• 25 Οκτωβρίου, 2021

Τσίπρας: Όχι στην αμυντική συμφωνία με Γαλλία χωρίς διευκρινίσεις- Αυτό δεν είναι κυβέρνηση αλλά Μαξίμου ΑΕ

 Τσίπρας: Όχι στην αμυντική συμφωνία με Γαλλία χωρίς διευκρινίσεις- Αυτό δεν είναι κυβέρνηση αλλά Μαξίμου ΑΕ

Το μήνυμα ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αν δεν υπάρξουν διορθώσεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Μία τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν είτε επί του ίδιου του κειμένου, είτε μέσω δημόσιας δήλωσης από τη Γαλλία ότι θα συνδράμει τη χώρα μας αν χρειαστεί και αν παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε μία σαφή δήλωση από πλευράς της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να στείλει Έλληνες στρατιώτες σε καμία εμπόλεμη περιοχή μακριά από την ελληνική και γαλλική επικράτεια. «Αν δεν υπάρξει ως διασφάλιση είναι μία συμφωνία που δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;”

«Γυρίσαμε στην εποχή του Άκη και του Γιάννου;». Με την φράση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα διαφάνειας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που φέρνει την Πέμπτή για ψήφιση στην Βουλή η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αξιοπερίεργη την συμπεριφορά της κυβέρνησης που ενώ αρχικά είχε απορρίψει την αγορά των φρεγατών, που είχε προετοιμαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην συνέχεια ζήτησε από την αντιπολίτευση να στηρίξει αρχικά την αγορά των αεροσκαφών Rafale και στην συνέχεια αγορά πολεμικών Φρεγατών. Δίχως μάλιστα να υπάρχουν εισηγήσεις των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εγκάλεσε την κυβέρνηση λέγοντας πως «μας γυρίζει στην εποχή της αλόγιστης κούρσας τον εξοπλισμών».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την εισήγησή του εκτίμησε ότι ακολουθεί «μία περίοδος μεγάλης κοινωνικής έντασης, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, σε όλα τα πεδία».

«Από την πανδημία που ακόμα μας απειλεί, το αφόρητο κύμα της ακρίβειας για κάθε νοικοκυριό, την ανεργία και την επισφάλεια, ως την ενεργειακή και κλιματική κρίση και τις παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις», είπε, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας βρίσκουν πάντα πρόσφορο έδαφος να βγουν ξανά στην επιφάνεια οι εφιάλτες της ιστορίας». «Οι δυνάμεις του μίσους και του ρατσισμού. Για να σπείρουν φόβο και βία», σημείωσε, ενώ έκανε αναφορά «στα αποκρουστικά φαινόμενα ακροδεξιάς βίας σε Λύκειο της Θεσσαλονίκης».

“Χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων”

«Είναι το ίδιο Λύκειο που όταν πριν τρία χρόνια μαθητές του αναρτούσαν πανό με το σύνθημα η Δημοκρατία ξεπουλά τη Μακεδονία, κανείς από όσους σήμερα κρατάνε αποστάσεις και δήθεν ξαφνιάζονται, δεν έδειξε να ενοχλήθηκε», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «υποχρέωση της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη να αφήσει τις ίσες αποστάσεις για το χάιδεμα του ακροδεξιού ακροατηρίου».

«Η χυδαία και ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, δεν αποτελεί επίθεση στην αριστερά αλλά ξέπλυμα και εξιλέωση της ακροδεξιάς. Και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», τόνισε.

“Μαξίμου ΑΕ”

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα και σε βάρος της κυβέρνησης, συνολικά ως προς τη διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και για τον τρόπο που διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα, τονίζοντας πως τη χώρα «δεν την κυβερνά κυβέρνηση, αλλά το Μαξίμου Α.Ε.»

«Έχουμε την πιο ακατάλληλη κυβέρνηση για αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Έχουμε μία κυβέρνηση που αντί να λύνει προβλήματα, δημιουργεί. Ο πρωθυπουργός κυβερνά με την ανοχή και όχι την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, με εμφανέστατη δόση ειρωνείας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένας τομέας «που οι άριστοι όντως αρίστευσαν». Αυτός, όπως είπε, είναι «η εξυπηρέτηση συμφερόντων. Των δικών τους, των φίλων τους, των χορηγών τους. Με τρόπο σχεδόν χειρουργικό, έχουν βάλει κάτω τη περιουσία του ελληνικού και τη μοιράζουν. Το πλιάτσικο το ονομάζουν “μεταρρύθμιση” ή “στρατηγική επένδυση”», ανέφερε.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι εξίσου «καλό βαθμό» θα πάρουν και στη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε να ξανανοίξει η συζήτηση για το σχέδιο αυτό, καθώς κατά τη γνώμη του δεν έχει γίνει «καμία συζήτηση για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης».