• 18 Ιανουαρίου, 2021

Τσαβούσογλου:’Αλλες 90 μέρες το Oruc Reis στην αν. Μεσόγειο

 Τσαβούσογλου:’Αλλες 90 μέρες το Oruc Reis στην αν. Μεσόγειο

Οι εμπρηστικές δηλώσεις συνεχίζονται από πλευράς Τουρκίας, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ανακοινώνει το βράδυ του Σαββάτου (29/08) ότι το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα παραμείνει στη ανατολική Μεσόγειο για άλλες 90 ημέρες.

Ξεκινήσαμε τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο των δικαιωμάτων μας. Η Ισπανία και η Γερμανία θέλησαν να μεσολαβήσουν, πήραμε κάποιες αποφάσεις για να τις λύσουμε το θέμα μέσω της διπλωματίας χωρίς να προσβάλουμε τα δικαιώματά μας. Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα μέσω της διπλωματίας” είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό A Haber και αφού επεσήμανε ότι οι Navtex θα συνεχιστούν, πρόσθεσε “Συνεχίζουμε τη δουλειά και την έρευνά μας. Το Oruc Reis θα συνεχίσει να εργάζεται στην περιοχή για άλλες 90 ημέρες”.

Ο Τσαβούσογλου ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας κατά 12 μίλια στο Ιόνιο, απάντησε: “Η Ελλάδα εργάζεται όπως θέλει όπου έχει τα δικαιώματά της. Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό. Ωστόσο, δεν μπορούν να αυξήσουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Αυτό είναι αιτία πολέμου. Δεν επιτρέπουμε στην Ελλάδα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα από 6 μίλια σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα”.

Πηγή: news247.gr