και που ουσιαστικά σηματοδοτεί το Δημόσιο – δεν επιλέγει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη αλλά μιλά αορίστως για την «ανάγκη» διαλόγου, «για τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών στη χρήση των δημόσιων μέσων», χωρίς να διευκρινίζει σε τι ακριβώς συνίσταται η παρέμβασή του αυτή.

Μάλιστα, το Υπερταμείο μιλά για «το απόλυτο δικαίωμα» μετακίνησης των υποψηφίων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις», κάτι που διασφαλίστηκε σήμερα, παρά τις κινητοποιήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση αυτή του Υπερταμείου «κλείνει το μάτι» στο εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει 33% προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις κινητοποιήσεων από τους εργαζομένους.

  • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση της διοίκησης του Υπερταμείου, «οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι μέρος της δημόσιας περιουσίας. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και δεν νοείται να χρησιμοποιούνται από οποιονδήποτε, εν μέρει ή στο σύνολό τους, για σκοπούς που ακυρώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους. Το δικαίωμα των χιλιάδων μαθητών και μαθητριών που δίνουν αυτές τις ημέρες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια στην απρόσκοπτη μετακίνησή τους, προς και από τα εξεταστικά κέντρα, είναι απόλυτο».

Προσθέτει δε, ότι «για το Υπερταμείο, που εργάζεται συστηματικά με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις εταιρίες μέλη του (Αστικές Συγκοινωνίες Αθηνών- ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ) για την αναβάθμιση των δημοσίων συγκοινωνιών, η αναγκαιότητα ενός διαλόγου για τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων των πολιτών και σε όλες τις συνθήκες στη χρήση των δημοσίων μέσων είναι προφανής. Για τον σκοπό αυτό το Υπερταμείο θα έρθει σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε συνεργασία με τον όμιλο ΟΑΣΑ».

Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα η ΕΕΣΥΠ ανακοίνωσε τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), στο οποίο το Υπερταμείο είναι ο μοναδικός μέτο