• 5 Αυγούστου, 2021

Βαρώσια: Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη – Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

 Βαρώσια: Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη με Αναστασιάδη – Οι πρώτες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συζήτησαν επίσης τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.


Μήνυμα Μητσοτάκη προς Άγκυρα

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης “για την ενδυνάμωση των αμερικανοκυπριακών σχέσεων έναντι της τουρκικής αδιαλλαξίας”, εξέπεμψε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες ελληνικές θέσεις, έκανε λόγο για μία λύση στο Κυπριακό, που θα σέβεται την κυριαρχία της Κύπρου.

“Αυτή είναι η λύση που προσέγγισαν πάντα η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά… Η προσπάθεια να νομιμοποιήσουν τετελεσμένα δεν πρόκειται να περάσει. Δεν υπάρχει χώρος για εναλλακτικές… Υπάρχει μόνο μία λύση. Αυτή που κατακτήθηκε από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας στις παράνομες και επικίνδυνες ενέργειες της Άγκυρας στον αέρα και στην θάλασσα της Κύπρου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Έντονη είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης Αμμοχώστου κατά παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών.

Η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν προκλητικές και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Πρόσθεσε επίσης ότι οι κινήσεις αυτές, είναι ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις ΗΠΑ, Κατερίνα Σώκου, η κ. Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι όσο η Τουρκία έχει στην κατοχή της το ρωσικό σύστημα S-400, θα διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της.

Σε αντίστοιχο αυστηρό ύφος σχολίασε τις ανακοινώσεις Ερντογάν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων με τη στήριξη της Τουρκίας και τόνισε ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.