Tο φιάσκο των εμβολίων- Ευρωπαϊκές ηγεσίες “μικρές” και ανεύθυνες απέναντι σε αναξιόπιστες φαρμακευτικές

 Tο φιάσκο των εμβολίων- Ευρωπαϊκές ηγεσίες “μικρές” και ανεύθυνες απέναντι σε αναξιόπιστες φαρμακευτικές

Η ΕΕ ζήτησε τη Δευτέρα αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές εμβολίων κορανοϊού, αφού ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών κατηγόρησαν την AstraZeneca με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ότι έκοψε τις προμήθειες που προορίζονταν για χώρες της ΕΕ προκειμένου να πουλήσει δόσεις σε άλλα έθνη σε υψηλότερες τιμές.

Εάν η κατηγορία ευσταθεί αποκαλύπτει ένα εγκληματικό παιχνίδι κέρδους εκ μέρους της συγκεκριμένης εταιρείας που, όμως, δεν είναι το μοναδικό. Και η Pfizer/BioNTech περιορίζει τις δόσεις και βρίσκεται εκτός των αρχικών της δεσμεύσεων και των χρονοδιαγραμμάτων που είχε δώσει. Φαίνεται πως το θέμα λαμβάνει φαραωνικές διαστάσεις που, σύμφωνα με έρευνα του Politico, τινάζει στον αέρα το αρχικό σχέδιο εμβολιασμών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και βυθίζοντας, πιθανώς, την ευρωπαϊκή οικονομία σε μακρά περίοδο ύφεσης.

Η κίνηση της ΕΕ, αν και καθυστερημένα, πραγματοποιήθηκε μετά από δύο αμφιλεγόμενες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου εμβολίων τη Δευτέρα μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και εθνικών αξιωματούχων και εκπροσώπων του βρετανικού-σουηδικού φαρμακευτικού ομίλου, που ενημέρωσαν τις Βρυξέλλες την Παρασκευή ότι η παραγωγή εμβολίων θα υπολείπεται κατά πολύ των συμβατικών υποχρεώσεών της προς την ΕΕ, όπως αναφέρει σε σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του το Politico.

Έξαλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η εταιρεία δεν είχε εξηγήσει την κατάσταση, οι σκέψεις, δε, τώρα, προσανατολίζονται στο να μπλοκαριστούν αποστολές εμβολίων της Pfizer προς το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποδεδειγμένα κινήθηκε γρηγορότερα και εξυπνότερα από την Κομισιόν.

“Οι συζητήσεις με την @AstraZeneca σήμερα οδήγησαν σε δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και ανεπαρκή εξήγηση“, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου μετά τη δεύτερη συνάντηση. “Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: οι προγραμματιστές εμβολίων έχουν κοινωνικές και συμβατικές ευθύνες που χρειάζονται να υποστηρίξουν.

Ανακοίνωσε ότι μια άλλη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Νωρίτερα την ίδια μέρα,η Κυριακίδου ανακοίνωσε τα σχέδια για τους επόμενους ελέγχους των εξαγωγών, ενώ ξεκαθάρισε τις υποψίες της Επιτροπής ότι η AstraZeneca είχε αποστείλει εμβόλιο αλλού.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να μάθει ακριβώς ποιες δόσεις έχει παραχθεί από την AstraZeneca και πού ακριβώς μέχρι στιγμής και εάν ή σε ποιον έχουν παραδοθεί”, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος (φωτό κάτω), προσθέτοντας ότι ο προτεινόμενος μηχανισμός εξαγωγής της Επιτροπής θα απαιτούσε από οποιαδήποτε εταιρεία να γνωστοποιήσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε προοριζόμενες διεθνείς αποστολές δόσεων εμβολίου που κατασκευάζονται στην ΕΕ.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε ότι η πρόταση για νέο έλεγχο των εξαγωγών θα απαιτήσει από τις εταιρείες να ζητήσουν έγκριση πριν από τη μεταφορά εμβολίων διεθνώς, εκτός από ανθρωπιστικούς λόγους. Ο περιορισμός θα ήταν παρόμοιος με τους περιορισμούς που επέβαλε η ΕΕ την περασμένη άνοιξη στις εξαγωγές εξοπλισμού ατομικής προστασίας όταν οι προμήθειες ήταν σπάνιες.

Η AstraZeneca δεν εξέδωσε καμία δήλωση τη Δευτέρα ως απάντηση στην κριτική της Επιτροπής, ούτε απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα για σχόλια σχετικά με το έλλειμμα της παραγωγής. Ωστόσο αργότερα διέψευσε τις κατηγορίες.

Η ταχεία κίνηση της Επιτροπής για την επιβολή της νέας εποπτείας των εξαγωγών και η προθυμία των υπαλλήλων να δημοσιοποιηθούν με τον θυμό τους στην εταιρεία, υπογράμμισε πώς η πρόσβαση στα εμβόλια έχει γίνει το πολιτικό ζήτημα υψηλότερης τάξης για τους ηγέτες του κοινού καθώς η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται.

Η σοβαρή καθυστέρηση βάζει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια και αποδεικνύεται πως η πολιτική που εφαρμόστηκε ήταν και είναι ένα τεράστιο φιάσκο. Η συζήτηση που είχε ξεκινήσει αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για την ανάγκη άρσης της πατέντας των εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή τους σε ευρεία κλίμακατα από βιομηχανίες κρατών-μελών της ΕΕ ξαναγίνεται άκρως επίκαιρη.

Με πληροφορίες από το Politico

Σχετικά Άρθρα