• 15 Απριλίου, 2021

Το Kόσοβο η πρώτη μουσουλμανική χώρα με πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

 Το Kόσοβο η πρώτη μουσουλμανική χώρα με πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι άνοιξε επίσημα την πρεσβεία του στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Η κίνηση αυτή έρχεται στη συνέχεια της σύναψης σχέσεων από την πλευρά της Πρίστινας με το Ισραήλ την 1η Φεβρουαρίου, μια διαδικασία που κινήθηκε παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Το υπουργείο Εξωτερικών και Διασποράς ανακοινώνει ότι άνοιξε επίσημα η Πρεσβεία του Κοσσυφοπεδίου στο Κράτος του Ισραήλ, με έδρα την Ιερουσαλήμ» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κοσσυφοπέδιο γίνεται η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα και η πρώτη με μουσουλμανική πλειοψηφία που ιδρύει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ έχουν ήδη μεταφέρει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γουατεμάλα. Αρκετές άλλες χώρες είτε άνοιξαν είτε δεσμεύθηκαν να ανοίξουν διπλωματικά γραφεία χαμηλότερου επιπέδου στην πόλη, συμπεριλαμβανομένης μιας αποστολής που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα από η Τσεχία.

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση της ανατολικής Ιερουσαλήμ που καταλήφθηκε από το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 και αργότερα προσαρτήθηκε ως πρωτεύουσα.

Η πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Οι περισσότερες πρεσβείες των ξένων χωρών βρίσκονται στο Τελ Αβίβ.

Η απόφαση του Κοσσυφοπεδίου ελήφθη όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι συναντήθηκε με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντρ Βούτσιτς στο Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 2020 παρουσία του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η νέα πρεσβεία βρίσκεται στο κέντρο της Ιερουσαλήμ στο δυτικό τμήμα της πόλης. Δεν υπήρξε τελετή έναρξης και το Κοσσυφοπέδιο είπε ότι δεν έστειλε αντιπροσωπεία για να εγκαινιάσει την πρεσβεία λόγω περιορισμών του κορωνοϊού.

Πηγή: CNN