• 23 Οκτωβρίου, 2021

Τσίπρας για ΔΕΗ: Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού αλλά είναι και εξαιρετικά ύποπτος ο τρόπος που το κάνετε

 Τσίπρας για ΔΕΗ: Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού αλλά είναι και εξαιρετικά ύποπτος ο τρόπος που το κάνετε

Με πολύ σκληρό πολιτικό λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για την ξαφνική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, επισημαίνοντας: “Χαρίζετε την περιουσία του ελληνικού λαού αλλά και είναι εξαιρετικά ύποπτος ο τρόπος που το κάνατε”. Ο κ. Τσίπρας τόνισε πώς είναι πρωτόγνωρο ακόμη και με όρους της αγοράς να αντιληφθεί κάποιος το γεγονός ότι και πληρώνει το ελληνικό δημόσιο 150 εκατ. ευρώ και εκχωρείται το 17% της ΔΕΗ ενώ στη συνέχεια διατύπωσε το ερώτημα: Πώς κάποιοι είχαν εσωτερική πληροφόρηση και πωλούσαν πακέτα της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο;

Αφορμή για την παρέμβαση που πραγματοποίησε ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που υπέβαλαν 56 βουλευτές του κόμματος για την ακρίβεια και συγκεκριμένα την “Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την Ενέργεια – Να σταματήσει η μετακύλιση των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή”.

«Επί 4,5 χρόνια, η πώληση της ΔΕΗ ήταν διαρκώς στην ατζέντα των δανειστών. Σε κάθε διαπραγμάτευση, αποτελούσε κεντρικό σημείο τριβής και μάχης για να κρατήσουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο. Όμως αποδείξατε ότι τελικά, δεν χρειάστηκε κανένας υπάλληλος του ΔΝΤ, κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών για να χάσει ο ελληνικός λαός ένα πολύτιμο κομμάτι της περιουσίας του. Το εκχωρείτε εσείς, από μόνοι σας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας τονίζοντας ότι κατά την περίοδο των μνημονίων «κρατήσαμε τη ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χαμηλό τιμολόγιο, χωρίς αυξήσεις επι 4,5 χρόνια, με σκληρή μάχη. Πρώτα απ’ όλα, διότι το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και πάγια ανάγκη κάθε πολίτη της χώρας. Και δεύτερο, γιατί η ΔΕΗ την περίοδο της πράσινης μετάβασης αποτελεί ένα τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους ώστε να μπορέσει να οργανώσει και να σχεδιάσει με τρόπο βιώσιμο για το περιβάλλον και δίκαιο για τους πολίτες, τα αναγκαία βήματα».

«Καταφέραμε να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% με βάση τα στοιχεία της Eurostat και παρά τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ, καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Εσείς εδώ και δύο χρόνια, εκτελείτε ένα σχέδιο που κορυφώνεται σήμερα με την εκχώρηση της. Επί ημερών σας, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης, ως και 20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές,  εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια. Αυτή ήταν η εξυγίανση που πετύχατε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.