Κοροναϊός: Ξεκινούν τα νέα εμβόλια από 14 Σεπτεμβρίου -Τι ισχύει για νοσήσαντες και ανεμβολίαστους

 Κοροναϊός: Ξεκινούν τα νέα εμβόλια από 14 Σεπτεμβρίου  -Τι ισχύει για νοσήσαντες και ανεμβολίαστους

Έκτακτη ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έχουν εγκριθεί.

Την ενημέρωση πραγματοποίησαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι δύο ειδικοί ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες έναρξης των εμβολιασμών, καθώς και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την 4η δόση. Όπως ανακοίνωσαν, άνοιξε σήμερα το απόγευμα η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση

Ο βασικός εμβολιασμός και οι αναμνηστικές δόσεις προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θανάτους. Όμως η περιορισμένη διάρκεια της ανοσίας και η εμφάνιση μεταλλάξεων υπαγόρευσαν την ανάγκη νέων εμβολίων, ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την σημερινή έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού. Οπως είπε η κ. Θεοδωρίδου επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Όμικρον. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα, δηλαδή ήπιες.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από τις εθνικές αρχές. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού (δυο δόσεις για υγιή άτομα και 3 για ανοσοκατεστασμένα) ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έχουν παραληφθεί ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, αν και αρχικά αναμένονταν στις αρχές του Οκτωβρίου. Πρόκειται για 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer που στοχεύουν και στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και στην παραλλαγή Όμικρον.

Θεμιστοκλέους: Από 14 Σεπτεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί με την τέταρτη δόση

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη 14 Σεπτεβρίου ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί για την τέταρτη δόση με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Όμικρον.

Σημείωσε, μάλιστα, πως σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για τα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5, με τις πρώτες παραδόσεις αυτών των εμβολίων να εκτιμώνται για την εβδομάδα που ξεκινά στις 19 Σεπτεμβρίου.

Η κα Θεοδωρίδου έκανε γνωστό πως τα δύο αυτά εμβόλια μπορούν να χορηγούνται σε άτομα από 12 ετών και άνω, αλλά κάθε χώρα καθορίζει τη δική της πολιτική.

Τα νέα εμβόλια, όπως εξήγησε, προορίζονται για τον συμπληρωτικό εμβολιασμό και όχι για τον βασικό. Ο εμβολιασμός θα μπορεί να γίνει τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορωνοϊό.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης. Ειδικότερα, όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα ηλικίας 12-15 που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε οίκους ευγηρίας, επαγγελματίες υγείας, άτομα που διαβιούν με άτομα σε ανασοκαταστολή και φροντιστές ατόμων που κινδυνεύουν περισσότερο.

Οι ευάλωτοι που έχουν κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου και έχει περάσει ένα διάστημα άνω των τριών μηνών έκτοτε, θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα επικαιροποιημένα. Δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις άλλες κατηγορίες πολιτών, αλλά σχετική συζήτηση θα γίνει αύριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν το βασικό εμβόλιο και όχι τα επικαροποιημένα.

«Στο άμεσο μέλλον διαθεσιμότητα και άλλων εμβολίων για άλλες παραλλαγές» επεσήμανε η ίδια και συμπλήρωσε: «Αυτό που περιμένουμε είναι η μείωση της μεταδοτικότητας. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της βασικής νόσου και των θανάτων».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 21.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα επτά εκατομμύρια είναι ολοκληρωμένοι. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σε ποσοστό εμβολιασμών με τουλάχιστον μία δόση.

Θεοδωρίδου: Να μην αμελήσουμε ή αναβάλουμε τον εμβολιασμό για τη γρίπη

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ανάμεσα στους στόχους των νέων, επικαιροποιημένων εμβολίων είναι η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών και η ενίσχυση της ανοσίας.

Η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την τέταρτη δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι μαζί με τον προγραμματισμό για τον εμβολιασμό για την COVID-19 δε θα πρέπει να αμελήσουμε ή να αναβάλουμε τον εμβολιασμό για τη γρίπη, «που είναι τόσο σημαντικός για την προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Όθων Παπαδάκης