Έντονες αντιδράσεις μετά την απόρριψη πρότασης Τσίπρα να ελέγχονται τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Υπέρ το ΠΑΣΟΚ

 Έντονες αντιδράσεις μετά την απόρριψη πρότασης Τσίπρα να ελέγχονται τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Υπέρ το ΠΑΣΟΚ

Απορρίφθηκε η πρόταση Τσίπρα για σύσταση διακομματικής επιτροπής ελέγχου, με την οποία συμφώνησε και το ΠΑΣΟΚ ώστε να ελέγχονται κοινοβουλευτικά τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρόταση απορρίφθηκε στην Επιτροπή Κανονισμού, σε κλειστή συνεδρίαση, με το σκεπτικό ότι τα ζητήματα της λογοδοσίας καλύπτονται από τους θεσμικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και τους αντίστοιχους ελέγχους της Κομισιόν.

Μάλιστα είναι πιθανό να μην τεθεί καν σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, αφού δεν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κανονισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει σε ανάρτηση στο twitter «στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 4 μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά. Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό…».

«Να γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Την εξέλιξη είχε ουσιαστικά προδιαγράψει η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας ότι πρόκειται για προειλημμένη κυβερνητική απόφαση. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «αφού ο κ. Τασούλας καθυστέρησε τέσσερις μήνες να φέρει στη Βουλή την πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής διαβούλευσης και λογοδοσίας για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021-2027, τελικά η Ν.Δ. αποφάσισε να την απορρίψει. Προφανώς αυτή την απόφαση την είχαν λάβει από την πρώτη στιγμή που κατατέθηκε η συγκεκριμένη πρόταση. Η σπουδή όμως του κ. Τασούλα να τη φέρει τέλη Ιουλίου εν κρυπτώ δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τα αδύνατα δυνατά για να περάσει στα ψιλά η στάση της, για την οποία δεν υπάρχουν και πολλά επιχειρήματα να υποστηρίξει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης «δεν επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφαλή, κοινωνικά δίκαιη και εθνικά επωφελή αξιοποίησή τους, ειδικά όταν αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα υπερβαίνουν τη θητεία μίας κυβέρνησης και αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και θεωρούνται “καλή πρακτική”». Τονίζει μάλιστα πως «η Δεξιά επιλέγει ξανά το δρόμο της αδιαφάνειας και της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος».

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ήδη να αθροίσει στα θετικά της πρωτοβουλίας του το ότι πέτυχε ευρύτερη συσπείρωση στο αίτημά του. Κυρίως επειδή υπέρ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε το ΠΑΣΟΚ με την Ευαγγελία Λιακούλη να θυμίζει πως έχει ζητήσει ανάλογη ρύθμιση από τις αρχές του χρόνου.

Επίσης να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για το ότι θέλησε να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα σε μία τόσο σύντομη διαδικασία όπως είναι η συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, που είναι ιδιαίτερα φειδωλό στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης, ψήφισε λευκό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός κ. Εφη Αχτσιόγλου σε ανάρτηση της αναφέρει:

Σήμερα η ΝΔ απέρριψε την -εδώ και μήνες κατατεθείσα- πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ένας λόγος είναι η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Ο άλλος -λιγότερο γνωστός- είναι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων.

Παρά τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

– Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.

– Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.

– Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η ΝΔ απορρίπτει τον έλεγχο είναι η ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν. Μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι επιλογές της ΝΔ, σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού, γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές για την πραγματική οικονομία. Δεν υπονομεύουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς. Το γεγονός αυτό δεν κρύβεται, όπως και η αναντίστρεπτη φθορά της κυβέρνησής του. Το κρίσιμο είναι να μην προκαλέσει αναντίστρεπτη φθορά και στην κοινωνία.

Πηγή: news247

Παναγιώτης Δρίβας