Βασιλακόπουλος: Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή – Το απόλυτο εργαλείο για τα σχολεία είναι ο εμβολιασμός!

 Βασιλακόπουλος: Η Όμικρον δεν θα είναι η τελευταία παραλλαγή – Το απόλυτο εργαλείο για τα σχολεία είναι ο εμβολιασμός!

Απόλυτα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς «έχουμε το απόλυτο εργαλείο για λειτουργήσουν με ασφάλεια: τον εμβολιασμό», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στο libre, σε συνδυασμό και με την αυξημένη ιχνηλάτηση και την εφαρμογή της μάσκας.

της Ρούλας Σκουρογιάννη

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε, επίσης, υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια το πρωτόκολλο της πενθήμερης καραντίνας, αλλά και ποιοι είναι οι ορατοί (και όχι οι θεωρητικοί) κίνδυνοι από τη μετάλλαξη Όμικρον.

·        Πώς μπορεί να εφαρμοστεί το πρωτόκολλο για πενθήμερη καραντίνα με ασφάλεια, καθώς μπορεί κάποιος να παραμένει θετικός μετά την 5η ημέρα;

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το πρωτόκολλο ορίζει πως βγαίνει κάποιος από την καραντίνα την 5η ημέρα, εάν δεν έχει συμπτώματα. Στην ουσία, το πρωτόκολλο ακολουθεί αυτό που ορίζει το CDC: ότι κάποιος είναι ελεύθερος καραντίνας την 5η ημέρα όταν δεν έχει καθόλου συμπτώματα και πυρετό τουλάχιστον 24 ώρες πριν το τέλος της καραντίνας. Η λογική είναι ότι η μεγάλη μεταδοτικότητα έχει τελειώσει. Ο πιο ασφαλής τρόπος θα ήταν να επιστρέψει κανείς όταν το αντιγονικό τεστ (όχι το PCR) βγαίνει αρνητικό. Υπάρχει ένα ποσοστό, όπως λέτε και όπως υποπτεύεται ο κόσμος, που το τεστ θα βγει θετικό και στις 5 ημέρες και στις 7 πιθανόν, ακόμα και στις 10 ημέρες, σε πολύ μικρότερο ποσοστό. 

Με την παραλλαγή Όμικρον έχουν αλλάξει αυτά τα ποσοστά, καθώς έχει πιο βραχύβια διάρκεια και επώασης και νόσησης, αλλά δεν είναι μηδενική! 

Είμαστε στη χώρα που κάνει τα περισσότερα τεστ στην Ευρώπη ανά 100.000 πληθυσμού. Δε θα αποτελούσε πρόβλημα να επιστρέφουν οι υγειονομικοί στην υπηρεσία τους αφού έχουν αρνητικό Rapid test! Αυτό θα έπρεπε να είναι μία προϋπόθεση μαζί με την εφαρμογή όλων των υπόλοιπων μέτρων προστασίας, ώστε να εκμηδενίζεται η περίπτωση μετάδοσης».

·        Ποιοι είναι οι ορατοί κίνδυνοι από τη μετάλλαξη Όμικρον, για να αφήσουμε τα υποθετικά σενάρια ότι μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μιας νέας πιο επικίνδυνης παραλλαγής της Covid-19, όπως προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η υπεύθυνη εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Κάθριν Σμόλγουντ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο και προκαλώντας αναστάτωση στην κοινή γνώμη;

«Η μοναδική κρίσιμη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον είναι να φορτιστεί το Σύστημα Υγείας, γιατί όταν νοσούν πολλοί 

-ακόμα και αν χρειάζονται νοσηλεία σε μικρότερο ποσοστό- το πιθανότερο είναι ο συνολικός αριθμός αυτών που θα νοσηλευτούν θα είναι πολύ μεγάλος.  

Το ενδεχόμενο να οδηγήσει ή μετάλλαξη Όμικρον σε σοβαρότερη νόσηση ανά 100 ανθρώπους είναι σχεδόν σίγουρο ότι είναι αρνητικό

Αν υπάρχει πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον να είναι η τελευταία παραλλαγή του ιού, και σε αυτό η απάντηση είναι αρνητική, διότι υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, έχει εμβολιαστεί περίπου το 50% του πληθυσμού του πλανήτη. Απομένει άλλο 50%. Υπάρχει αισιοδοξία ότι, έως τα μέσα του 2022, θα υπάρχουν εμβόλια για όλους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα δεχτούν όλοι οι άνθρωποι να εμβολιαστούν και θα πραγματοποιηθούν τα κατάλληλα εμβολιαστικά προγράμματα. Έτσι, ο ιός θα βρίσκει ακόμα περιθώρια να πολλαπλασιάζεται, και όσο πολλαπλασιάζεται θα δημιουργεί στελέχη που θα ευνοούν την επικράτησή του, δηλαδή, θα είναι πιο μεταδοτικά. Η εξελικτική λογική, όμως, λέει ότι θα γίνονται λιγότερο νοσογόνα. Άρα, ο συνδυασμός μέσα στο 2022 πολύ περισσότερων εμβολίων παγκοσμίως και του ποσοστού νόσησης -που δε μας κάνουν πλήρως άνοσους αλλά προστατεύουν μερικώς από σοβαρές επαναλοιμώξεις- θα οδηγήσει σιγά-σιγά να καταλαγιάσει η επιδημία».

·        Γιατί να ανακοινώνονται από τον ΠΟΥ θεωρίες που μόνο αναστάτωση μπορούν να φέρουν στον κόσμο σε ένα τόσο κρίσιμο στάδιο της αντιμετώπισης της πανδημίας;

«Ίσως, επειδή υπάρχει στον κόσμο ένας εφησυχασμός ότι πήγαμε σε ένα πιο ήπιο στέλεχος, ας κολλήσουμε όλοι να τελειώνουμε με την πανδημία. Αναφέρει ο ΠΟΥ τους θεωρητικούς κινδύνους, καθώς υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος να δημιουργηθεί μία μετάλλαξη που θα είναι πολύ πιο επικίνδυνη με πολύ περισσότερες φορές μεγαλύτερη θνητότητα. Αυτό, όμως, πρακτικά δε θα συμβεί καθώς δεν έχει συμβεί σε κανέναν ιό, επειδή και να υπάρξει μία τέτοια μετάλλαξη δεν μπορεί να επικρατήσει, δε θα προκαλέσει επιδημία, διότι θα σκοτώνει αυτούς που προσβάλει και ο νεκρός δε μεταδίδει. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν προκάλεσε μεγάλη επιδημία ο SARS-1».

·        Πόσο ασφαλές είναι το άνοιγμα των σχολείων σε αυτή τη φάση της έντονης διασποράς της νόσου;

«Είμαι απόλυτα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων για πάρα πολλούς λόγους. Πρώτα από όλα, 15 μέρες τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά, τα κρούσματα διαρκώς αυξάνουν. Άρα, το να έχουμε τα παιδιά στο σπίτι δε βοήθησε να μην αυξηθούν τα κρούσματα στα παιδιά. Κατά δεύτερον, στα σχολεία, φοράνε μάσκα τα παιδιά, ενώ στα σπίτια δεν φοράνε. Ούτε όταν βρίσκονται με τους φίλους τους φοράνε μάσκα. Τρίτον, όταν πηγαίνει το παιδί στο σχολείο γίνεται αυξημένη ιχνηλάτηση και πολλά self test, κάτι το οποίο δε γίνεται όταν δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Θεωρώ ότι μικρό είναι το ποσοστό των γονέων που έκαναν 3 self test την εβδομάδα στα παιδιά τους, στο διάστημα των διακοπών. Με ανοιχτά τα σχολεία, θα έχουμε πολύ αυξημένη ιχνηλάτηση, άρα πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να γνωρίζουμε ποιο παιδάκι έχει κορονοϊό και να απομονώνονται το κρούσματα. Δε βλέπω ότι θα κερδίσουμε με τα σχολεία κλειστά. Πουθενά στον κόσμο δεν μπλοκαρίστηκαν τα σχόλια. Και το ακόμα σημαντικότερο: όσο πιο μεταδοτικός είναι ένας ιός τόσο λιγότερο μπορείς να τον περιορίσεις με καραντίνα και μέτρα lockdown. Δε λειτουργούν τα μέτρα αυτού του τύπου, διότι όλα αυτά στηρίζονται θεωρητικά στη μικρή κοινωνική επαφή, αλλά όσο πιο μεταδοτικός είναι ο ιός τόσο λιγότερο αποτελεσματικά γίνονται.  Για να λειτουργήσουν τα σχολεία μας, έχουμε το απόλυτο εργαλείο: τον εμβολιασμό, που είναι απλός και απόλυτα ασφαλής!».

Σχετικά Άρθρα