• 22 Ιουνίου, 2021

Θεοδωρίδου για παρενέργειες εμβολίων: Περιστατικό σπάνιου συνδρόμου VITT – Ελάχιστες οι σοβαρές περιπτώσεις

 Θεοδωρίδου για παρενέργειες εμβολίων: Περιστατικό σπάνιου συνδρόμου VITT – Ελάχιστες οι σοβαρές περιπτώσεις

Για τα συνολικά περιστατικά των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια κατά της COVID-19 που έχουν αναφερθεί στη χώρα μας και για περιστατικά που παραπέμπουν στο σπάνιο σύνδρομο  VITT, μίλησε χτες, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας,  η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

«Σε κάθε συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής, παρευρίσκεται και εκπρόσωπος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος μας ενημερώνει για τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί βάσει της κίτρινης κάρτας.

Για την περίπτωση της σοβαρής παρενέργειας, της θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων με θρομβοπενία, που αποκαλείται ΤΤS, η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε ότι: «παραμένει σαν πιθανό το ένα περιστατικό που έχει δηλωθεί από τις αρχές του εμβολιασμού».

  • «Δε θα διακινδυνεύσω να πω νούμερα τα οποία δεν θυμάμαι ακριβώς. Πάντως καταγράφονται και μας δίνονται τα στοιχεία και για τις εν τω βάθει θρομβώσεις και για τις επιπολής θρομβώσεις, όπως και για ελάχιστες περιπτώσεις άλλων νοσημάτων ή εμφράκτων ή πνευμονικών εμβολών, αλλά και περιπτώσεων όπως επανενεργοποίησης του έρπητα ζωστήρα και άλλων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να παγιδευτούμε σε αναφορά αριθμών, δεδομένου ότι η αξιολόγησή τους απαιτεί και τα νούμερα τα αντίστοιχα στο γενικό πληθυσμό.

Επομένως, εάν πούμε τώρα έναν αριθμό θρομβώσεων, μπορεί να φανεί τεράστιος ή μεγάλος και αν δει κανείς το συνήθη αριθμό στο γενικό πληθυσμό, αυτός να είναι και μικρότερος από αυτόν που πραγματικά παρατηρείται.

Πάντως, υπάρχει ευαισθητοποίηση, με την πάροδο του χρόνου, όλο και μεγαλύτερη και από τους γιατρούς και από τους ιδιώτες για την καταγραφή κάθε ανεπιθύμητης ενέργειας.

Οι σοβαρές, όμως, είναι λίγες σε σχέση με τον αριθμό που αναφέρονται».

«Ο θάνατος της 44χρονης δε σχετίζεται με θρομβώσεις»

Το τραγικό περιστατικό του θανάτου 15 ώρες μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Asrta Zeneca, της 44χρονης, μητέρας δύο παιδιών, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, που προκάλεσε θλίψη, προβληματισμό και ανησυχία στο πανελλήνιο, σχολίασε η κα Θεοδωρίδου.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε αυτό το γεγονός, αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες. Υπάρχει μια χρονική συσχέτιση με τον εμβολιασμό. Δηλαδή, το γεγονός είναι μετά από μια μέρα από τον εμβολιασμό και για αυτό υπάρχει πάντοτε ένας λεπτομερής έλεγχος σε ό,τι αφορά στα αίτια του θανάτου.

Έχει γίνει νεκροτομή και οι πρώτες πληροφορίες που μας δόθηκαν προφορικά, έγινε μόλις το μεσημέρι, ότι ο θάνατος της εκλιπούσης δεν συνδέεται με θρομβώσεις μεγάλων αγγείων ή φλεβωδών κόλπων.

Φαίνεται ότι υπήρξε και ένα έμφραγμα επί εδάφους παλαιοτέρου. Είναι ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Πάντως, η μελέτη του περιστατικού θα είναι σχολαστική, όπως είναι με όλα τα περιστατικά, τα οποία έστω και χρονικά, ανεξάρτητα αν προκύψει ποτέ αιτιολογική συσχέτιση, έχουν κάποια σύνδεση με το εμβόλιο».

Να υπενθυμίσουμε ότι η 44χρονη, με καταγωγή από τη Φλώρινα, που ζούσε και εργαζόταν στη Χαλάστρα, έξω από τη Θεσσαλονίκη, εμβολιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, στο Κέντρο Υγείας της περιοχής. Το ίδιο βράδυ, παρουσίασε χαμηλό πυρετό, περίπου 37,5, όπως ανέφερε ο σύζυγός της, γεγονός που δεν προκάλεσε κάποια ανησυχία και αντιμετωπίστηκε με ένα κοινό αντιπυρετικό.

Στις 3 τη νύχτα, ο σύζυγος ξύπνησε καθώς η άτυχη γυναίκα προσπαθούσε έντονα να πάρει αναπνοή. Άμεσα κάλεσε το ΕΚΑΒ. Οι διασώστες έδωσαν μάχη για περισσότερη από μία ώρα να την κρατήσουν στη ζωή, με ΚΑΡΠΑ και άλλες τεχνικές, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

Οι οικείοι της 44χρονης αναφέρουν πως η γυναίκα δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας. Η νεκροψία – νεκροτομή που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης έδειξε ως αιτία θανάτου το έμφραγμα του μυοκαρδίου σε έδαφος παλιότερου εμφράγματος, ενώ παραγγέλθηκαν και ιστολογικές εξετάσεις, προκειμένου να γίνει πιο ενδελεχής διερεύνηση. Τα αποτελέσματά τους αναμένονται εντός του καλοκαιριού.Η οικογένεια της άτυχης γυναίκας συνδέει τον θάνατο με τον εμβολιασμό και έχει ορίσει τεχνικό σύμβουλο, προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση.