Τζεντιλόνι: Το φθινόπωρο οι νέοι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας

 Τζεντιλόνι: Το φθινόπωρο οι νέοι όροι του Συμφώνου Σταθερότητας

Μια μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας στην ευρωζώνη, οι κανόνες του οποίου θα πιθανώς θα προβλέπουν συγκεκριμένους στόχους ανά χώρα για το χρέος, αναμένεται να παρουσιάσει μετά το καλοκαίρι ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, η Κομισιόν επιθυμεί να καταστήσει τα μεταρρυθμισμένα όρια δανεισμού «λιγότερο ασαφή και άκαμπτα».

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει ότι θα αλλάξουν σταδιακά τις δημοσιονομικές τους πολιτικές από υποστηρικτικές φέτος σε ουδέτερες το 2023.

Ο Τζεντιλόνι, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ιταλία, εξήγησε ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν κονδύλια που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που θεσπίστηκε για να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη μετά την πανδημία της Covid-19, για να ενισχύσουν τη χωρητικότητά τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κράτη μέλη της Ε.Ε. προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Η κατασκευή νέων υποδομών για την εισαγωγή επιπλέον υγροποιημένου φυσικού αερίου αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Ε.Ε.

Βαγγέλης Μαρινάκης