Βίτσας στο libre: Με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος – Δεν βλέπω σε ποια βάση θα μπορούσε να στηριχθεί “μεγάλος συνασπισμός”

 Βίτσας στο libre: Με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος – Δεν βλέπω σε ποια βάση θα μπορούσε να στηριχθεί “μεγάλος συνασπισμός”

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Βίτσα «μια συνεργασία, για να είναι καρποφόρα, πρέπει να βασίζεται πάνω σε αρχές και κοινούς στόχους».

Σ’ αυτό το πλαίσιο γίνεται και η πρόταση για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Σ’ ότι αφορά την απλή αναλογική για τον κ. Βίτσα «είναι το εκλογικό σύστημα που συνδυάζει τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα και ισοτιμία της ψήφου με την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασιών».

Για την πιθανότητα ενός μεγάλου συνασπισμού, ο ίδιος υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τον χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «οι πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μας είναι τόσο ξένες που ειλικρινά δεν βλέπω πάνω σε ποια βάση θα μπορούσε να στηριχθεί το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Κύριε Βίτσα δυστυχώς τα μέτωπα των πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας δεν έχουν σταματήσει. Και προφανώς η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη του συντονισμού πρέπει να αναλάβει και το κόστος καθώς έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων. Μήπως όμως πρέπει να πιστώσουμε στους ανθρώπους που παλεύουν με τις φλόγες ότι δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές έως σήμερα;

H κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τους πυροσβέστες. Τα εύσημα αξίζουν στο προσωπικό της πυροσβεστικής, στους πιλότους των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, τους εθελοντές κλπ. Στην κυβέρνηση, όμως, οφείλεται μόνο ψόγος. Μας είπαν ότι ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός βασίζεται στα διδάγματα της περσινής, καταστροφικής χρονιάς για τη Βόρεια Εύβοια και άλλες περιοχές της χώρας.

Αν κρίνουμε από την κατάσταση ως έχει, τα διδάγματα που πήραν είναι πώς να επαναλάβουν τα ίδια ακριβώς λάθη.

Και στην πρόληψη, και στην καταστολή και την κατάσβεση, και στην ανασυγκρότηση και ανανέωση του φυσικού περιβάλλοντος, και στις αποζημιώσεις. Και μάλιστα, παίρνοντας υπόψη ότι η κλιματική κρίση επιδεινώνει τα πράγματα και απαιτεί περισσότερα.

Τώρα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα, που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει από πέρυσι:

  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις και να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές. 
  • Να εκπονηθεί, σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς, μακροπρόθεσμο αλλά τακτικά αξιολογούμενο εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών που θα ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση σε συνεχή επικοινωνία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς.
  • Να δημιουργηθεί ένα διαρκές Επιτελείο Διοίκησης με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων. 
  • Να καταρτιστεί Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα.
  • Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
  • Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης. Και τέλος, να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Με αφορμή την ενεργειακή κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «παράνομα κέρδη που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα». Μάλιστα έχει υπολογίσει αυτά τα κέρδη σε κάτι παραπάνω από 1,7 δισ. € για την περίοδο Ιούλιος 2021 – Μάρτιος 2022.   Ποιοι είναι αυτοί που ενθυλάκωσαν αυτά τα «παράνομα κέρδη» και γιατί δεν προσφεύγετε στη Δικαιοσύνη για να τους αποκαλύψετε; 

Μα δεν έχουμε κρύψει ποιοι είναι οι ωφελημένοι από αυτό το πάρτι αισχροκέρδειας. Πρόκειται για το καρτέλ στην ενέργεια, τους ιδιωτικούς παρόχους και, δυστυχώς, και τη ΔΕΗ, την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε σε ακόμα μια γιάφκα ιδιωτικής κερδοσκοπίας εις βάρος του δημοσίου χρήματος και, φυσικά, των καταναλωτών.

Το καρτέλ στην ενέργεια είναι από τους βασικούς «πελάτες» της κυβέρνησης, η οποία βλέπει τον εαυτό της σαν μάνατζερ. Και ας είναι μάνατζερ, αν θέλει, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, όχι όμως με κρατικό χρήμα και όχι στις πλάτες των πολιτών.

Όχι μόνο έστρωσαν τον δρόμο για να παραχθούν αυτά τα παράνομα υπερκέρδη του καρτέλ, αλλά εδώ και μήνες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μη χρειαστεί να δώσει πίσω το καρτέλ ούτε ελάχιστο τμήμα από τον καρπό της αισχροκέρδειας.

  • Το αντίθετο: συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι καταλήγουν να πληρώνουν το πάρτι των κερδοσκόπων «καινοτόμων» και golden boysδιπλά: μία με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μία με τους φόρους τους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και μελλοντική κυβέρνηση της χώρας έχει μια αμιγώς πολιτική δουλειά να κάνει: να αναδεικνύει το ζήτημα, να επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης και να ενημερώνει τους πολίτες για το τι προτίθεται να κάνει ο ίδιος. Ήδη μιλήσαμε για άμεσες ενέργειες που θα μειώσουν τουλάχιστον κατά 50% τις αυξήσεις τιμών, έως ότου εκλογικευθούν και εξαλειφθούν. Και ενώ οι έλεγχοι θα ενταθούν, μία σειρά από φόρους θα μειωθούν -ΕΦΚ, ΦΠΑ σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης κλπ. Άμεσα πρέπει να επιστραφούν στους καταναλωτές τα 3,5 δισ. απ ’την υπεραπόδοση των φόρων της ακρίβειας Μητσοτάκη. 

Προσδοκία του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων. Αυτό το 2009 το ονομάζατε «3ο πόλο» και περιλάμβανε τα κόμματα της Αριστεράς και της Οικολογίας. Τότε απέτυχε η σύγκλιση, τώρα γιατί θα επιτευχθεί; Και να σας θυμίσω ότι ένα μεγάλο μέρος του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται ακόμη ότι αδίκως λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα μνημόνια. 

Μια συνεργασία, για να είναι καρποφόρα, πρέπει να βασίζεται πάνω σε αρχές και κοινούς στόχους, κυρίως όμως σε ένα καθαρό, συμφωνημένο και γνωστό στον λαό πρόγραμμα κυβερνητικής δράσης. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε διατυπώσει με μεγάλη σαφήνεια τις προτάσεις μας και το πρόγραμμα μας πάνω στα μεγάλα ζητήματα που θεωρούμε ως απόλυτη προτεραιότητα.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, την επένδυση στη δημόσια παιδεία και επιστημονική έρευνα, την ανακούφιση των νοικοκυριών και των πολιτών από τη ραγδαία μείωση του εισοδήματος τους λόγω της ακρίβειας, την περιβαλλοντική προστασία. Και φυσικά την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με βάση ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα βασίζεται στη διασφάλιση και αξιοποίηση των δημοσίων αγαθών.

Τα κόμματα στα οποία απευθύνεται η πρόσκληση μας, δηλαδή κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ, πρέπει να απαντήσουν σε αυτήν και να αποφασίσουν για τη στάση τους. Από αυτό θα κριθεί εάν θα έχουμε μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Τελικά το σύστημα της απλής αναλογικής σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο δικομματισμός πως μπορεί να εφαρμοστεί; Μήπως πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μεγάλο συνασπισμό; Εξάλλου και η ΝΔ έχει κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και εσείς με τους – για πολλούς ακροδεξιούς – Ανεξάρτητους Έλληνες. 

Εγώ έχω ένα άλλο ερώτημα. Είναι καλό για την κοινωνία ο δικομματισμός; Απαντώ όχι. Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που συνδυάζει τη μεγαλύτερη δυνατή αντιπροσωπευτικότητα και ισοτιμία της ψήφου με την καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασιών. Είναι δείγμα πολιτικής προόδου και εμβάθυνσης της δημοκρατίας.

Από την άλλη, για να λειτουργήσει όντως και να μην εξελιχθεί σε παρωδία ή ισοπέδωση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών, πρέπει να αφορά κατ’ αρχήν πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και τοποθετούνται σε όμορες παρατάξεις στο ιδεολογικό φάσμα, στον διαχωρισμό πρόοδος vs συντήρηση. Αυτό εκ των πραγμάτων αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ. 

Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα, αλλά πολιτικό. Με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη μας χωρίζει άβυσσος.

Στο πώς αντιλαμβανόμαστε την πολιτική, την κυβερνητική εξουσία, την ίδια τη δημοκρατία. Οι πρακτικές της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη μας είναι τόσο ξένες που ειλικρινά δεν βλέπω πάνω σε ποια βάση θα μπορούσε να στηριχθεί το σενάριο του «μεγάλου συνασπισμού».

Γνωρίζω ότι αυτό κυκλοφορεί από καιρού εις καιρόν, από θολές πηγές με σκοπιμότητες. Γνωρίζω επίσης ότι πολλοί θα έβλεπαν με καλό μάτι μια κυβέρνηση με πρότυπο αυτή του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία.

Δηλαδή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα στηρίζεται από έναν αλλοπρόσαλλο ιδεολογικά και πολιτικά κοινοβουλευτικό συνασπισμό. Βλέπουμε όμως ότι τελικά αυτό το μοντέλο απέτυχε και στην ίδια την Ιταλία. Επομένως, μακριά από τέτοιου είδους σεναριολογίες, αυτό που προέχει είναι να πέσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές το συντομότερο δυνατό και να προκύψει από αυτές τις εκλογές μια δυνατή λαϊκή εντολή για τον σχηματισμό μιας νέας δημοκρατικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ το 2015 ήταν ανάγκη της περιόδου, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν η κυβέρνηση των μνημονίων που μόλις είχε αποδοκιμαστεί στις εκλογές, ενώ το ΚΚΕ δεν βοήθησε. 

Και κάτι που αφορά σας αφορά προσωπικά: Υπήρξατε ο τελευταίος Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ. Υπήρξατε προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2009. Από τότε όμως φαίνεται ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα και έχετε περάσει σ’ αυτό που στην πολιτική ονομάζουμε εσωτερική αντιπολίτευση. Η «ομπρέλα» τι διαφορετικό προτείνει εντός του ΣΥΡΙΖΑ;

Το σωστό είναι πως ήμουν ο πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ (2013-Μάρτιος 2015) και έως τότε ήμουν Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΝ (2009-2013). Ακολούθησαν οι Τ. Κορωνάκης, Π. Ρήγας. Π. Σκουρλέτης και Δ. Τζανακόπουλος. Τώρα το βαρύ φορτίο το έχει η Ρ. Σβίγγου. Όπως και στους προηγούμενους, της εύχομαι κάθε επιτυχία. 

Στα λεγόμενα συστημικά κόμματα υπάρχει η τάση να ερμηνεύονται οι εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά υπό ένα παραμορφωτικό πρίσμα. Αυτό μπορεί απλά να οφείλεται σε άγνοια της ιστορίας και των διαδικασιών που ανέκαθεν είχαμε στην Αριστερά ή σε λιγότερο αθώες αιτίες που έχουν να κάνουν με την καλλιέργεια μιας εικόνας διχόνοιας εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

  • Εμείς στην Αριστερά και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν κρύβαμε τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις μας κάτω από το χαλί, ούτε φοβόμασταν την έντονη πολιτική αντιπαράθεση ακόμα και μέσα στο κόμμα. Με συντροφική διάθεση και αλληλεγγύη, όμως.

Έτσι γίνεται πάντα και αυτός είναι ο τρόπος μας. Αυτό που προέχει -και είναι η βασική θέση της Ομπρέλας- είναι η διατήρηση του ξεκάθαρα αριστερού πολιτικού στίγματος του κόμματος από τη μια πλευρά και η διασφάλιση της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας μέσα στο κόμμα αφετέρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και πρέπει να παραμείνει ένα κόμμα συλλογικό, ανοιχτό, αληθινά συμμετοχικό και προπάντων ριζοσπαστικά αριστερό. Δεν νομίζω ότι διαφωνεί κάποιος σε αυτά και όλοι υποστηρίζουμε την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, αποδεχόμενοι τη μεγάλη προσφορά του και την πολιτική του ικανότητα. Άρα, με τον Πρόεδρο, ενίοτε, έχουμε διαφορετικές απόψεις, όμως έχουμε την ίδια αγωνία και προσπάθεια για το μέλλον της χώρας. 

Από εκεί και πέρα, στο Συνέδριο μας καταλήξαμε σε συγκεκριμένες θέσεις και αποφάσεις. Όλοι είμαστε απολύτως στοιχισμένοι πίσω από αυτές και όλοι, από τον Αλέξη Τσίπρα ως το κάθε μέλος ξεχωριστά, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τον ωραίο πολιτικό αγώνα για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επερχόμενες εκλογές.


Παναγιώτης Δρίβας