Θεοδωρίδου: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί – Συστάσεις για εμβολιασμό παιδιών

 Θεοδωρίδου: Τα επικαιροποιημένα εμβόλια καλύπτουν και μεταλλάξεις που δεν έχουν εμφανιστεί – Συστάσεις για εμβολιασμό παιδιών

Σύσταση να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών με υποκείμενα νοσήματα, απευθύνει το υπ. Υγείας.

Κατά την διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης και για τα νέα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, διευκρινίστηκε ότι δεν θα έρθουν στη χώρα μας νέα εμβόλια.

Όπως επεσήμανε κατά την έναρξη της τοποθέτησής της η κυρία Θεοδωρίδου, τα εμβόλια χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά τη νόσηση ή τον βασικό εμβολιασμό και στοχεύουν στην ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου και των θανάτων.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμός τόνισε ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την ενισχυτική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο εμβολίου που θα χορηγηθεί. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε, επίσης, ότι οι νέες παραλλαγές του ιού αποτελούν ένα τμήμα της μετάλλαξης Όμικρον. Επιβάλλεται μεν στενή επιτήρηση, αλλά δεν είναι οι παραλλαγές αυτές προς το παρόν αιτία να αναβαθμιστεί η σημασία τους από υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος σε παράλλαγες ιδιαίτερης μέριμνας.

Εμβολιασμός παιδιών έναντι του κορωνοϊού

Τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την προσθήκη πρόσθετης δόσης σε παιδιά 5-11 ετών αυξημένου κινδύνου και σε ανοσοκατεσταλμένα. Συνέστησε, δηλαδή, να δοθεί η ενισχυτική δόση μετά τον βασικό τους εμβολιασμό, που στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτελείται από τρεις δόσεις.

Πρόσφατα, ο ΕΜΑ ενέκρινε την επέκταση του εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 4 ετών.

Η ΕΕΕ έλαβε υπόψιν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό σε υγιή παιδιά από έξι μηνών έως 4 ετών δεν είναι σοβαρός, συστήνει, όμως τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού με υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο όποιος κίνδυνος τυχόν νέου κύματος, παρέχεται η δυνατότητα εμβολιασμού σε υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Ακόμη, η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως δεν αναμένονται ως προς τις παραλλαγές νέα, επικαιροποιημένα εμβόλια.

Θεμιστοκλέους: Στη 14η θέση η Ελλάδα στα ποσοστά εμβολιασμού

Έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα περισσότερα από 21.660.000 εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου, είπε αρχικά από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι αντίστοιχοι αριθμοί στην ΕΕ ανέρχονται σε 72,6% του γενικού και 83,2% του ενήλικου, με την Ελλάδα να βρίσκεται και στις δύο κατηγορίες στη 14η θέση.

Ακόμη, ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών» και σημείωσε πως η διάθεσή τους θα αρχίσει προσεχώς. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Σχετικά Άρθρα